Nieuwstelex

0

+++ De auto-industrie en de lidstaten hebben hun houding niet gewijzigd sinds het DIESEL SCHANDAAL. Verschillende landen weigeren emissiegegevens te delen met Brussel, dat opheldering eist over het falen van de nationale toezichthouders om gesjoemel met dieselauto’s boven water te krijgen. Dat zegt EU commissaris Elzbieta Bienkowska. Zij begon in december een juridische procedure tegen 7 Europese landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat zij de milieuregels niet naleven. Het parlement wil naar aanleiding van het dieselschandaal het huidige systeem hervormen. Nu zijn de nationale autoriteiten (in Nederland de RDW) verantwoordelijk voor de emissietesten van motoren, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht. +++

+++ De zusterclub van de ANWB in DUITSLAND, de ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) vreest na eigen onderzoek dat de geplande tolheffing op autosnelwegen de regering meer geld gaat kosten dan opleveren. De Duitse automobilisten worden gecompenseerd voor de tol en de winst zou hem dus in de buitenlandse weggebruikers moeten zitten. Maar wanneer van de totale verwachte inkomsten de Duitse compensaties worden afgetrokken, blijft er nog maar 139 miljoen euro per jaar over volgens de cijfers van de ADAC. Het Duitse ministerie van Verkeer schat de kosten van de tolheffing op jaarlijks 211 miljoen euro. Dat is 72 miljoen meer dan de opbrengst. De reden die verkeersminister Alexander Dobrindt voor de tolheffing heeft gegeven, is dat er elk jaar 524 miljoen over zou blijven om in de Duitse infrastructuur te steken. Volgens de berekeningen van de ADAC gaat dat fors tegenvallen. De Duitse tolheffing is omstreden, ook onder Christen Democratische partijgenoten van Dobrindt. ’Boze buren’ zoals België, Nederland en Oostenrijk proberen de invoering van de tol in Duitsland te dwarsbomen. +++

+++ HONDA heeft besloten om elektromotoren, die het automerk in de toekomst in haar emissieloze modellen wil gaan monteren, in eigen beheer te gaan produceren. Voor een bedrijf dat in de eerste plaats een motorenbouwer is, is dat niet onlogisch. Honda zal hiervoor gaan samenwerken met Hitachi, dat al sinds 1999 elektromotoren voor auto’s bouwt. Doelstelling is om een joint venture op te richten dat voor 51 procent in handen komt van Hitachi. De productie zal niet alleen in Japan plaatsvinden, maar ook in China en de Verenigde Staten. +++

+++ Wie van plan is om in maart een bezoek te brengen aan de autosalon van Genève vanwege het debuut van de LAMBORGHINI Urus zal van een koude kermis thuiskomen: de wereldpremière van de gespierde SUV vindt pas een maand laten op de autotentoonstelling van Sjanghai plaats. Deze beurs krijgt de primeur omdat Lamborghini denkt dat China één van de belangrijkste markten voor de Urus gaat worden. In dit Aziatische landen toonden de Italianen in 2012 ook al de conceptversie van de SUV. Volgens Stefano Domenicali, de merkchef van Lamborghini, krijgt de Urus een meer dan 600 pk sterke 4,0 liter V8 onder de kap. Daarmee wordt hij sneller dan de qua onderstel identieke SUV van Bentley, de Bentayga. Die biedt weliswaar 608 pk, maar is met zijn 6,0 liter grote W12 een stuk zwaarder. +++

+++ Autoleasebedrijf LEASEPLAN groeit flink in Europa. De vanuit Almere opererende internationale onderneming heeft zijn wagenpark afgelopen jaar stevig kunnen uitbreiden. Vooral in Midden & Oost Europa rijden aanzienlijk meer auto’s van het bedrijf rond. De totale vloot van LeasePlan bedroeg per eind december bijna 1,7 miljoen auto’s, een kleine 8 procent meer dan een jaar eerder. Het in 1963 opgerichte bedrijf is tegenwoordig actief in meer dan dertig verschillende landen en is daarmee naar eigen zeggen de grootste en meest toonaangevende leasemaatschappij ter wereld. De nettowinst zakte vorig jaar wel met 4 procent terug, naar 425,5 miljoen euro. Die daling kwam vooral door een last van 73 miljoen euro die het bedrijf moest nemen in verband met herstructureringen. Topman Tex Gunning is niettemin tevreden over de onderliggende prestaties van het bedrijf. Exclusief de eenmalige posten was sprake van een winststijging met 7 procent. +++

+++ De instelling van een MILIEUZONE in Utrecht is goedgekeurd door de Raad van State. Tegen het verkeersbesluit was beroep aangetekend door de club van automobilisten KNAC en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk. De rechtbank in Utrecht had vorig jaar ook al bepaald dat de milieuzone rechtmatig is. De milieuzone geldt voor de binnenstad van Utrecht, het stationsgebied en het Jaarbeursterrein. Dieselauto’s van vóór 2001 mogen daar sinds 1 januari 2015 niet komen. De Raad van State zegt dat een gemeente “beoordelingsruimte” heeft bij het nemen van een verkeersbesluit. Dat betekent dat de absolute noodzaak van een verkeersbesluit niet hoeft te worden aangetoond. Volgens de Raad van State heeft de gemeente de verschillende belangen goed tegen elkaar afgewogen en is het milieubelang met de maatregel gediend. Dat het gevolg voor het milieu mogelijk marginaal is, maakt volgens de Raad van State niets uit. De Stichting Stop Luchtvervuiling stelt dat het effect van de maatregel zelfs negatief is, omdat het aantal knelpunten in de stad toeneemt doordat automobilisten nu vaker moeten omrijden. Milieudefensie is blij met de uitspraak, al is er voor een echt gezonde en leefbare stad veel meer nodig, zegt de organisatie. +++

+++ PORSCHE bereidt een facelift voor de Macan voor. Naar goed premiumgebruik zullen de optische wijzigingen bescheiden uitvallen. Reken op iets andere bumpers, retouches voor de grille en een andere behuizing voor de lichtunits. De blokken achter worden dunner om zo de visuele verwantschap met de andere modellen van het merk (911, Panamera) te kunnen vergroten Het multimedia systeem zal een update ondergaan, evenals het instrumentarium. In motorisch opzicht wordt vooral de Turbo uitvoering onder handen genomen. Zijn 3.604 cc V6 wordt ingeruild voor een exemplaar van 2.894 cc. Desalniettemin neemt het vermogen toe van 400 pk naar 440 pk. +++

+++ RENAULT heeft vorig jaar meer auto’s verkocht dan ooit en heeft zijn winst daarmee aanzienlijk opgekrikt. Het bedrijf haalde landgenoot PSA (Peugeot, Citroën, DS) in als grootste autofabrikant van Frankrijk en voorziet voor 2017 verdere groei. Renault meldde vrijdag de verkoop van 3,2 miljoen auto’s in 2016, tegen 2,8 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg daardoor met 13 procent naar 51,2 miljard euro. De nettowinst klom met een half miljard euro naar 3,5 miljard euro. Renault komt in oktober met plannen voor de periode tot en met 2022. In die periode wil het concern de omzet opvoeren naar 70 miljard euro. De vraag naar auto’s stijgt volgens Renault dit jaar wereldwijd met 1,5 tot 2 procent. In Frankrijk en in heel Europa verwacht het Franse concern een 2 procent hogere vraag dan in 2015. Voor China en India worden plussen van 5 en 8 procent voorzien, terwijl de markt in Brazilië en Rusland waarschijnlijk stabiliseert. +++

+++ TESLA wil haar gamma in de komende jaren niet alleen maar uitbreiden met de ‘instapper’ Model 3, maar ook met een pick-up. Die krijgt een batterijpakket van meer dan 100 kWh. De elektrische pick-up biedt daardoor ongelooflijke prestaties. Met een accupakket van 100 kWh sprint de Model S namelijk in 3,1 seconden naar 100 km/u. Tesla heeft geen plannen om het extra krachtige batterijpakket te gaan leveren in haar andere modellen. Ook komt de Model 3 niet beschikbaar in 100 kWh configuratie. Dit batterijenpakket van de Model S en X is namelijk te groot voor de 4,70 meter ‘korte’ instapper. De Model 3 moet het vooralsnog doen met 60 kWh, waarmee deze Tesla even sterk is als de Opel Ampera-E. +++

+++ VOLVO heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij dit jaar 2 nieuwe SUV modellen zal introduceren, de XC40 en de tweede generatie XC60. De laatste maakt gebruik van het onderstel van de grotere XC90, maar de XC40 krijgt het nieuwe CMA platform van Volvo dat samen met moederbedrijf Geely is ontwikkeld. Het Zweedse merk zal op deze bodemplaat ook de opvolger van de V40 baseren. Volvo wil zowel de XC40 als de nieuwe XC60 mondiaal gaan verkopen. Het Zweedse merk biedt momenteel geen modellen uit de ’40 serie’ op de Amerikaanse markt aan. De inmiddels 9 jaar oude, huidige generatie XC60 is voor Volvo een groot succes. Vorig jaar was het met 161.092 exemplaren het bestverkochte model van het merk. De SUV verkocht zelfs beter dan in 2015, toen er 159.617 exemplaren over de toonbank gingen. Anders dan de huidige generatie komt de nieuwe XC60 ook in stekkerhybride uitvoering op de markt. Net als bij de andere aandrijfvarianten fungeert een 2,0 liter grote viercilinder als basisunit. Volvo sluit niet uit dat er op termijn ook een tweede hybride versie komt. Die krijgt een 1,5 liter grote driecilinder als basisunit. Deze aandrijflijn komt sowieso beschikbaar voor de XC40. Volvo rekent op minimaal 100.000 jaarlijks verkopen voor de XC40. Dat is minder dan bij de huidige XC60, maar de nieuwe SUV instapper moet zich eerst nog bewijzen. Bovendien is de kans reëel dat met name Amerikaanse klanten de voorkeur blijven geven aan de grotere modellen van Volvo. +++

Reageren is niet mogelijk.