Prijsvergelijking Range Rover Velar

0

Land Rover heeft de eerste prijzen bekend gemaakt van de Range Rover Velar, die tussen de Evoque en de Range Rover Sport in het gamma komt en in meer dan 100 landen verkocht gaat worden. De Velar wordt geproduceerd in de Jaguar Land Rover fabriek in Solihull. Er kan bij ons vanaf de zomer worden ingestapt vanaf 73.800 euro.

De Velar is gebaseerd op de zogeheten Lightweight Aluminium Architecture van de Jaguar F-Pace. De wielbasis meet 2.874 millimeter. Volgens Land Rover bestaat de complete body van de Velar voor 81 procent uit aluminium. Een specifiek gewicht wordt echter niet genoemd. De Velar is met een lengte van 4,80 zo’n 5 centimeter korter dan een Range Rover Sport. Daarmee valt hij qua maatvoering tussen SUV collega’s als de X3, Q5 en GLC en de grotere X5, Q7 en GLE.


Bij de marktintroductie, komende zomer, zijn er 5 motoren om uit te kiezen. Een 6e krachtbron volgt later. Allemaal worden ze aan een 8-traps ZF automaat met vierwielaandrijving gekoppeld. De Velar heeft altijd tot 2.500 kilogram geremd aanhangwagen gewicht. Adaptieve schokdempers zijn altijd standaard. Tegelijkertijd belooft Land Rover dat de Velar de meest dynamisch sturende auto is die het bedrijf ooit heeft gebouwd; dat is (natuurlijk) te danken aan de genen van Jaguar.

Voor de in de inleiding genoemde 73.800 euro levert Land Rover de Velar met een 180 pk sterke 2,0 liter viercilinder dieselmotor. Er is ook een variant met 240 pk. Topmotor binnen het dieselaanbod is de 3.0 V6 met een koppel van 700 Nm. Het rijtje benzinemotoren bestaat uit een 2,0 liter viercilinder met 250 pk en een ‘Supercharged’ 3,0 liter met 380 pk. Deze krachtige V6 accelereert in 5,7 seconden naar 100 km/u. Nakomertje is een 300 pk vermogensvariant van de 2,0 liter motor. Land Rover meldt dat de Velar met de 250 pk sterke versie 75.000 euro gaat kosten.

Land Rover Ford Mercedes
Range Rover Velar Edge GLE
TD4 Bi-Turbo Vignale 250d 4Matic
73.800 euro 71.915 euro 77.505 euro
Land Rover Lexus Volvo
Range Rover Velar RX XC90
Si4 450h T5 Momentum
75.000 euro 72.835 euro 77.175 euro

Opvallende designkenmerken van de Velar zijn onder meer de koplampen met volledige LED techniek, diverse Burnished Copper details op de voorbumper plus zijschermen, de verzonken portiergrepen en naar keuze gigantische lichtmetalen velgen (tot 22-inch). Voor de rest is het design van het nieuwe Range Rover familielid tamelijk ingetogen. De Velar wordt gekenmerkt door een strakke vormgeving met weinig tierlantijnen. Dat is geen gemakszucht van de Britten, maar een bewuste keuze want op deze manier kon de meest aërodynamische Land Rover ooit worden gecreëerd. De Cw-waarde bedraagt slechts 0,32.

Het dashboard is voorzien van 2 hoge resolutie aanraakschermen van 10-inch die samen met het Touch Pro Duo multimediasysteem de meeste gangbare fysieke druktoetsen vervangen. Daarmee kunnen zaken als de klimaathuishouding en het infotainment geregeld worden. Bovendien zijn de zwevende draaiknoppen onder het onderste touch screen contextgevoelig. In het aircomenu worden ze gebruikt om de temperatuur te regelen. Wanneer het Terrain Response systeem wordt geselecteerd, fungeert de linker draaiknop als selectiehendel voor de verschillende standen daarvan. Bijzonder is de duurzame Dapple Grey stoffen bekleding. Dit materiaal is samen met de Europese producent Kvadrat ontwikkeld. De stof wordt gecombineerd met inzetstukken van suède in de kleuren Ebony of Light Oyster. De bagageruimte meet 673 liter.

De uitrusting van de Velar omvat zaken als Autonomous Emergency Braking met voetgangersdetectie, Adaptive Cruise Control met Queue Assist, Adaptive Speed Limiter, Terrain Response (Terrain Response 2 is optioneel), All Terrain Progress Control, Low Traction Launch, Hill Descent Control en Gradient Release Control. Handig als er een aanhanger achter de Velar hangt: Advanced Tow Assist helpt de bestuurder bij het achteruitrijden met een aanhanger. In ruig terrein komen volgens Land Rover verder de optionele luchtvering van pas. De bodemvrijheid bedraagt dan 251 millimeter (213 millimeter met schroefveren) en de doorwaaddiepte 650 millimeter (600 millimeter met schroefveren).

De Velar wordt leverbaar als standaard, S, SE en HSE. In het kader van de marktintroductie zal de Velar, het vierde lid van de Range Rover familie, tijdelijk te koop zijn als First Edition. Deze uitvoering is gebaseerd op de 3,0 liter benzine of dieselversie. De standaarduitrusting omvat onder meer een volledig met leer bekleed interieur, geperforeerd Windsor leder voor de stoelen in de kleuren Light Oyster of Ebony, een 1.600 Watt Meridian geluidssysteem, Matrix Laser LED koplampen en 22-inch split-spoke velgen. Hij is leverbaar in de kleuren Corris Grey, Silicon Silver en Flux Silver. De nieuwe Velar is per direct te bestellen.

Comments are closed.