Ruimer en praktischer: Opel Insignia Sports Tourer

0

Opel lanceert dit jaar niet alleen een tweetal cross-overs, de Crossland X en Grandland X, maar vernieuwt ook haar traditionele modellen, waaronder de Insignia. Met de Grand Sport carrosserievariant (een 5-deurs liftback) konden we reeds kennismaken, en nu wordt de nieuwe Sports Tourer officieel voorgesteld.

De populariteit van stationwagons staat in Europa weliswaar enigszins onder druk als gevolg van de opkomst van SUV modellen, maar ze zijn nog steeds onmisbaar om aan de top mee te kunnen draaien in het D segment. Vandaar dat Opel van mening is dat een Sports Tourer uitvoering niet mag ontbreken in het Insignia gamma.

De nieuwe Insignia Sports Tourer is een stuk groter dan voorheen: de carrosserie is liefst 7 centimeter langer. Tegelijkertijd nam de hoogte met 1 centimeter af, waardoor de verschillen extra opvallen. Omdat zowel vóór als achter de overhang gereduceerd werd (dankzij een 9,2 centimeter langere wielbasis; voortaan 2,83 meter), oogt de nieuwe Insignia Sports Tourer veel dynamischer dan zijn voorganger.

Ook het scherpere lijnenspel draagt zijn steentje bij. Tot de A stijl is de Insignia Sports Tourer identiek aan de Grand Sport liftback over, maar daarna scheiden de wegen zich. Vanaf de voorruit loopt een chroomlijst helemaal door naar achteren, tot in de achterlichten. Dat stylingdetail maakt de 4,97 meter grote Opel optisch nóg langer. Opel weet zo bovendien op vaardige wijze de illusie te wekken dat de achterkant minder recht afloopt dan hij daadwerkelijk doet. De achterlichten zijn, in tegenstelling tot bij de vorige generatie Insignia Sports Tourer, niet meer volledig in de achterklep gemonteerd. Daarmee bespaart Opel de montage van een tweede set units voor als de klep geopend is.

Het resultaat is een bijzonder stijlvolle stationwagon die het plompe van de oude editie van zich af heeft weten te schudden. Letterlijk én figuurlijk, want volgens Opel is de nieuwe Insignia Sports Tourer tot 200 kilo lichter dan zijn minimaal 1.589 kilo zware voorganger. Dit betekent dat ook de rijeigenschappen niet langer als “zwaarlijvig’ bestempeld hoeven te worden. Opel claimt dat de nieuwe Insignia Sports Tourer een stuk dynamischer rijdt; een verbetering die ook te danken is aan de lagere zitpositie.

Indien de in delen (40:20:40 verhouding) neerklapbare achterbank wordt platgelegd, kan er voor 1.640 liter aan bagage in de Opel vervoerd worden. Dat is 100 liter meer dan voorheen. Daarmee is de Insignia Sports Tourer fors ruimer dan bijvoorbeeld de Ford Mondeo Wagon (1.605 liter) en de Volvo V90 (1.526 liter). De Opel moet wel de Skoda Superb Combi (1.950 liter) en de Volkswagen Passat Variant (1.769 liter) voor laten gaan.

In de nieuwe Insignia Sport Tourer passen langere en bredere voorwerpen dan in het oude model. Een ladder van 2 meter (2.005 millimeter om precies te zijn) hoeft voor de Opel nu geen probleem meer te zijn. Bij het oude model konden alleen 9,7 centimeter kortere voorwerpen met de klep dicht worden vervoerd. Een praktische verbetering is ook de zogeheten Keyless Open mogelijkheid om louter met een voetbeweging de achterklep te openen en te sluiten. Om zinloos wapperen met het been te voorkomen, geeft een op de grond geprojecteerd silhouet van de auto exact aan waar men op moet mikken. Daarnaast kan de openingshoek worden afgesteld op uw garage of lichaamslengte. Het in/uitlaadcomfort bij de Insignia Sports Tourer is ook verbeterd doordat de achterbumper minder ver uitsteekt.

Opel meldt dat er ook voor de achterpassagiers meer plek is in de nieuwe editie. Om te voorkomen dat losse spullen gaan rondvliegen als men over een stevige verkeersdrempel rijdt, kan gebruik worden gemaakt van het FlexOrganizer Pack. Dit omvat zaken als netjes en schuifrails om losse spullen mee vast te zetten.

Opel zal op 7 maart, aan de vooravond van de autosalon van Genève, alle details over de nieuwe Insignia Sports Tourer bekendmaken. Van het motorenprogramma is reeds bekend dat die gelijk zal zijn aan die van de Grand Sport uitvoering. Hetzelfde geldt voor de multimedia voorzieningen en de veiligheidsuitrusting. Voorbeelden zijn LED techniek voor de lichtunits, meerdere camera’s zodat er 360 graden om de Opel heen kan worden gekeken, Lane Keep Assist, adaptieve cruise controle, een head-up display, 4G internet en Apple Carplay. Tegen meerprijs zijn adaptieve dempers leverbaar. Indien ‘vierwielaandrijving’ aangevinkt wordt, dan wordt de Insignia ook voorzien van Torque Vectoring, waarmee het bochtgedrag verbeterd wordt.

In een later stadium zal Opel een Country Tourer terreinlook versie van de Insignia presenteren. Die kenmerkt zich door een grotere grondspeling en kunststof wielkastranden. Vierwielaandrijving is standaard op de Country Tourer. Het model gaat onder andere concurreren met de Audi A4 Allroad. De gewone Insignia Sports Tourer zal vanaf 17 februari besteld kunnen worden. Dan opent Opel de orderboeken.

Reageren is niet mogelijk.