Range Rover Velar mist borsthaar

0

Land Rover gebruikt de autosalon van Genève als podium voor de presentatie van de nieuwe Range Rover Velar. Het model vult het gat in het subgamma tussen de Evoque en de Range Rover Sport, al is hij slechts 5 centimeter korter dan de laagste. En slechts een halve centimeter hoger dan de Evoque. Onderhuids is het daarentegen een Jaguar F-Pace.

Op de Velar is tot nu toe zowel positief als sceptisch gereageerd. Ja, het model is imposant, maar geldt die kwalificatie niet voor elke grote SUV? Wat de wenkbrauwen doet fronsen is de wel erg grote overhang achter, inclusief een derde zijruit van stationwagon formaat. Samen met de aalgladde carrosserie met verzonken deurgrepen (wel gunstig voor het verbruik en de uitstoot) mist de Velar hierdoor de kloeke stoerheid van een échte Land Rover.

Mogelijk heeft de Velar in SVR uitmonstering meer uitstraling. De Special Vehicle Operations (SVO) divisie van Jaguar en Land Rover, die verantwoordelijk is voor de extra snelle uitvoeringen zoals de Range Rover Sport SVR, onderzoekt momenteel het afzetpotentieel voor een Velar met meer dan 400 pk. Als basisunit zal hiervoor de bestaande 3,0 liter V6 turbomotor worden gebruikt. Montage van de 550 pk sterke 5,0 liter V8 uit de Range Rover Sport SVR wordt niet overwogen om interne concurrentie te voorkomen.

Elke uitvoering van de Velar is voorzien van 3 beeldschermen. Eén fungeert als digitaal instrumentarium. Het formaat daarvan is 12,3-inch. De andere 2 schermen bevinden zich in de middenconsole. Daarmee kunnen niet alleen zaken als navigatie, telefoon en muziek worden bediend, maar ook de stoelverwarming, schokdemper instelling en verwarming. De ervaring leert dat het elimineren van aparte, fysieke knoppen in de praktijk minder gebruiksgemak oplevert, maar Land Rover moet daar blijkbaar nog achter komen.

De Velar heeft een bagageruimte van 632 liter. Omklappen van de achterbank levert een capaciteit van 1.731 liter op. Daarmee is de Velar een stuk ruimer dan de Porsche Macan, al heeft dat laatste model optisch meer ballen. Het feit dat je de Land Rover ook met een uit de Peugeot 3008 vergelijkbare dieselmotor kan bestellen (2,0 liter en 180 pk) is daar een illustratie van. Borsthaar heeft de Velar dus pas als de SVO divisie er een testosteronkuur op losgelaten heeft …

 

Comments are closed.