Auto van de toekomst is gemaakt van vlas

0

Studenten van de TU Eindhoven weten het zeker. De auto van de toekomst is gemaakt van planten. Hun uitvindingen wordt vol trots aan de wereld gepresenteerd op de Hannover Messe.

De jongens en meisjes van Team Lina neemt daar deel aan één van ’s wereld grootste industriebeurzen, tussen de grote Duitse jongens van BMW, Mercedes en Audi. Voor de auto van vlas is een hoop internationale belangstelling.

Auto’s moeten groener worden. Dat is algemeen bekend. Maar met alleen een schone motor en brandstoftank ben je er nog niet. Het chassis en de carrosserie mogen ook best groener worden, maar hoe? Door plantaardige materialen te gebruiken, denken de studenten die bouwen aan de auto Lina.

De belangrijkste grondstof is vlas. Geen glasvezel, maar vlasvezel dus. Een lokale plant, volgens de studenten, want bijna alle vlas ter wereld komt uit het gebied tussen het zuiden van Nederland en het noorden van Frankrijk. Voor het chassis wordt verder een biologisch plastic geproduceerd, bestaande uit 100 procent suikerbiet.

“Het produceren van aluminium uit staal kost 5 tot 6 keer meer energie. Vlas is licht, sterk en duurzaam. We winnen hiermee allemaal”, vertelt teammanager Quinten Oostvogel. Het kan niet alleen gebruikt worden voor autodeuren, maar ook voor het volledige chassis.

Toch klinkt het misschien wat onveilig: een auto gemaakt van vlas en suikerbiet. Met 130 kilometer per uur de vangrail in is natuurlijk nooit een goed idee, maar Oostvogel geeft toe dat het materiaal aan de buitenkant dat ook niet kan hebben, al kan het chassis volgens hem wel veel klappen opvangen.

Lina, zoals de auto heet, wordt nu ontwikkeld. Pas als die er is, kan er onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld de kreukelzone. Maar dat de duurzame techniek veilig is, blijkt wel uit het feit dat de RDW het goedgekeurd heeft. “We zijn er klaar voor om dit op grote schaal te gebruiken”.

De 22 studenten die werken aan Lina zullen op de Hannover Messe present zijn om mensen te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van biologische composieten, zo legt Oostvogel uit. Op zo’n internationale beurs proberen ze nieuwe contacten te leggen. “Bedrijven zijn daar gemakkelijk aanspreekbaar. Dat is voor studenten normaal vaak lastig”.

Reageren is niet mogelijk.