Qoros gooit Europese handdoek in de ring

0

Het Chinese merk Qoros heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl in de Newsflash bevestigd dat de plannen om zijn auto’s in Europa te verkopen, voor onbepaalde tijd zijn opgeschort.

Designchef Gert Hildebrand zegt dat een onstabiele wisselkoers ten grondslag ligt aan de beslissing, maar dat is een lulverhaal. Het merk probeert namelijk al een paar jaar een voet tussen de deur te krijgen in Slowakije, maar zonder succes. Qoros moet nu erkennen dat er geen reden is om aan te nemen dat de modellen van het merk (de 3 sedan en de 2 SUV) elders in Europa wel zullen aanslaan. Dat Hildebrand, die eerder werkzaam was voor Mini, er nu de wisselkoersproblematiek bijhaalt, is kinderachtig. Als dit werkelijk een issue zou zijn, dan zou er ook geen businesscase zijn voor Lynk&Co in Europa, dat in dezelfde prijsklasse opereert. Maar dit zustermerk van Volvo denkt wel degelijk geld te kunnen verdienen in onze marktregio.

Het werkelijke probleem van Qoros, Autointernationaal.nl schreef het al eerder, doet zich op de thuismarkt voor. Of beter: het Chinees/Israëlische merk heeft eigenlijk helemaal geen uitvalsbasis. Qoros is sinds 2013 actief met autoproductie, maar vorig jaar kwam men in het grote China niet verder dan een schamele 24.000 verkopen; een aanfluiting voor een volumemerk.

In plaats van Europa wil Qoros haar geluk nu proberen in Zuid Amerika; inderdaad altijd een leuk afzetgebied voor tweede garnituur auto’s. Joint venture partner Chery heeft daar met dumpprijzen al wat marktaandeel weten te veroveren, en Qoros denkt alsnog internationaal te kunnen scoren door op diens verkoopbagagedrager mee te rijden.

Ondertussen is Qoros net zo in paniek als Hans Glas dat in de jaren zestig in Europa was. Die zag toen dat hij met zijn op een Goggomobil gebaseerde 1304 CL en de qua carrosserieontwerp van Hansa gejatte 1500 geen enkele deuk in een pakje boter wist te slaan, en zocht zijn heil vervolgens bij V8 modellen. De K-EV van Qoros, die op de Sjanghai Motor Show werd onthuld, is net zo bizar.

Leon Liu, de CEO van Qoros, stelt in een persbericht: “De K-EV representeert de volgende stap in de energiestrategie van Qoros. Met dit model lossen we onze belofte in om elektrische kwaliteitsauto’s in de nabije toekomst op de markt te brengen”. Dat klinkt imponerend, maar hoezo “volgende stap”? Van de eerste poging (de Qoros 3 Q-Lectriq, een elektrische sedan met een actieradius van 350 kilometer) is verkooptechnisch namelijk niks terecht gekomen.

Qoros wil de K-EV in 2019 “in massaproductie nemen”. Voor een dure auto (want dat is het aangezien hij voor een groot deel vervaardigd is van koolstofvezel) is dat beslist een uitdaging. De toegepaste elektromotoren zijn evenmin goedkoop. Die wil Qoros namelijk inkopen bij Koenigsegg, een fabrikant van peperdure sportwagens. De K-EV krijgt op deze manier weliswaar een 870 pk sterk kloppend hart, waarmee hij in 2,7 seconden naar 100 km/u kan sprinten (de topsnelheid bedraagt 260 km/u en als actieradius wordt 482 kilometer opgegeven), maar om in deze context van ‘massaproductie’ te spreken, is bizar.

De grote actieradius van de K-EV is te danken aan het relatief lage gewicht van de conceptstudie, waarvoor zoals gezegd intensief gebruik is gemaakt van koolstofvezel. De Qoros beschikt over een asymmetrisch deurdesign, wat betekent dat elke deur op zijn eigen manier opent en sluit. Zo kent de achterdeuren een schuifsysteem, terwijl het exemplaar van de bestuurder automatisch opent wanneer deze geactiveerd wordt. Het passagierportier van de bijrijder kan als een conventionele deur openen én als schuifdeur fungeren. Het interieur van de K-EV is volgens Qoros ook nagenoeg volledig opgetrokken uit koolstofvezel.

Qoros belooft in november op de autotentoonstelling van Guangzhou een rijdend prototype te tonen van de K-EV. Dat is bedoeld voor testwerk. Daarna heeft de merk nog een dik een jaar de tijd om de elektrische topmodel, die nu nog duidelijk in de conceptfase verkeert, geschikt te maken voor massaproductie. Interesse? Denk 2 keer na. Van Qoros is inmiddels bekend dat zij op de automarkt met net zo’n dollemansrit bezig is als Victor Muller met Spyker.

Reageren is niet mogelijk.