Saab 9-3 volgens NEVS

0

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), het bedrijf dat de productierechten van de Saab 9-3 heeft opgekocht en op basis van deze middenklasser een elektrische auto wil ontwikkelen, lijkt eindelijk een stapje dichterbij zijn doel gekomen te zijn. Deze spionagefoto’s laten zien hoe de eerste auto van het bedrijf er ongeveer uit komt te zien.

Het laatste nieuws over NEVS stamt uit januari, toen wij te horen kregen dat het bedrijf alle benodigde vergunningen op zak had om te mogen starten met de productie van de elektrische auto’s. Op de begeleidende foto stond toen gewoon de bekende Saab 9-3, maar het uiteindelijke model gaat er heel anders uit zien, zo blijkt uit deze afbeeldingen, ook al betreft het hier een conceptversie.

NEVS heeft de 9-3 stevig verbouwd. Je kan gerust spreken van een ingrijpende facelift. De neuspartij heeft sterk afgeplatte LED koplampen gekregen. Dat geeft het voormalige Saab model een vleugje futurisme. De grilleis, zeker voor een elektrisch model, behoorlijk prominent. Ook de achterlichtunits en de bumpers zijn anders van vorm. Dat wij hier te maken hebben met een conceptversie, blijkt uit de buitenspiegels, die vervangen zijn door camera’s. Ook dat staat futuristisch, maar de wetgeving verbiedt vooralsnog verkoop van auto’s zonder buitenspiegels.

Ondanks de stevige facelift is de auto van NEVS, waarvan de modelnaam nog altijd ‘9-3’ is, duidelijk herkenbaar als Saab. Behalve de sedanversie hebben de Chinezen ook de Estate uitvoering onder handen genomen, of althans de terreinlook ‘9-3X’ variant. Dat NEVS juist deze opgehoogde Zweed heeft gemoderniseerd, duidt er op dat het bedrijf de elektrische middenklasser ook in de Verenigde Staten wil gaan verkopen. Daar is voor gewone stationwagons eigenlijk geen afzetmarkt meer, maar wel voor de ruige versies die als ‘cross-over’ worden gepromoot.

In eigen land (China dus) moet de NEVS 9-3 een heuse revolutie ontketenen op het gebied van mobiliteit. Het model zal namelijk in de markt gezet gaan worden als deelauto. Dat moet name in overvolle Chinese steden leiden tot minder drukte en luchtvervuiling. Met het oog op dit laatste is de NEVS 9-3 voorzien van ‘Always Clean Air Cabin’ dat viezigheid uit de lucht filtert zodat inzittenden nergens last van hebben. Het model moet in 2018 op de markt komen en er zijn al 150.000 exemplaren besteld door verschillende Chinese bedrijven. De actieradius bedraagt 300 kilometer, maar verdere technische details zijn nog niet vrijgegeven.

Reageren is niet mogelijk.