Fiat 500 doet 2 miljoen

0

Fiat levert deze maand het 2 miljoenste exemplaar van de 500 af. Van het nieuwe model welteverstaan, die sinds 2007 gebouwd wordt. Van het originele ‘rugzakje’ (1957-1975) zijn er ruim 4 miljoen stuks verkocht. In totaal staat de teller dus op dik 6 miljoen exemplaren.

Een snelle rekensom leert dat de huidige editie van de 500 dus bijna net zo hard verkoopt als het origineel. Dat is een knappe prestatie, want Fiat is in het A segment ook actief met de Panda. En bovendien worden van veel modellen in die autoklasse minder dan 100.000 exemplaren verkocht; reden waarom zij vaak zo lang in productie zijn om de ontwikkelingskosten terug te verdienen.

Fiat heeft in slechts 10 jaar tijd dus al 2 miljoen exemplaren van de 500 verkocht. Daarvan vonden ruim 60.000 stuks in Nederland een eigenaar; een enorm aantal en een bijzondere mijlpaal voor het Italiaanse automerk. In Nederland is de 500 goed voor afgerond 60 procent van de verkopen van Fiat.

Precies dit jaar viert de oer 500 zijn 60ste verjaardag, tenminste als wij het vooroorlogse model (de Topolino) niet meerekenen. Fiat komt waarschijnlijk in 2019 met een nieuwe editie. Die wordt ruimer, comfortabeler én zuiniger dankzij een 48V ‘milde hybride’ aandrijfsysteem. De dieselversie, die in Nederland al niet meer leverbaar is, verdwijnt dan van het toneel.

Tussen 1975 en 2007 was er geen 500. In die periode bediende Fiat de onderkant van de markt met achtereenvolgens de 126, de eerste generatie Panda, de Cinquecento en de Seicento. Van dit viertal heeft alleen de originele Panda ook een iconische status bereikt. Met de 500 uit 1957 heeft het huidige model technisch niks van doen, maar optisch dankzij het retro design voor de volle 100 procent wel.

Het 2 miljoenste exemplaar van de huidige generatie 500 gaat naar een Duitse klant. Onze Oosterburen zijn voor de 500 een belangrijk afzetgebied. In de afgelopen 10 jaar is 10 procent van de 500 productie in Duitsland afgeleverd (Nederland komt uit op 3 procent). Fiat bedient de Europese markt voor de 500 vanuit Polen.

Reageren is niet mogelijk.