Mini frist Hatch en Cabrio op

0

Mini heeft haar hatchback (3-deurs en 5-deurs) en Cabrio een opfrisbeurt gegeven. Tegelijkertijd zijn er technische verbeteringen.

Behalve dat het design is aangescherpt met nieuwe koplampen en achterlichten met uniek Union Jack design, zijn ook extra personalisatie opties leverbaar, evenals nieuwe transmissies en digitale diensten als onderdeel van Mini Connected. De bijgepunte modellen staan vanaf 31 maart bij de Nederlandse dealers in de showroom en zijn leverbaar vanaf 21.600 euro.

De standaard halogeenkoplampen zijn nu voorzien van een zwart accent. De optionele LED exemplaren zijn nieuw vormgegeven. De techniek zorgt voor helderder licht bij zowel dim als grootlicht. De LED dagverlichting en de richtingaanwijzer vormen een ring rond de koplamp. De eveneens optionele adaptieve LED koplampen passen hun helderheid automatisch aan de situatie aan. Bij zeer slecht zicht is gedimde bochtverlichting bij te schakelen voor beter zicht op de berm. De adaptieve LED koplampen zijn nu ook voorzien van een automatische dimfunctie voor grootlicht. De Matrix technologie voor grootlicht verbetert het zicht terwijl het verblinding van medeweggebruikers voorkomt. De koplampen zijn in 4 horizontale segmenten verdeeld. Die worden (afhankelijk van de verkeerssituatie) onafhankelijk van elkaar in/uitgeschakeld bij snelheden boven de 70 km/u. Zodra de frontcamera van de Mini ander verkeer detecteert, wordt dat deel van de weg op dimlichtsterkte verlicht: de segmenten van de grootlicht matrix die dat deel van de weg verlichten, zijn dan gedeactiveerd.


De achterlichtunits zijn in combinatie met de (adaptieve) LED koplampen eveneens voorzien van een nieuw design. Het Union Jack uiterlijk is een verwijzing naar de oorsprong van het merk. De functies van de lichtunit zijn gerangschikt in de vorm van de Britse vlag: de richtingaanwijzer is horizontaal geplaatst, het remlicht verticaal en het achterlicht wordt gevormd door de diagonale lijnen in de vlag. Alle elementen van de achterlichtunits zijn LEDs.


Het nieuwe, merklogo is aangebracht op de motorkap, de achterklep, het stuurwiel, het centrale instrumentendisplay en op de afstandsbediening. Het logo is nu 2-dimensionaal, dus volledig vlak. Er zijn 3 nieuwe carrosseriekleuren leverbaar: Emerald Grey metallic, Starlight Blue metallic en Solaris Orange metallic. Met de nieuwe optie Piano Black Exterior is de omlijsting van koplampen, achterlichten en grille uitgevoerd in hoogglanzend zwart in plaats van chroom. De keuze uit optionele lichtmetalen velgen is ook verder uitgebreid. De 2-kleurige 17-inch designs Roulette Spoke en Propeller Spoke zijn voor alle versies leverbaar. Het eveneens 2-kleurige 17-inch design Rail Spoke is nieuw in het gamma.


Nieuw voor de 3-deurs en de 5-deurs is de Chester lederen bekleding in de kleur Malt Brown en de Colour Line Malt Brown. Verder is de optionele Mini Yours Interior Style Piano Black nu ook met verlichting leverbaar. Behalve de oppervlakken in de portieren en de middenconsole is ook de strip op het dashboard aan de passagierszijde van achter verlicht. De strip is niet alleen in Piano Black uitgevoerd, maar ook voorzien van het Union Jack motief. De kleur van de verlichting past bij de door de bestuurder gekozen sfeerverlichting als onderdeel van het Mini Excitement Package. Het Mini Yours Customised biedt de mogelijkheid om accessoires door klanten van hun eigen design te laten voorzien. Die worden dan precies volgens hun specificaties vervaardigd. Het gamma van Mini Yours Customised omvat de omlijsting van de knipperlichten opzij, decoratieve interieurpanelen aan de passagierszijde, dorpelstrips met LED verlichting en LED projectors in het portier. De klant kan Mini Yours Customised producten kiezen, ontwerpen en bestellen via de speciale internetshop. Er is keuze uit diverse kleuren, patronen, oppervlaktestructuren en afbeeldingen. Ook kan de klant zelf tekst en elementen toevoegen. De producten worden met innovatieve productiemethoden als 3D-print en lasergravure vervaardigd.


De motoren zijn ook onder handen genomen. Dat zorgt voor een tot 5 procent lagere brandstofconsumptie en CO2-emissie. Bovendien is op gewicht bespaard door toepassing van met koolstofvezel versterkt plastic voor de afdekking van de motoren. Het materiaal is afkomstig van de productie van de modellen van BMW i. De 3 cilinder motoren van de One First en de One hebben nu een cilinderinhoud van 1,5 liter (was 1,2 liter). Dat zorgt voor een toename van het koppel met 10 Nm tot respectievelijk 160 en 190 Nm. Verder is van alle benzinemotoren de maximale inspuitdruk verhoogt van 200 naar 350 bar. De inspuiting van de dieselmotoren zorgt dat de brandstof met nog grotere precisie in de verbrandingskamers komt. Daarvoor is de maximumdruk in de 3 cilinders van de One D en de Cooper D verhoogd tot 2.200 bar en die in de 4 cilinder van de Cooper SD tot 2.500 bar. De krachtigste dieselmotor is tevens voorzien van een 2-traps turbo.


Optioneel is een 7-traps Steptronic transmissie met dubbele koppeling leverbaar voor de One, Cooper, Cooper S en Cooper D. Deze nieuwe transmissie maakt acceleratie mogelijk zonder onderbreking van de aandrijving. Een extra sportieve versie van deze transmissie is er voor de Cooper S, namelijk met schakelpeddels aan het stuur voor als de bestuurder zelf wil schakelen. De Cooper SD is standaard voorzien van een 8-traps Steptronic automaat. Deze transmissie is te bedienen via een elektronische keuzehendel; aanvullende peddels aan het stuur zijn optioneel. Alle leverbare Steptronic transmissies zijn voorzien van de zeilfunctie in de Mid en Green modi. Ook zijn ze voorzien van de nieuwste generatie van het start/stop systeem. Met behulp van informatie van de frontcamera en de navigatie kan die situaties herkennen waarin het de motor niet moet uitschakelen, bijvoorbeeld kort voor een bocht of een rotonde.


Het nieuw ontworpen 3-spaaks stuur is voorzien van multifunctionele knoppen. Aan de linkerzijde van het stuur zitten de knoppen voor de Speed Limit Device (om een maximumsnelheid in te stellen) en aan de rechterkant die voor de geluidsinstallatie en communicatie. Optioneel is er een met leder bekleed stuurwiel. De standaarduitvoering omvat onder meer een geluidsinstallatie met 6,5-inch kleurenscherm in het centrale instrumentenpaneel en integratie van de mobiele telefoon via Bluetooth. De controledisplay heeft een touch screen functie in samenhang met het optionele Radio Mini Visual Boost en een navigatiesysteem. Ook draadloos opladen van de telefoon is een optie. De bergruimte in de armsteun tussen de voorstoelen heeft een voorziening die dat mogelijk maakt. Deze optie omvat ook een tweede USB aansluiting vóór in de middenconsole.

Het optionele Mini Excitement Package omvat nu ook projectie van het merklogo aan de bestuurderszijde. Als het portier is geopend, wordt het Mini logo op de grond geprojecteerd door een lamp in de buitenspiegel. Het logo is 20 seconden zichtbaar of zolang het portier is geopend. Met de nieuwe functies van Mini Connected zijn er diverse digitale diensten, waaronder Real Time Traffic Information, automatische kaart updates via de mobiele telefoon, de Personal Assistant Service en het internet portal voor in de auto (Mini Online) met nieuws, weerbericht en actuele brandstofprijzen. Voorbereiding op Apple Car Play is optioneel. De Mini Connected App verbindt de auto met bijvoorbeeld de telefoon, zodat er toegang is tot de agenda en de contactpersonen om routes te plannen en de optimale vertrektijd aan te geven. Ook is de verlichting, de claxon, de ventilatie en deurvergrendeling op afstand te bedienen. Het drietal modellen biedt internettoegang via het 4G-netwerk en de simkaart die in de auto is geïntegreerd. Daarmee is Mini Teleservices en Intelligent Emergency Call te gebruiken. De laatste meldt automatisch niet alleen de locatie als de auto is betrokken bij een ongeval, maar ook de zwaarte ervan. Nieuwe diensten zijn onder meer Mini Find Mate. Tags die zijn voorzien van een tracking functie kunnen worden bevestigd aan goederen en voorwerpen die met de auto worden vervoerd, zoals sleutelbossen, tassen en koffers. Hun positie is niet alleen te zien op het scherm van de boordcomputer, maar ook in de Mini Connected App op bijvoorbeeld de telefoon. Zo zorgt Mini Find Mate dat persoonlijke spullen niet zoekraken of vergeten worden.

Reageren is niet mogelijk.