Nieuwe dieselmotor Mazda CX-3 ook voor andere modellen

0

Mazda blijft geloven in klassieke verbrandingsmotoren. Inclusief diesel. En om de daad bij het woord te voegen, heeft het Japanse automerk voor de CX-3 een nieuwe SkyActiv-D unit ontwikkeld. Die wordt ook leverbaar in de volgende generatie ‘3’ die in 2019 debuteert.

De CX-3 moest het aanvankelijk doen met een 1,5 liter dieselmotor. Op zich een keurig blokje, maar ook een beetje jammer omdat de benzinemodellen van Mazda hun charme niet in de laatste plaats ontlenen aan hun relatief grote motorinhoud. Ook de dieselversies van de ‘3’, ‘6’ en CX-5 zijn wat dit betreft goed bedeeld, maar de CX-3 kwam er tot nu toe wat bekaaid af. Daar komt in het kader van de facelift van deze compacte cross-over verandering in, want de longinhoud is vergroot naar 1,8 liter. Het motorvermogen stijgt daardoor van 105 pk naar 116 pk. Het maximum koppel blijft met 270 Nm onveranderd, maar volgens Mazda is de nieuwe dieselmotor dankzij minder interne wrijving wel een stuk efficiënter (lees: zuiniger) dan zijn voorganger en daardoor vriendelijker voor het milieu. De upgrade kan dus vooral interessant zijn met het oog op de nieuwe WLTP cyclus. Het gewicht van de krachtbron is ondanks de toegenomen cilinderinhoud nagenoeg gelijk gebleven.

In het derde kwartaal start de levering van de opgefriste CX-3. Zoals gezegd komt de 1.756 cc dieselmotor ook beschikbaar voor de nieuwe ‘3’. Mazda zal de krachtbron echter niet in haar instapmodel ‘2’ monteren want in het B segment is tegenwoordig te weinig interesse voor oliegestookte modellen.

De facelift van de CX-3 kenmerkt zich door een andere grille en nieuwe achterlichten. Tegen meerprijs kan de klant Matrix LED koplampen krijgen. In het interieur treffen we een anders ingedeelde middentunnel aan, waar een elektronische parkeerrem de traditionele handrem vervangt en een geïntegreerde armsteun zijn opwachting maakt. Verder heeft Mazda onder andere de geluidsisolatie verbeterd door de toepassing van dikker glas, nieuwe dakbekleding en andere bekleding voor de deurpanelen.

 

Reageren is niet mogelijk.