Nieuwe Volvo S60 niet met dieselmotor

0

De nieuwe S60, die later dit jaar verschijnt, is het eerste model van Volvo dat niet met een dieselmotor leverbaar wordt. Daarmee benadrukt het Zweedse personenwagenmerk naar eigen zeggen zijn toewijding aan een duurzame toekomst na de traditionele verbrandingsmotor.

Alle nieuwe modellen die Volvo vanaf 2019 op de markt brengt, zijn voorzien van een stekkerhybride aandrijflijn met een benzinemotor of een volledig elektrische aandrijflijn. Dit is de meest volledige elektrificatiestrategie in de auto-industrie tot op heden. Nou ja, Tesla uitgezonderd natuurlijk. Maar Volvo was in 2017 de eerste traditionele autofabrikant die zich aan volledige elektrificatie committeerde.

Grote verrassingen op designgebied hoeven wij bij de nieuwe S60 niet te verwachten: de sedan zal worden gebaseerd op hetzelfde SPA platform als de rest van de 60- en 90-familie. En als je weet dat de XC60 in grote lijnen een kleine XC90 is, en de V60 een compacte versie van de V90, dan moet de S60 een gekrompen S90 worden.

Het interieur zal identiek zijn aan dat van de V60, met een dashboard dat gedomineerd wordt door het 9,3-inch groot, verticaal geplaatst touch screen in tabletvorm voor het infomedia systeem. Het Pilot Assist systeem, dat de Volvo onder meer op snelwegen deels autonoom doet rijden, zal tegen meerprijs verkrijgbaar zijn. Verder zorgen de klassieke Volvo veiligheidssnufjes ervoor dat de inzittenden van de S60 goed beschermd worden.

Onder de motorkap zullen wij dus in tegenstelling tot de V60 geen D3 (150 pk) of D4 (190 pk) dieselmotor aantreffen. Wel kunnen we rekenen op diens T5 (250 pk) en T6 (310 pk) 4 cilinder 2,0 liter benzine-uitvoeringen. Instapper wordt de T4. Deze 190 pk variant van de 2,0 liter motor is momenteel nog niet beschikbaar voor de V60. Een stekkerhybride zal uiteraard niet ontbreken: de T8 Twin Engine met 390 pk zal worden aangevuld met een 340 pk sterke T6 Twin Engine. Beiden hebben een 4 cilinder benzinemotor als basisunit. Later volgt nog een goedkopere milde hybride versie.

Volvo gaat de tweede generatie S60 in de Verenigde Staten maken. Daar wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe fabriek. Europese productie is niet gepland. De Chinese consument zal vanuit een lokale fabriek worden bediend.

Reageren is niet mogelijk.