Audi stelt Europees debuut e-Tron uit

0

De presentatie van de e-Tron, de eerste volledig elektrische cross-over van Audi, is uitgesteld. Die zou eigenlijk eind augustus in Brussel plaatsvinden, maar het evenement wordt verplaatst naar de Verenigde Staten. In het hol van de leeuw, want dit land is de thuisbasis van Tesla. Het vermoeden bestaat dat Audi even zijn buik vol heeft van Europa.

Niet zozeer de arrestatie van topman Rupert Stadler (op onderstaande foto naast de e-Tron) lijkt de aanleiding, maar ‘Brussel’ oftewel de Europese policiti. En daar kan Autointernationaal.nl zich wat bij voorstellen want in een recent opinieartikel heb je kunnen lezen dat de WLTP leveringsproblematiek door hen veroorzaakt is. ‘Brussel’ legde de auto-industrie namelijk een onrealistisch korter invoertermijn van de nieuwe meetregels op. Waarschuwingen dat de fabrikanten meer voorbereidingstijd nodig hebben, was aan dovemansoren gericht.

Deze maand kwam daar de dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten bij. Die is totaal niet in het belang van met name de Duitse auto-industrie, die veel exporteert naar de Amerikaanse markt. Er valt dus veel voor te zeggen om het conflict niet op de spits te drijven en de importtarieven gelijk te trekken (momenteel zijn die in het nadeel van de Verenigde Staten), maar ook dat is in Brussel aan dovemansoren gericht. Europese politici sturen aan op een escalatie door er een principekwestie van de smaken en hebben het waanidee dat extra belasting op een paar flessen whisky even afschrikwekkend zal zijn als 20 procent invoerheffing op meer dan 1 miljoen dure Europese auto’s per jaar. Audi wordt bij een eventuele handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa harder geraakt dan BMW of Mercedes, omdat de Volkswagen fabriek geen fabriek  heeft op Amerikaanse bodem.

Audi heeft daarom de persbijeenkomst op 30 augustus 2018 in Brussel, waar de e-Tron zal worden gebouwd (zie foto boven), afgeblazen. In plaats daarvan komt er een evenement in de Verenigde Staten op een plaats en tijdstip die nog moeten worden bepaald. Daarmee wordt ook een dikke streep gehaald door het promotieschema rondom de e-Tron, die begin 2019 op de markt komt. Audi kwam de afgelopen maanden regelmatig met nieuwtjes over de elektrische cross-over, zoals een thuis laadoplossing (waarbij de auto geïntegreerd wordt in de huiselijke infrastructuur met zonnepanelen van de gebruiker).

Ook creëerde Audi een PR moment met de presentatie van vernuftige carrosserieaccessoires om de stroomlijn van de e-Tron (luchtweerstandcoëfficiënt 0,28) te optimaliseren. Zo biedt Audi als optie op de elektrische cross-over ‘virtuele’ buitenspiegels aan. Die zijn kleiner dan klassieke buitenspiegels en maken de e-Tron 15 centimeter smaller waardoor de stroomlijn verbetert. De virtuele exemplaren hebben elk een kleine camera die zijn beelden weergeeft op OLED schermen. Ze kunnen via het multimediasysteem aan diverse rij omstandigheden worden aangepast volgens 3 invalshoeken: rijden op de snelweg, in bochten en bij parkeermanoeuvres. Tot voor kort waren dergelijke moderne zijspiegels overigens niet toegestaan.

De e-Tron (die in Nederland 82.500 euro gaat kosten) is ook voorzien van adaptieve luchtvering met instelbare schokdempers. Die kunnen de elektrische cross-over bij 120 km/u met 26 millimeter verlagen. Twee elektrische kleppen achter de grille moeten het stroomverbruik verder helpen terugdringen. Als er koeling nodig is van aandrijflijn componenten of voor de condensor van de airconditioning, dan openen de lamellen automatisch. Ook kan de grille extra koellucht naar de remmen sturen.

De genoemde opties zullen worden aangeboden op de e-Tron als die in 2019 op de markt komt. Na een onthulling die aan de neus van Europa voorbij gaat dus. Audi meldde aanvankelijk dat de e-Tron vanaf eind 2018 bij de Nederlandse dealers te vinden zou zijn, om zo zakelijk rijders in staat te stellen om nog te profiteren van de tot 4 procent verlaagde bijtelling voor elektrische auto’s (die regeling vervalt in 2019 voor modellen die duurder zijn dan 50.000 euro). Maar ook dat fiscale feest gaat dus niet door.

Reageren is niet mogelijk.