Nieuwstelex

0

+++ De automarkt in BELGIE realiseerde in mei een verkoopstijging van 7,1 %. Er werden precies 54.999 nieuwe personenwagens ingeschreven, terwijl het resultaat een jaar eerder nog 51.342 stuks bedroeg. De automarkt presteert al het hele jaar relatief sterk en realiseert met een gecumuleerd resultaat van 275.158 auto’s een toename van 3,0 %. Het is Volkswagen dat eens te meer de statistieken bij onze zuiderburen aanvoert. Dit merk wist 4.948 auto’s af te leveren. Volkswagen bleef Renault (4.598 registraties) en Peugeot (4.235 exemplaren) voor in de top3. Net daarbuiten vinden we Mercedes (3.773) en BMW (3.682). Over de eerste 5 maanden van het jaar gemeten bestaat de volgorde in de verkoop top25 achtereenvolgens uit 1. Volkswagen (27.022 registraties, +9,63%), 2. Renault (24.820, +5,53%), 3. Peugeot (21.927, +5,57%), 4. BMW (19.026, -12,45%), 5. Opel (17.260, -8,68%), 6. Mercedes (16.712, -1,93%), 7. Audi (14.778, -4,57%), 8. Ford (12.829, +4,69%), 9. Citroën (11.792, -15,91%), 10. Hyundai (10.757, +9,26%), 11. Nissan (10.138, +9,52%), 12. Dacia (9.849, +19,69%), 13. Volvo (9.268, +5,08%), 14. Skoda (9.242, -6,19%), 15. Toyota (8.971, +4,74%), 16. Fiat (8.684, +9,41%), 17. Kia (7.543, +12,73%), 18. Seat (5.154, +40,70%), 19. Mazda (4.573, +37,04%), 20. Mini (3.933, +14,21%), 21. Suzuki (3.645, +6,55%), 22. Land Rover (3.005, +9,75%), 23. Jeep (2.233, +107,34%), 24. Jaguar (1.982, +17,84%) en 25. Honda (1.726, -6,55%). Ook altijd leuk zijn de cijfers van de exclusieve merken. Er werden tijdens de eerste 5 maanden van dit jaar in België 405 auto’s van Tesla inschreven; een terugval van 24,74%. Bij Maserati staat de teller op 131, bij Ferrari op 42, bij Aston Martin op 27, bij Lotus op 21, bij Chevrolet (Camaro en Corvette) op 17, bij Bentley en Morgan op 13, bij McLaren op 10 en bij Lamborghini en Rolls-Royce op 7. Het ‘nieuwe’ Alpine wist al 14 exemplaren van zijn A110 in te schrijven bij onze zuiderburen. Ook opmerkelijk: Infiniti tuimelde van 234 naar nog slechts 79 registraties en Cadillac trok slechts 9 klanten. Maar goed, dit merk zit in België zonder dealers. +++

+++ De BESTELAUTO verkoop in Nederland blijft stijgen.  Tot nu toe zijn alle maanden van 2018 positief geëindigd. In totaal werden afgelopen maand 6.752 bestelauto’s op kenteken gezet; een stijging van 8,3 % ten opzichte van mei 2017. Op jaarbasis (januari t/m mei) zijn er in totaal 36.243 bestelauto’s geregistreerd; een stijging van 6,2 % ten opzichte van de eerste 5 maanden van 2017. De top5 bestelautomerken waren in mei achtereenvolgens: 1.Volkswagen (1.403 registraties, +7%), 2. Mercedes-Benz (999, +18,5%), 3. Ford (866, -2,6%), 4. Renault (732, -10,0%) en 5. Peugeot (677, +11,4%). +++

+++ De onafhankelijke International Council on Clean Transportation (ICCT) heeft een grootschalige studie naar buiten gebracht die geen mooi verhaal schetst over de DIESEL auto, oud of nieuw. Want uit de studie blijkt dat zelfs het meest vervuilende moderne benzinemodel ongeveer dezelfde NOx uitstoot heeft als de groenste diesel. Deze conclusie wordt door de non-profit organisatie, gevestigd in Berlijn, getrkken na het testen van liefst 4.850 auto’s. Het ging daarbij om zowel benzinemodellen als diesels en over Euro3 tot Euro6 motoren. De resultaten van die grootschalige test van de Real Urban Emissions Initiative maken brandhout van de stelling dat moderne dieselmotoren (Euro 6d) heus conform de Europese richtlijnen zijn. Dat is namelijk slechts in 10 % van de geteste auto’s het geval. Dit terwijl meer dan 50 % van de Euro6 benzinewagens groene cijfers scoren en de rest eveneens binnen de aanvaardbare normen blijft. Anders gezegd: de meest vervuilende Euro6 benzinemotor stoot evenveel NOx uit als de meest groene diesel. Alle Euro5 diesels zaten op zijn minst 2 keer boven de norm; de slechtste leerling van de klas zelfs 18 keer. De ICCT kan dan ook niet anders dan concluderen dat eigenlijk zelfs moderne Euro6 diesels niet welkom zouden mogen zijn in steden. Een uitkomst die zeker gebruikt zal worden door steden die de dieselauto in de ban willen doen. Kanttekening aan heel dit verhaal is wel dat het onderzoek zich toespitst op de NOx uitstoot en geen rekening houdt met CO2 emissie. Voor het eerst in jaren stijgt de gemiddelde CO2 uitsoot in Europa, door autoconsumenten die overstappen van diesels (met minder CO2 maar meer NOx) naar benzinemodellen (met minder NOx maar meer CO2). Het is dan ook maar de vraag hoe houdbaar de situatie is als overheden stelselmatig diesels gaan bannen. Want diezelfde overheden (lees: Europa) leggen voor 2020 strengere CO2-normen op aan autofabrikanten, met monsterboetes indien zij daar niet aan voldoen. +++

+++ Om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de grote toestroom aan ELEKTRISCHE auto’s is alleen al in Duitsland de komende 10 jaar zeker 11 miljard euro aan investeringen nodig. Met dat geld kunnen in 2030 afgerond 4,7 miljoen laadpunten zijn geïnstalleerd (waarvan de helft bij woningen), maar er zijn ook miljarden nodig om het netwerk dat al die laadpunten moet voeden sterker te maken en meer capaciteit te geven, zo stelt het Duitse adviesbureau TCW. Op dit moment telt Duitsland nog niet meer dan rond de 130.000 laadpunten. Dat zal in snel tempo toe moeten nemen om aan de vraag te voldoen, aldus TCW. “De capaciteit van het stroomnet begint daarbij echter steeds meer een bottleneck te vormen”, denkt directeur Horst Wildermann, hoogleraar aan de TU van München. +++

+++ Op 1 juli beleeft de nieuwe generatie FORD Focus zijn debuut op Nederlandse bodem. De auto wordt dan tentoongesteld tijdens de Ford Family Day in Soest. Pas in de loop van juli verschijnen de eerste exemplaren bij de dealers. De nieuwe Focus wordt direct als hatchback en Wagon leverbaar. Er zijn vanaf de verkoopstart diverse motoren beschikbaar, met vermogens van 100 tot 175 pk. Maar daarmee is het gamma nog niet compleet, want een sportieve ST uitvoering en een terreinlook Active versie met extra bodemspeling zitten ook nog in het vat. Die zullen in Soest nog niet te zien zijn, want zij komen pas later naar Nederland. De prijzen van de nieuwe Focus beginnen bij 23.765 euro. Voor wie niet kan wachten: de auto is al te bestellen. De eerste leveringen vinden eind juli plaats. +++

+++ In FRANKRIJK zijn in mei 0,43% meer nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (met een gewicht van minder dan 5,1 ton) geregistreerd dan in dezelfde maand van 2017. DS wist 27,5% te plussen dankzij de release van de 7 Crossback, maar Dacia deed het bijna net zo goed (+ 24,7%) en Hyundai was ook goed in vorm (+ 32,6%), evenals Skoda (+ 30,8%). +++

+++ “Een fusie tussen NISSAN en RENAULT en Nissan is nog jaren weg. Het kan wel 2025 worden voordat een werkbare oplossing is uitgewerkt, áls de beide autobedrijven ooit al volledig samen zouden gaan”. Dat is de reactie van Carlos Ghosn, directeur van Renault en bestuursvoorzitter van Nissan, op de aanhoudende geruchten dat de partners na 20 jaar alliantie zouden werken aan een échte fusie. “Dat zal je in ieder geval niet dit of volgend jaar zien gebeuren. Veel fusies storten in waarbij aanzienlijke waarde vernietigd wordt. De kracht van elk bedrijf is haar vaardigheid om mensen te motiveren. Hoe zou je dat moeten doen als die mensen zich ‘tweederangs’ gaan voelen”, aldus Ghosn in verschillende interviews. Binnen de Renault-Nissan alliantie wringt het al geruime tijd dat de Fransen wel 44 % van hun Japanse collega én stemrecht hebben, maar andersom gaat het slechts om 15 % zonder stemrecht. Een fusie is echter moeilijk omdat zowel bij Renault de Franse staat een groot belang heeft. Daarnaast is er ook nog de aanwezigheid van Mitsubishi als derde partner. Dat bedrijf is voor iets minder dan de helft eigendom van Nissan. Renault heeft er geen aandeel in. +++

+++ De verkoop van OCCASIONS is in mei met 9,3 % gestegen. Afgelopen maand verkochten bedrijven 107.269 tweedehands auto’s aan particulieren. Ook de verkoop tussen particulieren onderling nam toe (+4,5 %). Dat blijkt uit cijfers van VWE. Volkswagen voert de lijst van meest verkochte merken aan met 11.835 exemplaren, gevolgd door Peugeot, Opel, Renault en Ford. Verzekeraar Centraal Beheer besloot op deze trend in te springen met een speciaal evenement. Op 14 en 15 juni kunnen particulieren in een speciale studio een reclamefilmpje laten maken van hun auto. De begeleidende tekst wordt ingesproken door een professionele voice-over. “Op die manier kunnen ze hun advertentie er uit laten springen tussen al die andere tienduizenden auto advertenties”, legt campagnemanager Ellen van der Horst uit. +++

+++ De TESLA Model 3 kost ‘slechts’ 27.000 dollar om te produceren, terwijl de consumentenprijzen beginnen bij 35.000 dollar (en met alles aangevinkt op de optielijst 78.000 dollar). Dit betekent dat Elon Musk veel winst gaat maken als de fabricage eenmaal op rolletjes verloopt. De conclusie is dan ook helder: als Tesla het voor elkaar krijgt om de geplande 10.000 stuks per week te bouwen, gaat de Model 3 een flink positieve bijdrage aan de boekhouding genereren. Inmiddels is de instapper van het Amerikaanse automerk al helemaal uit elkaar gehaald en door kostendeskundigen tegen het licht gehouden. Daarbij viel op dat de accu’s veel minder kobalt bevatten dan de ingenieurs hadden verwacht. Dat komt goed uit, want dit metaal komt voornamelijk uit oorlogsgebied Congo en wordt door kinderhandjes opgegraven. Al met al kan Musk dus flink geld gaan verdienen met zijn slim ontwikkelde Model 3. Maar dan moet hij wel snel de productie op gang krijgen. Voor jou blijft het zaak om geen schade te rijden, want dan wordt de Tesla snel heel duur.

+++ Het aantal registraties van nieuwe personenauto’s in het VERENIGD KONINKRIJK is voor de tweede achtereenvolgende maand hoger uit gevallen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse brancheorganisatie SMMT. In mei werden 192.649 auto’s verkocht; een toename van 3,4 %. Het hogere aantal registraties is vooral te danken aan een afzetstijging van 23,5 % van het aantal personenwagens met een benzinemotor. De verkoop van diesels daalde met 23,6 % naar 62.260 stuks. Het aantal zogeheten ‘Alternative Fuel Vehicles’ (waaronder hybride en stekkerhybride modellen) viel met 11.240 stuks 36,1 % hoger uit dan vorig jaar. Dergelijke voertuigen hebben nu een marktaandeel van 5,8 %; een nieuw record. De Ford Fiesta was in mei het best verkochte model in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door de Ford Focus en de Volkswagen Golf. In april werden er voor het eerst sinds 12 maanden weer meer nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal gingen er 167.911 personenwagens op kenteken, een stijging van 10,4 %. De SMMT wees er destijds op dat het herstel vooral de danken was aan de zeer lage verkoop in april 2017, toen nieuwe belastingmaatregelen van kracht werden. +++

+++ Na goed 20 jaar heeft VOLVO besloten om zich niet meer als sponsor van de Ocean Race te profileren. Volvo engageerde zich destijds in de Ocean Race, met de bekende ‘Volvo Ocean Race’ benaming als gevolg. Het was intussen een begrip geworden, maar inmiddels hebben de Zweden besloten dat de focus van het automerk elders ligt. Op zich verandert er dus niet heel veel aan de organisatie van de zeilrace, maar gevolgen voor Volvo zijn er wel. Wij kenden de Ocean Race vooral van de ‘Ocean Race Edition’ actiemodellen in het gamma: dik aangeklede speciale versies die regelmatig werden aangeboden. Die zullen nu onder een andere benaming door het leven moeten gaan of zelfs helemaal verdwijnen. De versies bestaan al sinds de tweede editie van de Ocean Race en behelsden de XC90, XC70 en V70 en later ook de V60 en de V40. De Ocean Race is een zeilrace die over alle oceanen gaat. De huidige editie liep vanuit Lissabon naar Melbourne en Hong Kong tot het Braziliaanse Itajaj en dan weer naar Den Haag. Daar komen de zeilschepen op 30 juni aan. De volgende editie van de Ocean Race vindt plaats in 2020-2021. +++

+++ Ook in Frankrijk wordt geklaagd over WLTP . Net als in ons land worden auto’s daar duurder door de nieuwe verbruik meetmethode. In Frankrijk kennen ze weliswaar geen BPM, maar wel een bonus / malus systeem. En omdat auto’s door de (meer realistische) WLTP cyclus nu minder zuinig zijn dan uit de oude NEDC meetmethode bleek, geldt er voor meer modellen een ‘malus’. De Franse brancheorganisatie van autofabrikanten en importeurs heeft de overheid nu gevraagd om het bonus / malus systeem te herzien. De komst van de nieuwe homologatiecyclus zal grote omwentelingen veroorzaken. Sommige fabrikanten, die al een flink aantal modellen op de nieuwe manier hebben getest, spreken van een toename van de officiële CO2-uitstoot die kan oplopen tot 20 tot 25%, afhankelijk van het model, in vergelijking met de oude NEDC cyclus. Dat is slecht nieuws natuurlijk voor Europese klanten die belastingen moeten betalen (jaarlijks, bij registratie, of soms beide) die zijn gebaseerd op koolstofdioxide. De baas van de CNPA (National Council of Automotive Professionals) klaagt dat in Frankrijk, hoewel de regering al vele maanden op de hoogte was van de implementatie van de nieuwe Europese WLTP cyclus, niets heeft gedaan om de schaal van het bonus / malus systeem aan te passen. Dit ook tot grote ergernis van autoconsumenten die, geconfronteerd met de ‘malus’, de aankoop afblazen. “We kunnen niet accepteren dat het bonus/malus systeem niet aangepast wordt aan de WLTP homologatiecyclus”. De CNPA pleit voor voorzichtigheid, zodat er geen al te sterke gevolgen zullen optreden voor de auto-industrie. “De staat moet de verantwoordelijkheid nemen en de vernieuwing van het wagenpark door automobilisten ondersteunen”. +++

Reageren is niet mogelijk.