Promotiestunt: Audi PB18 e-Tron

0

Audi kennen wij momenteel niet als een merk dat een voorsprong heeft op het gebied van elektrische aandrijftechniek. Dat vindt men op het hoofdkantoor in Ingolstadt jammer omdat op 18 september de e-Tron zal worden gelanceerd: een volledig elektrische cross-over waarmee men Tesla in het defensief wil drukken. Die moet natuurlijk wel gekocht gaan worden.

Extra promotie van het e-Tron sublabel is daarom wenselijk. Audi heeft bedacht dat een elektrische supersportwagen als imagobouwer daarbij een handje kan helpen. Die zal op 23 augustus worden gepresenteerd op het Amerikaanse Laguna Seca circuit van.

Daarna zal de conceptstudie te zien zijn tijdens het op 24 augustus van start gaande Concours d’Elegance van het honderd kilometer verderop bijgelegen Pebble Beach in het mondaine Monterey, Californië. Dit jaarlijkse, meerdaagse evenement heeft een zeer prestigieus karakter. Het is een schoonheidswedstrijd waar gepronkt wordt met ‘s werelds mooiste en meest bijzondere klassieke automobielen. Autofabrikanten grijpen het evenement graag aan om nieuwe conceptstudies tentoon te stellen, zoals Audi dit jaar gaat doen.

De supersportwagen met volledig elektrische aandrijflijn is geïnspireerd door de R18 e-Tron. Dat is de dieselhybride LMP1-racer waarmee Audi de 24-uurs race van Le Mans won in 2012, 2013 én 2014. De PB18 e-Tron is ontworpen in de eigen designstudio in Malibu. Hij is voorzien van hoog geplaatste digitale kijkers die dienst doen als digitale zijspiegels; een optie waar de gewone e-Tron straks de wereldprimeur mee heeft. Afgezien van de geclaimde verwantschap met de R18 e-Tron doet het ontwerp behoorlijk denken aan de Avus Quattro Concept die Audi in 1991 presenteerde (tweede foto).

Volgens Audi is de conceptstudie “de supersportwagen van de toekomst”. De Duitsers beloven indrukwekkende prestaties. Omdat een elektromotor zijn volledige kracht direct vanuit stilstand levert, accelereert een auto met dergelijke techniek sneller dan een model met een verbrandingsmotor. De letters ‘PB’ in de modelnaam staan voor ‘Pebble Beach’ en het geval ’18’ voor het jaar 2018.

Kunnen wij op termijn een productieversie van de PB18 e-Tron verwachten om straks de R8 af te lossen? Nee, de huidige supersportwagen van Audi verkoopt zó slecht dat men in Ingolstadt zijn handen niet snel meer zal branden aan een dergelijk model, ook niet als er een elektromotor in zit. De PB18 e-Tron is dus puur een stunt om de gewone e-Tron onder de aandacht te brengen.

Reageren is niet mogelijk.