In detail: de nieuwe BMW Z4

0

Een jaar na de presentatie van de conceptversie toont BMW nu eindelijk de definitieve uitvoering van haar nieuwe Z4. Dat gebeurt onder de zon in de buurt van het Californische Monterey, tijdens het Concours d’Elegance op Pebble Beach.

Omdat veel beeldmateriaal al voortijdig was uitgelekt, is het uiterlijk van de nieuwe Z4 geen complete verrassing meer. Toch is het design tamelijk ingrijpend veranderd. Je kan daardoor niet spreken van een zorgvuldige evolutie. En dat is waarschijnlijk een goede zaak, want de vorige Z4 was niet bepaald een verkoophit. Dus bij deze generatiewisseling wordt het stylingroer omgegooid. De lange motorkap is weliswaar gebleven, maar de haaienkop vorm is vervangen door een meer ronde neuspartij. En hoewel de Z4 een open 2-zitter blijft, heeft het metalen klapdak plaatsgemaakt voor een lichtere stoffen kap, wat beter past bij een authentieke sportwagen.

Op het Concours d’Elegance op Pebble Beach is de nieuwe Z4 te zien in First Edition tenue, de bijna verplichte eerste oplage die volgehangen is met extraatjes. De debuutuitvoering, bestemd voor de snelle beslisser, is Frozen Orange metallic gespoten en heeft een antracietkleurige kap. De behuizing van de buitenspiegels is afgewerkt met hoogglans zwarte lak en de 19-inch velgen zijn in 2 kleuren gespoten.

Het interieur is bekleed met zwart leer (met decoratief stikselwerk) en de stoelen zijn elektrisch verstelbaar. Zij zijn voorzien van een geheugenfunctie. Verder geeft BMW de Z4 First Edition sfeerverlichting mee. De geluidsinstallatie is afkomstig van Harman Kardon. Adaptieve LED koplampen met matrix functie voor grootlicht zijn net als voorruitprojectie (een primeur in een roadster) standaard aanwezig. De overvloed aan zwarte accenten zal evenwel niet ieders kopje thee zijn. Persoonlijk was ik wel gecharmeerd van het chroom op de conceptversie die BMW exact een jaar geleden op hetzelfde exclusieve autofeestje toonde. Dat geeft de BMW een chique uitstraling. Zwart oogt daarentegen een stuk goedkoper. Maar, eerlijk is eerlijk, ook sportiever.

Maar de dubbel geblazen 3,0 liter 6 cilinder lijn motor (van de M40i M Performance uitvoering) is beslist een allemansvriend. De krachtbron ontwikkelt 340 pk / 450 Nm en dat is genoeg om de Z4 in 4,6 seconden naar 100 km/u te stuwen. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Als gemiddeld verbruik geeft BMW 7,1 à 7,4 liter per 100 km op. Dat betekent een CO2 uitstoot van 162 à 168 gram/km (afhankelijk van de uitrusting en de banden). Ter vergelijking: de Mercedes-AMG SLC 43 heeft een emissiewaarde van 178 gram. De Porsche Boxster GTS staat voor 186 gram in de boeken. Een nog krachtigere M uitvoering van de Z4 is door BMW overigens niet gepland.

De M40i M Performance uitvoering is standaard voorzien van adaptieve (elektronisch instelbare) schokdempers, een M Sport remsysteem en, nog beter, een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel in de achteras voor zoveel mogelijk rij plezier. Dankzij het nieuwe onderstel (dat door Toyota gebruikt gaat worden voor de nieuwe Supra) is het zwaartepunt in vergelijking met de oude Z4 verlaagd. Als vanouds biedt de BMW een ideale 50:50 gewichtsverdeling over beide assen. Een grotere spoorbreedte moet de rechtuit stabiliteit ten goede komen terwijl tegelijkertijd de relatief korte wielbasis van de Z4 er voor zorgt dat hij ook zeer wendbaar is.

Het dashboard maakt duidelijk dat de bestuurder centraal staat in de nieuwe Z4. De BMW is voorzien van een modern digitaal instrumentarium dat sterk doet denken aan het exemplaar van de Audi TT. Verder zou de nieuwe Z4 zeer uitgebreide personalisatiemogelijkheden bieden. De BMW Live Cockpit Professional met de nieuwste generatie netwerktechnologie maakt het plaatje compleet. Details daarover worden op 19 september bekend gemaakt. Dan komt BMW ook met meer informatie over de andere motorversies (waaronder de 258 pk sterke 30i met 2,0 liter 4 cilinder motor) en de uitrustingsdetails.

In oktober staat de derde generatie Z4 te pronken op de autosalon van Parijs. De daadwerkelijke showroomintroductie zal in de lente van 2019 plaatsvinden. Prijzen volgen uiteraard later. BMW heeft in totaal 6 jaar gedaan over de ontwikkeling van de nieuwe Z4 want de afspraken met Toyota over samenwerking rondom het sportwagen duo werden al in 2012 gemaakt. Dit illustreert dat anno 2018 geld verdienen aan een dergelijke niche product geen sinecure is.

Reageren is niet mogelijk.