Prijs Suzuki Jimny bekend

0

Er zijn meer details bekend over de nieuwe Suzuki Jimny, inclusief de Nederlandse prijzen. De Japanse retro look terreinwagen in pocketformaat krijgt een atmosferische 1,5 liter benzinemotor met een vermogen van 102 pk. Bestellen kan per direct. De levering start in het eerste kwartaal van 2019.

Met 102 pk vermogen is de nieuwe Jimny 16 pk krachtiger dan het oude model, die een 1,3 liter onder de kap had. Het maximum koppel van 130 Nm is volgens Suzuki al bij lagere toerentallen beschikbaar, wat vooral prettig is bij rijden in het terrein. De nieuwe, grotere 1.462 cc motor met 4 kleppen per cilinder is compacter en lichter dan het oude blok.

Suzuki geeft een brandstofverbruik op van 6,8 liter per 100 km. Ter vergelijking: de oude Jimny verstookte gemiddeld 7,1 liter. De topsnelheid stijgt van 140 km/u naar 145 km/u. Deze cijfers hebben betrekking op de 1.090 kilo wegende uitvoering met handgeschakelde 5-bak. De Jimny gaat ook geleverd worden met een 4-traps automaat; in dat geval is er sprake van een hoger gewicht (1.110 kilo) plus verbruik (7,5 liter) en een lagere topsnelheid (140 km/u). Omdat de versie met automaat fors meer CO2 uitstoot (170 gram/km in plaats van 154 gram voor de handgeschakelde uitvoering), is de meerprijs van de betreffende transmissie aanzienlijk: liefst 8.000 euro.

De Jimny heeft wederom een robuust ladder chassis met zowel voor als achter starre assen. Allgrip Pro vierwielaandrijving is standaard. Met een pook kan de bestuurder de aandrijving van de voorwielen bijschakelen. Ook is er de mogelijkheid om, bij zware terreinomstandigheden, te opteren voor lage gearing (4L modus in plaats van 4H). Dankzij de aanloophoek van 37 graden, de afrijdhoek van 49 graden en de grondspeling van 21 centimeter kan je met de Jimny volgens Suzuki bijna overal komen.

In vergelijking met de oude Jimny, die het 20 jaar heeft uitgehouden, is de nieuwe editie (3,48 meter lang en 1,65 meter breed; de hoogte bedraagt 1,73 meter en de wielbasis is 2,25 meter groot) ook ruimer geworden. Zo kan je meer bagage meenemen dan voorheen, want het formaat van de kofferbak is met 53 liter gegroeid tot 377 liter. Omklappen van de achterstoel leuningen (dan kan in 2 delen) geeft een capaciteit van 830 liter. Het maximaal draaggewicht is 1.435 kilo. De stoelen achterin zijn overigens van het ‘noodzitting type’. De achterkant van de leuning is met rubber bekleed die makkelijk afwasbaar zijn en die dankzij profilering het schuiven van de lading moeten voorkomen. De oude Jimny kwam qua variabiliteit niet verder dan een moeizaam uitbouwbare achterbank.

De nieuwe Jimny is hoekiger vormgegeven dan het uitgaande model en knipoogt met zijn vierkante koetswerk en ronde kijkers naar de eerste en tweede generaties (LJ10/SJ20 en de Samurai). Hij wordt standaard geleverd met 15 inch velgen. De verticale sleuven in de grille kennen we onder andere van de vorige editie en ook de vorm van de motorkap en de plaatsing van de achterlichten zijn doorspekt met retro invloeden.

Het uiterlijk van de nieuwe Jimny mag dan klassiek zijn, qua veiligheidsuitrusting is hij helemaal bij de tijd. De koper kan rekenen op assistentiesystemen als Lane Keeping Assist, een noodremhulp, dode hoek waarschuwing, adaptieve koplampen en verkeersborden herkenning. Tussen de analoge meters bevindt zich een display voor additionele rij informatie. Het multifunctionele stuur en het grote multimediasysteem zijn van de Vitara afkomstig.

De Suzuki Jimny heeft een starttarief van 26.999 euro. Voor dit bedrag krijg je de Jimny in Comfort trim geleverd; een relatief sobere uitvoering. Wie 27.999 euro voor de vrolijkste offroader in jaren neertelt, krijgt de Suzuki als Select afgeleverd. Die uitvoering beschikt over elektrisch bedienbare ruiten, elektrisch bedienbare zijspiegels, chroomkleurige accenten in het interieur, stoelverwarming voor, privacyglas en een in 2 gelijke delen neerklapbare achterbank. Wie zich helemaal in de watten wil laten leggen, moet 29.999 euro meenemen naar de Suzuki dealer. Voor dat bedrag krijg je de Jimny Stijl. Deze versie kenmerkt zich door zaken als automatische airconditioning, een aan een 7 inch groot scherm gekoppeld multimediasysteem met navigatie, lichtmetalen velgen, LED koplampen en Lane Departure Warning.

Suzuki heeft sinds de introductie van de eerste generatie (de LJ10-SJ20) in 1970 in totaal afgerond 2,8 miljoen exemplaren van de Jimny gebouwd. De eerste exemplaren van de nieuwe generatie zullen vermoedelijk eind tweede kwartaal van 2019 bij de dealers arriveren.

 

Dit artikel is een prijs update van het nieuwsbericht van 1 juli 2018, 12.01 uur.

Reageren is niet mogelijk.