Citroën, Opel en Peugeot winnen Autobest trofee

0

Het trio Citroën Berlingo, Opel Combo Tour en Peugeot Rifter heeft de titel ‘Autobest 2019 – Best buy car of Europe’, uitgereikt door een jury van journalisten uit 31 Europese landen, bemachtigd. Aston Martin, BMW, Hyundai en Jaguar zijn winnaars in deelcategorieën.

De ‘Autobest 2019’ verkiezing is het fletse zusje van het wereldberoemde ‘Auto van het Jaar’ evenement. Vaak is de winnende auto geen vanzelfsprekende of voor de hand liggende keuze en ook de juryleden (voor Nederland Rob van Ginneken) zijn binnen de autojournaliek tweede garnituur. Met 14.076 punten versloeg het trio Citroën Berlingo, Opel Combo Tour en Peugeot Rifter de Ford Focus met een verschil van 148 punten. De derde podiumplaats was voor de Toyota Corolla, die slechts 82 punten minder behaalde dan de nummer 2. De andere finalisten waren de Citroën C4 Cactus, de Dacia Duster en de Kia Ceed.

Deze prijs wordt zoals gezegd uitgerekt door een jury van journalisten uit 31 Europese landen, variërend van Rusland tot het Verenigd Koninkrijk en bijvoorbeeld ook Cyprus, Noorwegen, Portugal en Servië. Het eindresultaat wordt bepaald door criteria als de prijs, de veelzijdigheid, het comfort, het design en de klantenservice. Doorgaans worden ‘betaalbare’ modellen geselecteerd. Anders dan bij de ‘Auto van Jaar 2019’ verkiezing behoren de Alpine A110 en de Jaguar I-Pace niet tot de finalisten. Ook de Mercedes-Benz A klasse en de Peugeot 508 waren niet genomineerd.

De 31 juryleden van Autobest kennen ook prijzen toe in diverse deelcategorieën. Zo heeft de Jaguar I-Pace de milieuprijs (‘EcoBest’) gekregen. Hyundai verzilverde de titel ‘Safetybest’ voor zijn waarschuwingssysteem voor achterbankbezetting (waarbij ouders worden gewaarschuwd om geen kind in de auto te laten nadat zij het voertuig hebben verlaten). BMW is bekroond met ‘Smartbest’ voor zijn persoonlijke assistent IPA (intelligente stemherkenning die debuteert in de nieuwe 3-serie en vanaf maart 2019 ook beschikbaar komt voor de rest van het gamma) en Aston Martin won de bokaal ‘Companybest 2018’ vanwege de manier waarop dit merk uit het as herrezen is.

Het Autobest gebeuren geniet bij de rest van de autopers weinig aanzien. Dat komt ook omdat de winnende modellen niet unaniem de handen op elkaar krijgen. Zo werd vorig jaar de Citroën C3 Aircross uitgeroepen tot ‘Autobest 2018’. Maar deze B segment SUV moet het eigenlijk alleen van zijn onderscheidende uiterlijk hebben. Rijden doet hij heel gewoontjes, om niet te zeggen ondermaats. Er kunnen bovendien vraagtekens geplaatst worden bij de vele nominaties bij Citroën: vorig jaar dus de C3 Aircross en nu zowel de Berlingo als de C4 Cactus (wat feitelijk helemaal geen nieuwe auto is maar slechts een herzien model).

Reageren is niet mogelijk.