Prijs vergelijking Volkswagen T-Cross

0

De prijs van de Volkswagen T-Cross is bekend. Er kan worden ingestapt in de benjamin uit het SUV gamma van de autofabrikant uit Wolfsburg voor 22.620 euro.

Met dit starttarief is de T-Cross 4.030 euro goedkoper dan zijn grotere broer T-Roc. Niet alleen daar leent het nieuwe instapmodel bestaansrecht aan, maar ook aan het feit dat hij met zijn relatief hoge, hoekige en robuust ogende carrosserie een andere doelgroep zal aanspreken. De T-Roc heeft een meer trendy design en is daarmee eerder een ‘cross-over’ dan een ‘SUV’. In vergelijking met de Golf is de T-Cross 1.000 euro goedkoper, maar hij is ruim 6 mille duurder dan de 10 centimeter lagere en 6 centimeter kortere Polo waarmee hij het MQB AO onderstel deelt. Binnen zijn segment is de nieuwe kleine SUV van Volkswagen geen koopje, maar zijn bagageruimte (385 à 1.281 liter) is de grootste in zijn klasse, zo claimt de importeur.

Overigens wordt het prijsverschil met de T-Roc deels verklaard door de motorisering. De T-Cross heeft standaard de 95 pk versie van de 1.0 TSI turbobenzinemotor onder de kap. Bij de T-Roc krijg je voor 26.650 euro direct de 115 pk variant. Daarvoor moet in de T-Cross meer dan 3 mille worden bijbetaald, al krijg je dan wel direct het tweede uitrustingniveau (Life; 25.970 euro). Voordeel van deze vermogenvariant is dat een handbak een extra verzet heeft (6 in plaats van 5 versnellingen) én bovendien geen verplichte kost is: je kan voor 1.800 euro extra de 7-traps DSG automaat krijgen.

Over uitrusting gesproken: elke T-Cross is standaard voorzien van onder meer elektrisch bedienbare ramen voor & achter, elektrisch bedienbare buitenspiegels, LED dagverlichting, idem achterverlichting, een geluidsinstallatie, een verschuifbare achterbank, enkele actieve veiligheidssystemen (Lane Assist, Front Assist inclusief City Emergency Braking, een wegrijdhulp voor op hellingen en het E-Call nood oproepsysteem), Radio Composition Colour en stalen 16 inch wielen met sierdoppen. Airconditioning zoek je in deze T-Cross tevergeefs, hetgeen dus peentjes zweten betekent in de steeds warmer wordende zomers in Nederland.

VolkswagenKiaRenaultSeat
T-CrossStonicCapturArona
TSI 95 LifeT-GDI 100 DynamicTCe 90 IntensTSI 95 Style
24.630 euro23.495 euro24.090 euro22.750 euro

Is dit niet voldoende (en/of wil je de T-Cross over een paar jaar behoorlijk in kunnen ruilen), dan kan je opteren voor de Life uitvoering (24.630 euro in 95 pk configuratie en 25.970 euro met 115 pk). Die heeft als belangrijkste extra’s handbediende airconditioning, adaptieve cruise controle met automatische afstandsregeling, 16 inch Belmont lichtmetalen velgen, een met leer bekleed multifunctioneel stuurwiel met bedieningsknoppen, een armsteun tussen de voorstoelen, een neerklapbare leuning van de bijrijderstoel, hoogteverstelling op de voorstoelen, mistlampen met bochtverlichting en USB plus Bluetooth (telefoonvoorbereiding) aansluitingen. De door de wol geverfde Volkswagen fan herkent de T-Cross Life aan zijn zwarte dakrails.

VolkswagenCitroënFiatFord
T-CrossC3 Aircross500XEcosport
TSI 115 StylePT 110 ShineGSE 120 City Cross EB 125 ST-Line
27.860 euro25.820 euro26.995 euro27.000 euro
HyundaiJeepMazdaMitsubishi
KonaRenegadeCX-3ASX
T-GDI 120 Fashion1.0T 120 LimitedSA-G 120 TSCT 117 Connect
27.495 euro27.990 euro27.390 euro26.790 euro
NissanOpelPeugeotSuzuki
JukeCrossland X2008Vitara
DIG-T 115 Tekna1.2T 110 InnovationPT 130 AllureBJ 112 Select
28.590 euro26.249 euro27.750 euro25.499 euro

De meeste luxe biedt de T-Cross Style: zilverkleurige dakrails, 17 inch Chesterfield lichtmetalen velgen, LED koplampen, sfeerverlichting, automatische airconditioning, sport/comfort stoelen, vermoeidheidsherkenning, een licht en regen sensor, parkeersensoren voor & achter en een draadloze inductie telefoon oplader zijn bij deze Volkswagen van de partij. Hij is er alleen met de 115 pk motor en kost 27.860 euro.

Optioneel levert Volkswagen een R-Line stylingpakket voor de T-Cross. Het exterieur krijgt dan modelspecifieke bumpers, idem grille, dorpelbekleding, 17 inch lichtmetalen Sebring velgen, een met leer bekleed sportstuur, sportstoelen, aluminium pedalen, idem instaplijsten, speciale ‘3D Race’ afwerkingdetails, een zwarte dakhemel en sfeerverlichting. Het R-Line pakket is pas vanaf maart te bestellen. De prijs is nog niet bekend. Leuk wordt het met de designpakketten. Daarin vind je bijvoorbeeld gele of groene velgen met bijpassend gekleurde spiegelkappen. Kwestie van zoeken op de namen Bamboo Barden of Energetic Orange in de optielijst. Wel even goed nadenken met welke lakkleur je dat wilt combineren. Adaptieve onderstelregeling, sleutelloze toegang, een parkeerassistent, koplampen met volledige LED techniek en een Beats geluidsinstallatie zijn ook leverbaar, mits je bijbetaalt. Dat geldt ook voor het volledig digitale instrumentarium. Audi noemt het Virtual Cockpit, bij Volkswagen heet het Active Info Display.

De orderboeken voor T-Cross zonder bovengenoemd opsmukpakket zijn vanaf nu geopend. De SUV arriveert half april bij de Nederlandse dealers. Wie geen zin heeft in een 3 cilinder motor onder de kap, moet langer geduld hebben. Rond de zomer van 2019 wordt de T-Cross leverbaar met 95 pk sterke 1.6 TDI diesel. Het orderboek gaat daarvoor begin volgend jaar open. Eind 2019 komt de levering van de T-Cross 1.5 TSI met 150 pk op gang. Deze versie kan vanaf mei worden besteld. Beide krachtbronnen hebben 4 cilinders.

Voor Volkswagen begrippen is het gamma dus beperkt, maar dat heeft te maken met door topman Herbert Diess opgelegde bezuinigingen. Hij wil de komende jaren 30 procent op de kosten besparen om zo geld vrij te maken voor elektrische en/of autonoom rijdende personenwagens.

Reageren is niet mogelijk.