Mini viert feest met de Cooper 60 years Edition

0

Mini viert in 2019 haar 60ste verjaardag en dat zal zich op diverse momenten vertalen in de nodige festiviteiten zoals de nakende onthulling van de volledig elektrische Hatch Cooper S E. Maar op het autosalon van Brussel is ook, in wereldpremière. de 60 Years Edition te zien!

Deze in de Oxford fabriek te bouwen speciale editie is in een oplage van 500 exemplaren vanaf maart beschikbaar als 3-deurs en 5-deurs Hatch in 4 verschillende motorvariantn: Cooper (136 pk), Cooper D (116 pk), Cooper S (192 pk) en Cooper SD (190 pk). De krachtigste benzineversie zit met automatische transmissie in 6,7 seconden op 100 km/u.

De 60 Years Edition kan worden besteld in het landkarakteristieke British Racing Green en is verder voorzien van speciale 17 inch velgen, zwarte / grijze / witte accenten rondom en een contrasterend afwerking (Pepper White of Black) van het dak en de zijspiegelkappen. Alternatieve metallic carrosseriekleuren zijn Midnight Black, Moonwalk Grey, Melting Silver en non-metallic Lapisluxury Blue.

Exclusieve ’60 Years’ badges / stickers maken het geheel van het vanaf maart bestelbare jubileummodel af, onder andere links op de motorkap en op het rooster ter hoogte van het zijknipperlicht, samen met de LED projectielampen voor het rooster van de grille.

Binnenin is de 60 Years Edition voorzien van ondermeer een Dark Maroon kleurige lederen bekleding met contrasterende groene stiksels en biezen die passen bij de buitenlak. Het interieur van de gelimiteerde editie heeft daardoor een retro look gekregen.

Wie jarig is trakteert en dus is de speciale Mini 60 Years Edition voorzien van een groter 8,8 inch touch screen met satellietnavigatie, Apple CarPlay, Bluetooth connectiviteit, draadloos opladen, een achteruit rij camera, een sportstuur, elektrisch inklapbare buitenspiegels en parkeersensoren.

Wanneer je het portier van de Mini 60 Years Edition opent, zie je op de dorpel eveneens de verjaardagsvermelding staan en mocht het donker zijn, dan valt de projectie van het logo op de ondergrond op.

Mini zal in Engeland pas op 26 augustus (de dag waarop 6 decennia geleden het origineel werd geboren) 60 kaarsjes uitblazen. Dat het speciale jubileummodel nu al leverbaar wordt, kan niet los worden gezien van de marktintroductie van de tweede generatie Audi A1 Sportback. Mini hoopt met de actie-uitvoering (want zo zou je hem ook kunnen noemen) te voorkomen dat klanten overstappen.

De stamvader van de Mini werd dus op 26 augustus 1959 gepresenteerd en was tot en met 2000 in nagenoeg ongewijzigde vorm in productie. De kleine stadsauto werd onder verschillende merknamen verkocht; aanvankelijk als Austin en Morris. Later werd Mini een merknaam.

In 2001 verscheen het eerste model dat onder regie van het nieuwe moederbedrijf BMW was ontwikkeld. De comeback startte met een hatchback en Mini lanceerde later een Cabriolet en een verlengde uitvoering met tegenovergesteld openende achterportier rechts onder de naam Clubman. In de loop der tijd breidde BMW het gamma verder uit. Zo verschenen er de Coupé, Roadster en Paceman. Dat bleken geen blijvertjes te zijn. De Countryman, een SUV, was dat wel. De huidige Hatch is de derde editie die onder supervisie van BMW is ontwikkeld. De Clubman is getransformeerd tot een C segment stationwagon met normale achterportieren. De karakteristieke dubbele deurtjes achter zijn wel gebleven.

Mini zal, zo werd in de inleiding al vermeld, later dit jaar de eerste elektrische Hatch lanceren (op basis van het 3-deurs model). Medio 2020 komt BMW tegemoet aan de kritiek dat de modellen te groot en te duur zijn geworden door een kleinere versie aan het palet toe te voegen. Die zal in China gebouwd gaan worden en (ook) elektrische aandrijving krijgen.

Reageren is niet mogelijk.