Aston Martin ontwerpt voor Lagonda een elektrische SUV

0

Op de aanstaande autosalon van Genève zal Aston Martin de Lagonda All-Terrain conceptstudie presenteren. Zoals de naam al aangeeft, betreft het een SUV model.

Vorig jaar toonden de Britten op de Zwitserse al de Lagonda Vision Saloon conceptstudie. Ook dat ontwerp beschikte over een volledig elektrische aandrijflijn. De SUV, waarvoor de ‘All-Terrain’ dus een vingeroefening is, moet gaan concurreren met de Bentley Bentayga en de Rolls-Royce Cullinan.

Aston Martin herlanceert Lagonda als specialist op het gebied van hightech luxe auto’s met een volledig elektrische aandrijflijn en een spraakmakend design. Van traditionele carrosserie proporties is geen sprake omdat de elektromotoren veel minder ruimte innemen dan een conventionele krachtbron.

De productieversies van zowel de Vision Saloon als de All-Terrain conceptstudie zullen worden gebaseerd op hetzelfde onderstel en een identieke elektrische aandrijflijn krijgen. Ook voor het interieur zullen veel componenten gedeeld worden. Carrosserielengte en breedte worden globaal gelijk, maar de SUV wordt vanzelfsprekend hoger dan de Saloon. Het gaat dus feitelijk om 2 variaties op 1 thema. Dat scheelt Aston Martin veel ontwikkelingskosten.

De elektrische aandrijflijn omvat 2 elektromotoren. Elke as krijgt zijn eigen exemplaar, waardoor er vierwielaandrijving ontstaat. Aston Martin belooft een actieradius van minimaal 640 kilometer. Draadloos opladen via inductie neemt slechts 15 minuten in beslag. Net als Tesla krijgen de modellen van Lagonda een relatief minimalistisch en puur design.

Hoewel de conceptstudie voor de Lagonda Saloon al een jaar ouder is, zal de SUV als eerste in productie worden genomen. Daarvoor heeft Aston Martin ‘2021’ op de kalender aangekruist. Beide modellen zullen samen met de cross-over DBX van Aston Martin zelf in de nieuwe fabriek in St. Athan (Wales) gebouwd gaan worden.

De Lagonda All-Terrain conceptstudie maakt onderdeel uit van een 7 auto’s omvattend modellenoffensief van Aston Martin. Hiertoe behoren ook de Lagonda Vision Saloon, de DB11, de Vantage, de DBS Superleggera en de later dit jaar in productievorm te introduceren DBX. Het 7de model uit het offensief wordt de Vanquish die reïncarneert als een sportwagen met midscheeps achter geplaatste motor. Met deze bolide, die in 2020 debuteert, wil Aston Martin de Ferrari 488 GTB en de McLaren 720S gaan beconcurreren.

Comments are closed.