Prijs vergelijking Audi A3 Sportback g-Tron

0

Audi rust de A3 Sportback g-Tron uit met een nieuwe motor en een extra tank. Daardoor is een grotere actieradius op aardgas (CNG) mogelijk.

De nieuwe motor is reeds bekend van de Volkswagen Golf 1.5 TGI. Het betreft een voor aardgas geschikt gemaakte versie van het 1.5 T(F)SI blok die goed is voor 131 pk. In de A3 Sportback g-Tron wordt hij standaard gekoppeld aan een 7-traps S-tronic automaat met dubbele koppeling. Volkswagen heeft onder andere de cilinderkop, de turbo, het injectiesysteem en de katalysator aangepast.

De benzinetank is verkleind om meer ruimte te bieden aan de aardgastanks. Daarvan heeft de vernieuwde A3 Sportback g-Tron een derde exemplaar gekregen, met een capaciteit van 4 kilo. Hij zit naast de benzinetank. De 2 oude tanks zijn elk 7 kilo groot. Daarmee komt het totaal op 18 kilo, hetgeen goed is voor een actieradius van 400 kilometer op aardgas. De inhoud van de benzinetank is gereduceerd tot 9 liter en dient als back-up voor als er geen aardgasstation in de buurt is. Voorheen had deze tank een capaciteit van – schrik niet – 50 liter. Op benzine rijden is dus echt alleen bedoeld voor ‘noodsituaties’. Aangezien sommige mensen een gastank aanzien voor een bom die bij elke botsing kan exploderen, haast Audi zich om de veiligheid van de A3 g-Tron op te hemelen. “Volgens wettelijke voorschriften mag een aardgastank in een auto bezwijken onder een druk van 470 bar. Bij die van de A3 Sportback g-Tron gebeurt dat pas bij 580 bar”. Dat is een geruststellend idee. De vulopeningen van beide brandstofsoorten zijn achter de tankklep weggewerkt.

Op het instrumentarium kan je zien hoeveel benzine en aardgas er nog over is. Uit het feit dat Audi geen gecombineerde actieradius noemt, mag je afleiden dat die is afgenomen. Eind mei wordt er gestart met de levering van de vernieuwde A3 Sportback g-Tron. De instapprijs bedraagt 34.870 euro. De A3 Sportback e-Tron was in augustus van de Nederlandse leveringslijst verdwenen. De oude versie had een 110 pk sterke 1.4 TFSI motor onder de kap.

AudiAudiOpelVolkswagen
A3 SportbackA3 SportbackAstraGolf
g-Tron S-tronic1.5 TFSI1.4 CNG Turbo 120 YE1.5 TGI DSG Comfort
34.870 euro33.660 euro29.199 euro33.485 euro

De vernieuwde Audi A3 Sportback g-tron is eind maart te bestellen en wordt eind mei geleverd. Hij kost 34.870 euro. Dat is 1210 méér dan de goedkoopste A3 met een viercilinder benzinemotor (35 TFSI: 33.660 euro).

Reageren is niet mogelijk.