Productie Audi e-Tron bereikt kruissnelheid

0

De productie van de Audi e-Tron in de Brusselse randgemeente Vorst draait bijna op kruissnelheid. Over 2 à 3 maanden is het zover.

Audi heeft heel lang nodig gehad om het beoogde productietempo van haar nieuwe elektrische cross-over te bereiken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de eerste exemplaren vorig jaar augustus al van de band zouden rollen, maar dat bleek niet mogelijk. Ook daarna trad er productievertraging op, reden waarom de e-Tron in Nederland op de valreep niet heeft kunnen profiteren van de tot 4 procent verlaagde bijtelling. Het waren Jaguar met de I-Pace en Tesla met de Model S die de buit verdeelden.

Audi weet nog niet of elektrische auto’s de toekomst zijn, maar Tesla heeft het Duitse automerk wel wakker geschud. De fabriek in Brussel moet over 2 à 3 maanden op kruissnelheid draaien. Aan de belangstelling voor de e-Tron zal het niet liggen, want de elektrische cross-over verkoopt goed. Bovendien zal de fabriek over enkele maanden ook beginnen met de productie van de vlotter gelijnde Sportback. Als die ook goed aanslaat, dan zou op termijn een derde shift noodzakelijk kunnen worden. Momenteel werkt Audi in Brussel met 3.500 werknemers in een tweeploegen dienst.

Tot vorig jaar bouwde Audi in de fabriek de eerste generatie A1. Daarvan zijn er sinds de introductie in 2010 afgerond 909.000 exemplaren geproduceerd. De overstap van het goedkoopste, conventioneel aangedreven model uit het Audi gamma naar een type dat tot de duurste behoort en bovendien geen verbrandingsmotor meer heeft, had nogal wat voeten in de aarde. Alle apparatuur moest worden aangepast of vernieuwd aan gezien de e-Tron met een gewicht van ruim 2,5 ton meer dan 2 keer zo zwaar is als de A1. De machines waarmee de benjamin uit het gamma boven de assemblagelijnen getild kon worden voldeden niet voor de elektrische cross-over. Feitelijk moest daarvoor ook de complete dragende structuur van de fabriek worden aangepast.

En dan zijn er de 400 volt batterijen die de fabriek compleet anders maken dan een traditionele productiefaciliteit voor auto’s. De modules van de accu’s worden nu nog allemaal geleverd door het Zuid Koreaanse LG Chem, maar omdat de vraag naar de e-Tron groter is dan verwacht, is er inmiddels ook een contract gesloten met Samsung. Elke batterij bestaat uit 36 modules, weegt liefst 700 kilo, is 2,3 meter lang en 1,6 meter breed.

Meer nog dan vorig jaar staat 2019 in het teken van het elektrische offensief van Audi. Topman Bram Schot (foto) spreekt van een herstart omdat het automerk een kater over gehouden heeft aan de sjoemeldiesel affaire en mede door noodzakelijke aanpassingen aan de TDI motoren niet op tijd klaar was met de WLTP certificatie van het gamma. Dat kostte Audi vorig jaar veel verkopen en nog steeds is niet alle afzetschade geleden. Mondjes maat worden diverse modellen en uitvoeringen weer leverbaar.

Audi leverde in 2018 in totaal 1.812.485 nieuwe auto’s af, hetgeen 3,5 procent minder was dan in 2017. Dat de omzet niet eveneens achteruit ging, is te danken aan de komst van de Q8 en het succes van de Lamborghini Urus (dit merk valt onder het beheer van Audi). Dit jaar hoopt men op herstel, maar vooralsnog zijn er nogal wat bedreigingen die dat zouden kunnen belemmeren, zoals een afkoelende Chinese economie, de Brexit en de nog steeds in de lucht hangende handelsoorlog met de Verenigde Staten. Omdat de kosten sowieso wel blijven stijgen, zijn kostenbesparingen nu het devies. Audi presenteert zijn strategische herpositionering op 23 mei aanstaande. CEO Bram Schot zegt daarover: “We zetten hier extra vaart achter omdat we voor een dubbele transformatie staan. Het doel is om van Audi weer een efficiënte, flexibele en stressbestendige organisatie te maken. Bovendien willen wij nog meer klant georiënteerd gaan werken en de productiviteit moet verder omhoog. Het modellenportfolio wordt sterk vernieuwd en daarbij gaan we meer dan ooit focussen op synergievoordelen.

Die synergievoordelen zullen bereikt worden met het onderstel waarop de e-Tron staat. Er volgt weliswaar nog een Sportback variant, maar in de toekomst gaat Audi gebruik maken van het PPE platform van Porsche en de MEB bodemplaat van Volkswagen. Er is geen ruimte voor een eigen nieuw onderstel. Audi merkt dat de consument sneller en op grotere schaal dan verwacht overschakelt op elektrisch rijden. Daar wil Schot zo snel mogelijk op in spelen met 30 modellen die in de periode tot 2025 gelanceerd zullen worden. Die krijgen, op de e-Tron Sportback na, dus eigen platform. Het onderstel van de elektrische cross-over weegt namelijk te veel en heeft een relatief ongunstig zwaartepunt, waardoor deze bodemplaat niet toekomstbestendig is).

Alleen al in 2019 presenteert Audi in totaal 20 nieuwe of vernieuwde modellen. Het sportieve imago wordt volgens Schot verder aangescherpt met extra S en RS uitvoeringen. Speciaal voor China is de Q2 L e-Tron ontwikkeld. Ook verschijnen er dit jaar 6 stekkerhybride modellen. Eind 2020 heeft Audi, verdeeld over alle segmenten, in totaal 12 geëlektrificeerde modellen in haar gamma, zo kondigt Schot aan. De volgende WLTP fase gaat op 1 september in. Dan worden de eisen nog strenger. Voor een soepele overgang belooft Audi dit keer wel voldoende mankracht in te zetten.

Reageren is niet mogelijk.