Uitstekende taxi, matige gezinsauto: test Toyota Camry Hybrid

0

Waarom de korte test?

De Camry is terug. In 2004 bleek er voor de kloeke sedan geen toekomst meer te zijn in het Europese landschap, niet in de laatste plaats omdat Toyota haar kaarten liever inzette op de in het Verenigd Koninkrijk te produceren Avensis. Maar het afzetpotentieel in het D segment in onze marktregio is te veel gekrompen om een opvolger voor deze brave middenklasser te kunnen verantwoorden.

Daarom wordt de speciaal voor Europa in het leven geroepen Avensis nu (alweer) afgelost door een bestaande forse middenklasser die Toyota al decennialang met veel succes elders in de wereld verkoopt. Inderdaad, de Camry. Die krijgt in hybride vorm een tweede kans in onze marktregio. Op een 350 kilometer lang parcours dat bestond uit snelwegen, binnenwegen en veredelde bergpaden kon de Camry in Split (Kroatië) worden getest. Toyota heeft inmiddels ruime ervaring met het afstoffen van oude modelnamen, want de Corolla ging hem voor.

Wat voor auto is het?

De Camry is een auto die een zware taak wacht. Hij mag dan efficiënte en daardoor milieuvriendelijke hybride techniek hebben, het is en blijft een sedan zonder premiumstatus die in een markt vol SUV modellen zijn hoofd verkooptechnisch boven water moet zien te houden. Dat is geen eenvoudige opdracht, ook omdat diverse andere volumemerken de handdoek in het D segment in de ring gegooid hebben (en Ford dat met de Mondeo op afzienbare termijn zal doen). De Camry die je hier ziet is de 8ste generatie. De typeaanduiding stamt uit 1982. Toen was de Camry met zijn dwars voorin geplaatste motor plus voorwielaandrijving een niet oninteressant brugmodel tussen de Carina en de Cressida, die beiden klassiek van opzet waren (motor in lengte richting voorin in combinatie met achterwielaandrijving). Omdat de Camry het in 2004 voor gezien hield in Europa, hebben wij met de 6de en 7de generatie nooit kennis kunnen maken. Maar na 15 jaar is er sprake van een comeback. In Europa was het geen voorpaginanieuws, maar de Camry is in zijn segment een verkoopster, vooral in Noord Amerika. Ook in Azië en Rusland is het een zeer geliefde Toyota. Sterker nog: het is de best verkochte sedan ter wereld: Inmiddels staat de verkoopteller van de Camry op 19 miljoen exemplaren en jaarlijkse komen daar ruim 700.000 stuks bij.

Anders dan de Aygo, Yaris, C-HR (en wijlen de Auris plus Avensis) is de Camry dus geen Toyota model dat primair voor onze marktregio is ontworpen. Dat is goed te zien. Of zijn design jou aanspreekt, is een kwestie van smaak. de één zal zijn ontwerp als “krachtig en autoritair” omschrijven en de ander als “te Amerikaans en te theatraal”. Met name de imposante grille kan bij sommige autoconsumenten zwaar op de maag liggen. Maar de rest van de carrosserie is niet perse onaantrekkelijker dan die van bijvoorbeeld de Ford Mondeo of Renault Talisman. Maar goed, die concurrenten worden vooral in stationwagon vorm verkocht. Toyota biedt die praktische optie bij de 4.885 millimeter lange Camry niet.

Het interieur van de Camry is minder voer voor discussie. Eigenlijk doet de grote middenklasser van Toyota op dit vlak niks verkeerd. Voor de aankleding van de cabine hebben de Japanners kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt, evenals zachte plasticsoorten en vanaf het uitrustingniveau Business Intro (43.095 euro) zacht leder. In combinatie met de perfecte afwerking zorgt dit voor een prettige ambiance. De middenconsole heeft een S-vormige uitsnijding waardoor dit haast frivool vormgegeven dashboardgedeelte de indruk wekt naar de bestuurder gericht te zijn. Die hoeft dus niet te klagen over gebrek aan aandacht.

De Camry staat op hetzelfde modulaire GA-K platform als de Corolla, CH-R, Prius en RAV4 (en diverse Lexus modellen). De belangrijkste kenmerken zijn een laag zwaartepunt en een hoge stijfheid. Dit komt volgens Toyota de rijeigenschappen, de veiligheid en het comfort ten goede. Een zitproef leert dat dit laatste onderdeel inderdaad dik in orde is. De vloermatten zijn dik, de stoelen omarmen je op een behaaglijke manier en zijn elektrisch verstelbaar (op de 39.995 euro kostende Active basisuitvoering alleen de bestuurderszetel, maar vanaf het uitrustingniveau Business Pro ook het exemplaar van de voorpassagier).

Bestel je de Camry als Executive (44.995 euro) of Premium (47.495 euro), dat is er achterin sprake van een limousinesfeer. Sowieso is het ruimteaanbod aldaar dankzij de lange wielbasis van 2,82 meter zeer fors. Er is met name veel plek voor de benen van de achterpassagiers, zelfs wanneer de voorstoelen (door lange mensen) ver naar achteren zijn geschoven. De kofferbak is met een capaciteit van 524 liter ook royaal. De til drempel is laag en de achterbankleuning is standaard neerklapbaar in 33:67 verhouding. Enige smet op het blazoen is de relatief kleine kofferklep, waardoor de laadopening aan de krappe kant is.

De standaard hybride techniek is natuurlijk inmiddels gesneden koek voor Toyota. In het geval van de Camry gaat het om een atmosferische 2,5 liter benzinekrachtbron die werkt volgens het Atkinson principe, een elektromotor en een CVT automaat. Het gecombineerde vermogen bedraagt 218 pk en aan koppel is er maximaal 202 Nm beschikbaar. Toyota geeft voor de Camry 2.5 Hybrid een gemiddeld verbruik op van slechts 4,2 liter per 100 km. De CO2-uitstoot bedraagt een in zijn segment eveneens lage 98 gram/km (deze emissiewaarde is van toepassing op de Active basisuitvoering; de luxueuzere versies stoten volgens Toyota gemiddeld 101 gram CO2 uit).

De hybride aandrijflijn is voldoende krachtig om de Camry in 8,3 seconden naar 100 km/u te laten accelereren. De topsnelheid is begrensd op 180 km/u; een waarde die de goedkeurig van Volvo zal kunnen wegdragen. Toyota biedt een garantie van 3 jaar (maximaal 100.000 km, waarbij in het eerste jaar geen kilometerbeperking geldt). Op de batterij van het hybride systeem wordt 10 jaar garantie gegeven op voorwaarde dat de Camry jaarlijks wordt onderhouden en getest door een officiële dealer.

ToyotaFordKiaLexus
CamryMondeoOptima SWIS
2.5 Hybrid Executive2.0 Hybrid VignalePHEV DynamicPlus300h Business
44.995 euro42.550 euro44.395 euro45.195 euro
ToyotaMazdaRenaultToyota
Camry6TalismanRAV4
2.5 Hybrid PremiumSA-G 194 SignatureTCe 225 Initiale Paris2.5 Hybrid Exec.
47.495 euro48.390 euro49.990 euro48.295 euro

Is het wat?

Autofabrikanten kiezen regelmatig een test parcours uit waar de specifieke eigenschappen van een bepaald model goed tot hun recht komen. Bij snaarstrak afvalt wil men dan de hardheid van de vering maskeren. Toyota heeft zichzelf geen plezier gedaan door de pers juist op een traject vol bochten kennis te laten maken met de Camry. Daar is de hybride sedan overduidelijk geen liefhebber van. Zodra je het tempo opvoert, stuit je al snel op de grenzen van de Toyota. De besturing is weliswaar niet te sterk bekrachtigd, maar is volkomen levenloos en geeft daarom slechts weinig informatie door. De precisie van de voortrein is matig en hoewel het onderstel zich braaf gedraagt, besef je al snel dat sportiviteit geen deel uitmaakt van de roeping van de Camry. Laat je het achterwege om de Toyota op zijn staart te trappen, dan voelt hij zich merkbaar meer in zijn element. De Camry rijdt dan niet aangenaam met een voorspelbaar weggedrag. De wegligging is uiteraard braaf en de vering in eerste instantie stevig, dan glooiend bij grote hobbels.

De versnellingsbak past ook in het onsportieve plaatje. Het is zoals gezegd een CVT oftewel een automaat met slechts één overbrenging. Dat is al evenmin het beste recept voor een sportief en dynamisch rijgedrag. Indien gewenst laat de automaat zich weliswaar sequentieel bedienen (via manuele bediening van de versnellingspook kan je dan 6 verhoudingen simuleren, maar die kunstgreep is nogal artificieel en daardoor zinloos. Er is ook een modus die het gaspedaal gevoeliger maakt, maar op de een of andere manier is dit niet wat je wilt. Dat komt ook omdat deze Toyota zo ontzettend stil en rustgevend is (dat komt ook omdat de aandrijflijn geen enkele moeite heeft met zijn gewicht van 1.600 kilo) dat je vanzelf ontspant.

Voor Europese begrippen zijn er op het dashboard nogal veel (echte) knoppen. Sommige autorijders zullen dat prettig vinden. Maar kind van de rekening lijkt het formaat van het aanraakscherm van het infomediasysteem te zijn geworden. Met een diameter van 8 inch is dat display nogal klein. De Active basisversie moet het zelfs doen met 7 inch. Voor een auto als de Fiat 500 acceptabel, maar niet voor een grote middenklasser met zakenauto allures. Geen kritiek is er op het instrumentarium dat digitaal is. Bij de duurste uitvoering (de Premium met een prijskaartje van 47.495 euro) kan de voor het rijden belangrijkste informatie ook via een prima werkend head-up display worden getoond. De zit is aan de hoge kant en de stoelen zijn nogal Amerikaans (breed en plat), maar op de Executive en Premium versies kan je de achterbank verstellen via een aanraakpaneeltje. Dat maakt veel goed.


Toyota claimt in haar advertentie-uitingen dat gemiddeld de helft van de ritten met deze hybride sedan in de elektrische modus kan worden afgelegd. Dat klinkt niet ongeloofwaardig. Geef je bij het wegrijden met beleid gas, dan zal de Camry tot een snelheid van circa 60 km/u zijn verbrandingsmotor met rust laten. Theoretisch is die elektrische modus beschikbaar tot 120 km/u. Je moet dan eerst de Toyota op dit tempo brengen en vervolgens niet meer gas geven dan strikt noodzakelijk is om deze snelheid vast te houden; een taak die de elektromotor graag voor zijn rekening neemt. Op die manier kan je het gemiddelde benzineverbruik van de Camry beperken tot 4,5 liter per 100 km. Let wel: het gaat hier dus om de praktijkwaarde.

De prijzen beginnen zoals gezegd bij 39.995 euro. Voor dit bedrag krijg je de Camry Active die is voorzien van 17 inch lichtmetalen velgen, een 7,0 inch scherm voor het multimedia systeem, automatische airconditioning met lucht zuiverende Nano technologie en een achteruit rij camera. De veiligheid werd niet vergeten: Toyota rust de nieuwe Camry vanaf het eerste uitrustingsniveau standaard uit met het uitgebreide veiligheidspakket Toyota Safety Sense. Dit omvat onder andere een Pre-Collision systeem met voetgangersdetectie, adaptieve cruisecontrole, Lane Departure Alert (inclusief stuurassistentie), Automatic High Beam, een automatische noodremfunctie en een waarschuwing voor obstakels achter de auto die niet zichtbaar zijn in de buitenspiegels (met indien nodig een remingreep). Het navigatiesysteem is evenwel nogal knullig en van het laadplateau glijdt je telefoon al bij de eerste bocht af. En in het tellerscherm plaatst de adaptieve cruisecontrole 4 hoekjes en 1 kruisje op de auto vóór jou; alsof je hem af gaat schieten. Om zoiets stoms kan je eigenlijk alleen maar lachen.

70%
70%
Awesome

Hoeveel sterren?

De Camry Hybrid is onmiskenbaar een goede reisauto: ruim, comfortabel en voldoende pittig. Zijn efficiënte aandrijflijn is 'getraind' op een snelle overschakeling naar de elektrische rij modus, waardoor het benzineverbruik geminimaliseerd kan worden en hij kan schermen met een CO2 uitstoot die lager is dan die van een Fiat Panda, Kia Picanto of Renault Twingo. Het is alleen jammer dat de besturing zo slecht communiceert wat er onder de voorwielen van deze Toyota gebeurt. Met een behoorlijke feedback zou het rijden in de Camry Hybrid helemaal een feest geweest zijn. Gelukkig weet de Toyota haar communicatieprobleem op de snelweg redelijk goed te maskeren.

Niet onbenoemd mag de achterhaalde carrosserievorm blijven. Het is prettig dat veel Amerikanen, Aziaten en Russen nog lang niet uitgekeken zijn op de sedan, maar in Europa liggen de kaarten anders. Door het ontbreken van een grote achterklep (in liftback vorm of als 'Touring Sports' stationwagon) zullen gezinnen de Camry al snel onpraktisch vinden. Voor taxibedrijven kan de aparte kofferruimte juist een pluspunt zijn, maar of dat de doelgroep is waarmee Toyota geassocieerd wil worden ...

De kans is dus klein dat Toyota met de Camry Hybrid voor een revolutie in het D segment van de grotere middenklassers zal zorgen. Daarvoor ontbreekt het hem aan sex-appeal; een eigenschap waar bijvoorbeeld de Peugeot 508 wel over beschikt. Ook de rijeigenschappen van de Camry Hybrid spreken niet tot de verbeelding. Maar het is dus zoals gezegd wel een prinsheerlijke, goed uitgeruste, zuinige en bovenal brave reisauto. Toyota had / heeft het voornemen om haar auto's leuker en interessanter te maken. Het is jammer dat dit bij de Camry niet helemaal gelukt is. Toch valt het te prijzen dat Toyota met een grote hybride auto de gok neemt. Meer diversiteit in het autolandschap is immers nooit verkeerd. Vanaf 23 mei staat de Camry Hybrid bij de dealer.

  • 7
  • Beoordelingen door bezoekers (41)
    6.1

Reageren is niet mogelijk.