Prijs vergelijking Mini Clubman en Countryman John Cooper Works

0

Mini stelt nieuwe John Cooper Works uitvoeringen van de Clubman en Countryman voor. Zij hebben onder de kap een “volledig herziene” 2,0 liter 4 cilinder turbomotor die goed is voor 306 pk en 450 Nm. Dat is een imposante 75 pk en 100 Nm meer dan voorheen.

Het resultaat is niet geheel verrassend een flinke verbetering van de acceleratietijden. De Clubman sprint nu naar 100 km/u in 4,9 seconden. Dat is 1,4 tel sneller dan voorheen. De Countryman doet dezelfde oefening in 5,1 seconden en is daarmee 1,5 tel rapper geworden. Beiden hebben een op 250 km/u elektronisch begrensde topsnelheid. De John Cooper Works uitvoeringen van de Clubman en Countryman beschikken net als voorheen standaard over ALL4 vierwielaandrijving.

Al dat vermogen en koppel via de voorwielen naar het asfalt sluizen, was geen optie. Daarom integreert Mini een mechanisch differentieel in de nieuwe 8-traps Steptronic Sport automaat dat tot 39 procent spert. Dit zorgt ervoor dat de draaisnelheid tussen beide voorwielen niet te veel verschilt. Bij normaal gebruik, als Dynamic Stability Control is ingeschakeld, gaat al het vermogen naar de voorwielen. Als één of beide voorwielen grip dreigen te verliezen, dan worden de aandrijfkrachten direct ook naar de achteras gestuurd. De Sport automaat is uitgerust met een lanceerfunctie en kan met schakelflippers achter het stuur handmatig worden bediend.

Een nieuw zorgt uitlaatsysteem voor een passend geluid. De eindstukken zitten zowel aan de linker als de rechter kant van de achterbumper. Bij de Clubman hebben zij een diameter van 95 mm; bij de Countryman zijn ze 10 mm minder dik. De extrapotente 2,0 liter turbomotor (reeds bekend van de X2 M35i en de toekomstige M135i) vraagt natuurlijk om veel koeling en daarom heeft het tweetal niet 1, maar 2 radiateurs. Het koelsysteem is volgens Mini volgestopt met kennis die het merk tijdens haar raceavonturen op het circuit heeft opgedaan. Nooit eerder hadden de modellen van Mini zo veel vermogen. Dat belooft wat voor de John Cooper Works GP …

Andere kenmerken van de John Cooper Works uitvoeringen van de Clubman en Countryman zijn een aangepaste wielophanging met 10 mm verkleinde grondspeling, een nieuwe sportuitlaat en grotere remmen. Die zijn nu volgens Mini optimaal afgestemd op het prestatiepotentieel van de extrasnelle uitvoeringen en hebben een diameter van 360 mm vóór en 330 mm achter. Ook is het JCW duo voorzien van een veerpoot brug, die zorgt voor meer stijfheid en dus grotere controle bij stevig bochtenwerk. Mini heeft onder andere delen van het chassis en de motorophanging verstevigd en geeft het eveneens verstevigde, adaptieve sportonderstel stijvere én lichtere componenten dan voorheen. Optioneel kan een adaptief chassis met elektronisch instelbare dempers besteld worden.

De stilistische wijzigingen blijven beperkt tot nieuwe bumpers (vóór met extra luchtinlaten, achter met een diffusor), honingraatgrille en lichtunits. De snelste uitvoeringen van de Clubman en Countryman zijn verder te herkennen aan de JCW logo’s en diverse rode accenten. Optioneel kunnen de “aërodynamisch geoptimaliseerde” buitenspiegelkappen en het dak door Mini in de kleur rood worden uitgevoerd. 18-inch lichtmetalen velgen in Black Grip Spoke design zijn standaard. Andere exemplaren in de maten 18 en 19 inch zijn ook leverbaar. Uiteraard heeft de Clubman John Cooper Works ook de kekke ‘Union Jack’ LED achterverlichting die op de onlangs bijgepunte reguliere editie werd geïntroduceerd.

Binnenin zijn de John Cooper Works uitvoeringen van de Clubman en Countryman voorzien van sportieve accenten zoals met leder beklede sportstoelen en een idem sportstuur. De uitrusting omvat onder andere LED koplampen (Matrix is optioneel), een multimediasysteem met 6,5 inch beeldscherm, sleutelloze toegang en automatische airconditioning. In het interieur vinden we verder natuurlijk een overdaad aan rode stiksels.

De prijzen van de nieuwe Clubman en Countryman John Cooper Works zijn inmiddels bekend.

Mini Mercedes-Benz Volvo
Clubman CLA Shooting Brake V60
John Cooper Works 250 4Matic AMG Line T5 R-Design
55.890 euro ± 59.000 euro 53.495 euro
Mini Audi Cupra
Countryman Q2 Ateca
John Cooper Works S 2.0 TSI 300 pk
58.390 euro 61.110 euro 57.950 euro

De tarieven bedragen respectievelijk 55.890 euro en 58.390 euro.

Dit artikel is een prijzen update van het nieuwsbericht van 11 mei 2019, 11.52 uur.

Reageren is niet mogelijk.