Prijsindicatie Aston Martin DBS Superleggera OHMSS Edition

0

In de Newsflash van afgelopen weekend heb je kunnen lezen dat de vraag naar auto’s van premiummerken over zijn hoogtepunt heen is. Dat stelt analist Philippe Houchois, managing director van Jefferies Group, op een congres van vakblad Automotive News Europe. En wie om zich heen kijkt in autoland, ziet dat deze beleggingsadviseur wel eens gelijk zou kunnen hebben: DS, Jaguar Land Rover en Maserati zijn in China diep in de problemen gekomen, Infiniti vertrekt met de staart tussen de benen uit Europa en er is op Ferrari na eigenlijk geen premium autofabrikant waar de winstmarge niet onder druk staat. Aston Martin is zelfs in de rode cijfers beland.

Dit betekent dat ook de bouwers van exclusieve auto’s naar het actiewapen moeten grijpen om hun verkopen op peil te houden. Eén daarvan is Aston Martin. Die gebruikt de 50ste verjaardag van de James Bond film ‘On Her Majesty’s Secret Service’ als aanleiding om een beperkte reeks (de oplage bedraagt 50 stuks) van zijn DBS Superleggera te lanceren. Dit actiemodel knipoogt naar de DBS uit 1969 waar de beroemdste geheim agent ter wereld mee rondreed.

De betreffende James Bond film kwam uit in 1969. Het publiek kon toen kennismaken met de olijfkleurige Aston Martin DBS van de geheim agent. De speciale reeks die de Britten nu voor de 50ste verjaardag van de film bouwen, heet dan ook ‘On Her Majesty’s Secret Service’ (OHMSS; volgens kenners de slechtste James Bond film ooit gemaakt).

Het actiemodel is zoals gezegd gebaseerd op de recente DBS Superleggera en heeft dezelfde olijfkleur als het model uit 1969. Gigantische 21 inch gesmede velgen (die een soort heel vrije moderne interpretatie op de spaakwielen van weleer lijken te zijn) en specifieke badges ontbreken niet. Naast de unieke olijfgroene kleur kan de koper verder rekenen op een nieuwe koolstofvezel splitter, een ‘aero blade’, een speciale ‘bespoke’ grille met daarin 6 glimmende horizontale spijlen (zoals de originele DSB uit 1969 ook had) en meer dan genoeg koolstofvezel.

Wie bijbetaalt, kan zelfs een champagnekoeler met 4 glazen krijgen. Om achteraf, met het glas in de hand, terug te blikken op een geslaagde missie. De glazen en de champagnekoeler zitten in een uniek zwart kistje in de kofferruimte. Daarin is ook ruimte voor 2 flessen. Waarom er niet is gekozen voor de typische Vodka Martini (“shaken, not stirred”), is niet duidelijk.


De dubbel geblazen 5,2 liter V12 is net als bij de ‘gewone’ DBS goed voor 725 paarden en 900 Nm. De sprinttijd is dus nog altijd 3,4 seconden met een topsnelheid van 340 km/u. Dankzij kleppen in de uitlaatpijpen laat de Superleggera duidelijk van zich horen, en dat maakt hem volgens Aston Martin topman Andy Palmer uitermate geschikt als “Brute in a suit”, net als James Bond uiteraard.

Binnenin is de bekleding van auto afgewerkt in zwart leer met accenten van grijs Alcantara: precies dezelfde kleurstelling als in de DBS uit 1969. Het instrumentarium is afgewerkt met rode accenten. Achterin vind je een speciale drankjeshouder. Helaas vinden we geen schietstoelen of geheime kastjes voor wapens terug.

De gelimiteerde versie kost aan de andere kant van het kanaal 300.007 (ha!) Britse pond. Inclusief onze belastingen betekent dit voor Nederland afgerond 460 duizend euro. Of 460.007 euro om in de sfeer te blijven. Met het salaris van een superspion zal deze aanschafprijs zeker geen probleem zijn.

Het is overigens aannemelijk dat James Bond zijn achterste mag laten rusten in de ‘brute in a suit’ (zoals Aston Martin de DBS Superleggera liefkozend noemt) in de allernieuwste film; de 27ste alweer. Dit kan afgeleid worden uit duidelijke hints die het merk loslaat over de samenwerking met de producenten. Mocht het bedrijfseconomisch tegen blijven zitten bij Aston Martin, dan kunnen wij na deze DBS Superleggera OHMSS Edition (en de 25 plus 3 speciale Goldfinger exemplaren op basis van de DB5) dus nog meer variaties op het James Bond thema verwachten.

Reageren is niet mogelijk.