Tesla Model 3 gaat aan de trekhaak

0

Als de verkoopplanning van Tesla realiteit wordt, dan zullen er dit jaar bij ons 15.000 exemplaren van de Model 3 aan de man worden gebracht. Dat is wellicht genoeg voor de titel ‘populairste auto van Nederland’. Maar voor de status van ‘Opel of Volkswagen van de 21ste eeuw’ mag een trekhaakoptie in ons caravan en fiets land natuurlijk niet ontbreken. Vanaf nu kan die accessoire ‘af fabriek’ besteld worden.

De afneembare trekhaak als fabrieksoptie voor de Model 3 is beschikbaar voor de uitvoeringen Standard Range (RWD) en Long Range (zowel RWD als AWD). Tesla vraagt hier 1.080 euro voor. Met de trekhaak kan de Model 3 tot 910 kilo trekken. Uitstootloos naar de camping was tot nu toe nog niet mogelijk voor eigenaren van de ‘instap Tesla’. Daarnaast is de trekhaak uiteraard te gebruiken voor de montage van bijvoorbeeld een fietsendrager.

Slecht nieuws voor wie al een Model 3 heeft, of wiens bestelde exemplaar reeds de productielijn in de Verenigde Staten heeft verlaten: Tesla geeft aan dat Europese regelgeving niet toestaat dat de trekhaak na aflevering alsnog wordt gemonteerd. Dit betekent dus dat deze nieuwe accessoire (het gaat hier om een stalen trekhaak en een afneembare adapter) aan de neus van huidige Model 3 eigenaren voorbijgaat. Daar zullen heel wat Nederlanders nu van balen. De Model 3 was in de maand maart namelijk de best verkochte auto van Nederland.

Voor de Model 3 Performance is de trekhaakoptie overigens níet beschikbaar. Dat heeft volgens Tesla te maken heeft met het maximale gewicht dat op de achterbanden van die versie mag drukken. De exemplaren van de Model 3 die af fabriek worden uitgerust met de trekhaak, krijgen onder andere een software update die een Tow Mode toevoegt aan het digitale brein van de Tesla.

Aangezien de volgend jaar te introduceren Model Y technisch gebaseerd zal worden op de Model 3 is de verwachting dat deze nieuwe elektrische cross-over eveneens uitgerust zal worden met een trekhaakoptie. Het is de bedoeling dat de Model Y in het najaar van 2020 op de markt komt. Dan zal men ook met die Tesla hutten kunnen sleuren. Happy camping!

Reageren is niet mogelijk.