Autoverzekering afsluiten: 3 tips

0

Featured article
Een autoverzekering afsluiten, iedere automobilist komt hier een keer voor te staan. Het is wettelijk verplicht om jouw motorvoertuig minimaal WA te laten verzekeren. Natuurlijk betekent dit niet dat je de verzekering niet verder kunt uitbreiden. Als je alle verschillende soorten autoverzekering op een rijtje zet, kom je er al snel achter dat de keuze enorm is. Voor veel mensen is het dan ook lastig om een keuze te maken. Dat blijkt ook wel uit de resultaten van een onderzoek van de Consumentenbond. Hieruit bleek dat heel veel mensen oververzekerd rondrijden in ons land. Dit betekent dat ze meer premie betalen dan nodig is, omdat hun auto eigenlijk niet zoveel waard is. Weet jij waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering of kan je wel wat hulp gebruiken? Wij zetten 3 tips voor jou op een rijtje.

Tip 1: Voor welke dekking kies je?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om voor de juiste dekking te kiezen. Hier gaat het dan ook vooral mis. In Nederland ben je verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Dit betekent dat alle schade die je bij een ander aanricht verzekerd zijn. De schade aan je eigen auto is voor eigen rekening. Natuurlijk zit je daar niet altijd op te wachten. In dat geval kan je de dekking uitbreiden naar WA beperkt casco of allrisk. Maar wanneer kies je voor welke dekking? Dit doe je aan de hand van het volgende schema:

  • WA beperkt casco
    Bij WA beperkt casco ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je bij anderen aanricht, maar wordt ook de schade door natuurgeweld, vernieling en diefstal van jouw auto vergoedt. Dit is een kleine uitbreiding op de WA verzekering dus. Voor WA beperkt casco wordt voornamelijk gekozen door auto’s die ouder zijn dan 4 jaar, maar nog niet de respectabele leeftijd van 8 jaar hebben bereikt.
  • Allrisk verzekering
    Bij een allrisk verzekering wordt in principe alles vergoedt. Natuurlijk hoef je er niet voor te kiezen om iedere schade te melden, maar als je dit wel doet kan je altijd op een vergoeding rekenen. Hier betaal je logischerwijs wel een veel hogere premie voor. Daarom is een allrisk verzekering alleen rendabel als de dagwaarde van de auto ook nog hoog ligt (in het geval van total loss rijden). Daarom wordt deze dekkingsgraad vooral gekozen voor geheel nieuwe auto’s.

Natuurlijk zegt de leeftijd van een auto ook niet alles. Een zeldzaam exemplaar kan natuurlijk als hij 8 jaar oud is nog steeds hel veel waard zijn. Hou daarom ook rekening met de oorspronkelijke waarde van de auto. Zo kies je zeker de juiste dekking.

Tip 2: Autoverzekeringen vergelijken

Zodra je weet welke dekking je nodig hebt, kan je naar een geschikte verzekeraar op zoek gaan. Dan kom je er echter al snel achter dat het aanbod van verzekeraars zeer groot is. Om de goedkoopste deal te sluiten, is het belangrijk dat je vooraf alle verzekeraars met elkaar vergelijkt. Wees niet bang; dit betekent niet dat je een ellenlange speurtocht staat te wachten. Tegenwoordig vind je online eenvoudige tools die, op basis van een aantal persoonlijke gegevens, de goedkoopste verzekeraar voor jou kunnen vinden.

Tip 3: Lees de polisvoorwaarden goed door

Naast de hoogte van de premie is het ook belangrijk dat de polisvoorwaarden een beetje gunstig zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met pechhulp in het buitenland? Dit moet allemaal beschreven worden in de polisvoorwaarden. Lees deze daarom goed door en kijk of ze aansluiten op jouw wensen.

Reageren is niet mogelijk.