Lexus Urban Art Tour: kunst bekijken met de UX

0

Lexus introduceert voor de nieuwe UX (de lettercombinatie staat voor: Urban eXplorer) in Nederland een bijzondere proefrit, genaamd Urban Art Tour. Deze unieke akoestisch ondersteunde sightseeing is de eerste interactieve proefrit ter wereld en voert de rijder langs diverse prikkelende en fantasierijke creaties in Amsterdam.

De route leidt langs pakkende straatkunst, verrassende beelden en bijzondere architectuur. Lexus vindt dat bijzonder goed passen bij haar nieuwe UX, want die heeft ook een uitgesproken design. Moderne kunst, daar moet je van houden. En de nieuwe Japanse cross-over mag dan (ook) een eyecatcher zijn, de vormgeving van het model is beslist niet ieders kopje thee. Lexus maakt nu van die ‘nood’ een ‘deugd’.

Kunst wordt ook vaak geassocieerd met schoonheid. En ‘schoon’ dat is de Lexus UX in zekere zin ook. De is de eerste premium cross-over in het C SUV segment met hybride technologie. Volgens Lexus kan daarmee een deel van de ritten elektrisch worden afgelegd, zonder dat je hoeft te stekkeren. Dat emissieloze feest is weliswaar na een paar kilometer al voorbij, maar draagt toch bij aan een relatief lage CO2-uitstoot van 94 gram/km (deze emissiewaarde geldt voor de 3 eenvoudigste uitvoeringen). Ter vergelijking: zijn premium segmentgenoot Jaguar E-Pace zit in benzinevorm op een emissiewaarde van 182 gram/km, bijna 2 keer zoveel dus! Dus mocht jij de UX spuuglelijk vinden, dan is er de geruststelling dat de ware schoonheid van binnen zit.

Terug naar het onderscheidende design van de UX. Om dit aspect extra uit te lichten, organiseert Lexus de Urban Art Tour: een opvallende proefrit door Amsterdam, waarmee de klant diverse uitzonderlijke creaties passeert terwijl deze met verbale begeleiding over de creaties (en de auto zelf) wordt ondersteund. De Urban Art Tour, die bij Lexus Amsterdam begint en ongeveer 1 uur duurt, is voorgeprogrammeerd in het navigatiesysteem. De techniek weet dus precies waar de UX rijdt en begeleidt de bestuurder van creatie naar creatie. Het systeem reageert niet alleen op de creaties die gepasseerd worden, maar ook op handelingen met de auto. Zo registreert het systeem ook het regeneratief remmen van de UX om vervolgens uitleg te geven over de werking van het hybride systeem dat dit mogelijk maakt. Zo wordt het nuttige (informatie over de onderscheidende UX) gecombineerd met het aangename (ontspannen kunst kijken).

De Art Tour vertelt wie de maker is van het kunstwerk en wat de aanleiding was om het te maken. Ook worden de inzittenden meegenomen in de geheimen achter de creatie en ligt de focus op elementen die gauw over het hoofd worden gezien. De proefrit komt onder meer langs ‘King Kong in gevecht met Air Force One’, een illegale vorm van straat art die zonder goedkeuring is geplaatst op een bestaand kunstwerk. Het object is toch onverwacht omarmd door de buurt en, opvallend genoeg, ook door de erfgenamen van het oorspronkelijke kunstwerk.

De nieuwe UX 250h is voorzien van een zelfopladende hybride aandrijflijn met een systeemvermogen van 184 pk. Lexus claimt dat tot 50 procent van de tijd elektrisch gereden kan worden. Standaard aan boord is het actieve veiligheidspakket Lexus Safety System+. In Nederland starten de prijzen van de Lexus UX 250h bij 44.495 euro.

Reageren is niet mogelijk.