Onweerstaanbaar als tweede gezinsauto: test Honda E prototype

0

Waarom de korte test?

De Honda Urban EV Concept gaat binnenkort in productie. Een select aantal autojournalisten mocht op een veredeld parkeerterrein nabij Frankfurt al een stukje rijden in de elektrische Japanner, die verkocht zal worden onder de naam ‘E’.

Wat voor auto is het?

In september 2017 presenteerde Honda op de IAA van Frankfurt de conceptstudie Urban EV: een volledig elektrische retro look stadsauto. Inmiddels heeft de Japanse fabrikant de productieversie zo goed als klaar. In aanloop naar de officiële onthulling kon de pers al kennismaken met de Honda E en een testrit maken in het prototype dat voor meer dan 99 procent overeenkomt met de auto die nog voor het eind van het jaar in Europa te koop zal worden aangeboden.

Honda heeft haar guitige elektrische stadsauto zelfstandig ontwikkeld, dus zonder samenwerking met een andere fabrikant. Reden is dat de Japanners een eigenzinnig visie hebben op elektrische mobiliteit. Honda koestert geen ambities om elektrische auto’s met een batterij te ontwikkelen voor lange(re) afstanden. Daarvoor geeft de fabrikant de voorkeur aan waterstof modellen. Auto’s met batterijen hebben volgens Honda enkel zin in een stedelijke omgeving.

De Urban EV had als conceptstudie geen achterportieren, maar de productieversie wordt een 5-deurs model. Dat is wel zo praktisch. De Honda E wordt gebaseerd op een volledig nieuw platform met MacPherson veerpoten voor en achter. Zijn achterin geplaatste, in eigen beheer ontwikkelde elektromotor is 150 pk / 300 Nm sterk en drijft de achterwielen aan. De door Panasonic geleverde batterijenset heeft een capaciteit van 35,5 kWh, hetgeen goed zou moeten zijn voor een actieradius van 200 kilometer volgens WLTP norm. De Honda heeft voor de sprint naar 100 km/u minder dan 8 seconden nodig. De topsnelheid is begrensd op 145 km/u. Standaard monteert de Japanse fabrikant cameraspiegels. Die verkleinen de dode hoek met 15 procent.

De prijs van de Honda E is nog niet bekend, maar Autointernationaal.nl verwacht een instaptarief van circa 35.500 euro. Daarmee wordt hij duurder dan zijn elektrische segmentgenoten Opel Corsa-e en de Renault Zoé, terwijl het rij bereik kleiner is. Maar goed, die modellen beschikken niet over een harten smeltende, nostalgische retro look. Vanuit deze optiek is de Mini (Hatch) Cooper S E een directere concurrent, al beschikt deze elektrische Brit niet over achterdeuren. Of dat ook geldt voor de volgend jaar te introduceren, nieuwe Fiat 500e is nog niet bekend.

Net als bovengenoemde Italiaan is de Japanner glad en zacht. De ronde koplampen kijken je vriendelijk aan als puppyogen. Dat het design van de Honda E (enigszins) retro overkomt, komt doordat zijn lijnenspel nogal aan de eerste generatie Civic doet denken. Met dat model braken de Japanners in 1972 internationaal door op exportmarkten. Ook het dashboard doet sterk aan die Civic denken. Er zijn (gelukkig) ook hedendaagse designelementen, zoals verzonken deurgrepen en de eerder genoemde cameraspiegels.

Die cameraspiegels zagen we eerder op de Audi e-Tron (en de Hyundai Nexo), maar in het B segment is er sprake van een primeur. Bovendien monteert Honda ze gratis, terwijl het Duitse premium merk er een zeer forse meerprijs voor rekent. De cameraspiegels verlagen de luchtweerstand coëfficiënt met 3,8 procent en verkleinen de dode hoek met 15 procent, zo claimt Honda. Ze zijn verbonden met 2 digitale displays op de hoeken van het dashboard.

Dat door horizontale lijnen gekenmerkte dashboard doet het zonder middenconsole, maar heeft liefst 5 displays naast elkaar zitten. Naast de 2 schermen voor de projectie van het beeld van de cameraspiegels beschikt de Honda E ook over een digitaal instrumentarium van 8,0 inch en 2 multimediamodules van 12,3 inch. Het ambachtelijk ogende houtwerk en de ouderwetse stoelbekleding vormen een heerlijk contrast met de hypermoderne bedieningselementen. De combinatie van hightech met houten boordplank decoratie kennen wij ook van de BMW i3. Die kost minimaal 42.144 euro. Veel meer dan de Honda E dus, al is zijn actieradius (310 km) aanzienlijk groter.

Honda heeft een volbloed stadsauto willen bouwen. Dat is de omgeving waarin een elektrisch voertuig volgens de fabrikant het best gedijt. De zakjapanner is slechts 3,89 meter lang oftewel bijna van Mini 3-deurs formaat (afhankelijk van het soort bumpers 3,82 à 3,87 meter). Verder is de Honda E 1,75 meter breed en 1,49 meter hoog. Qua binnenruimte moet je dus geen wonderen verwachten, maar achterpassagiers kunnen via hun eigen portier wel relatief eenvoudig instappen. Bovendien is dit dus geen auto voor lange afstanden. Wie een ruimere compacte Honda zoekt, kan beter de Jazz bestellen. Die krijgt trouwens vanaf volgend jaar (weer) hybride techniek. Ook qua volume van de kofferbak is de E geen partij voor de Jazz.

Is het wat?

Honda bouwt de E zoals gezegd op een volledig nieuw platform dat speciaal voor elektrische auto’s is ontwikkeld en dat in de toekomst ook gebruikt gaat worden voor andere carrosserie varianten, waardoor (vermoedelijk) een kleine coupé. Bij de architectuur ligt het accupakket onder de vloer en is de elektromotor achterin ingebouwd, dichtbij de achterwielen die hij aandrijft. Dat geeft de voorwielen meer bewegingsruimte, wat resulteert in een kleine draaicirkel van slechts 4,3 meter. Dat is minder dan bij de Renault Twingo die eveneens een achterin geplaatste motor heeft. De Smart Fortwo is nóg wendbaarder, maar ja, dat is dan ook een veel kleinere 2-persoons auto. Bovendien heeft de besturing (met variabele overbrengingsverhouding) van de Honda E op deze manier geen last van aandrijfkrachten, wat resulteert in een nauwkeurige gevoel en een evenwichtiger rijgedrag. Tegelijkertijd draait de Japanner dus praktisch om zijn as. Je kunt zonder moeite in tegengestelde richting vertrekken. Je draait het stuur helemaal naar links, de voorwielen gaan onder een hoek van 45 graden staan en de dankzij de korte wielbasis sta je zo achterstevoren.

Bijzonder trots is Honda op de perfecte 50:50 gewichtsverdeling van de E over zijn beide assen en op het lage zwaartepunt. Daardoor heeft de elektrische Japanner nauwelijks last van rolbewegingen; niet tijdens het remmen en ook niet bij het nemen van bochten. De besturing, die aan een kart doet denken, voelt natuurlijk aan en het onderstelkarakter is zowel comfortabel als dynamisch, waardoor de E kwiek op stuurcommando’s reageert. Zijn weggedrag is behoorlijk vergelijkbaar met dat van de Mini Hatch. Ook versnelt de Honda gretig als je hem daartoe opdracht geeft. Althans, tot een snelheid van 80 km/u. Boven dit tempo misschien ook wel, maar dat was tijdens de (beperkte) testrit met de E niet toegestaan. Maar ook onder de 80 km/u werd duidelijk dat de Honda E volop tractie biedt.

Als je instapt, dan valt op dat dit erg gemakkelijk gaat omdat de dorpels niet in de weg zitten. Dat is bij andere elektrische auto’s (zoals de minimaal 43.190 euro kostende DS 3 Crossback E-Tech) vaak anders. Het dashboard is overzichtelijk dankzij een minimum aan knoppen. In het middelste gedeelte zit de bediening voor de airconditioning en tussen de voorstoelen de toetsen voor de rij modi en de elektrische handrem. Op het beeldschermenlandschap kunnen 2 telefoons aan het infomediasysteem gekoppeld worden en vervolgens via het brede touch screen bediend worden. Honda combineert hier de eenvoud van de jaren zeventig met de innovaties van nu.

Een ouderwets 2-spaaks stuur, nephout fineer, grove bekledingsstof, huiselijke kleuren: je stapt in één keer dik 40 jaar terug in de tijd, maar het oogt allerminst ouderwets. Het enige aspect wat een beetje rommelig is, zijn de deurgrepen van de achterportieren. Die zitten in de C stijl en laten zich lastig vastpakken. Is de bestuurder en eventuele bijrijder niet langer dan 1,80 meter, dan is er voor achterpassagiers voldoende plek. Hun zitcomfort laat evenwel toch te wensen over omdat de bank een erg lage en vlakke zitting heeft, waardoor zij hun benen in een onnatuurlijke hoek moeten dwingen.

De Honda E beschikt over 2 rij modi. Er is opvallend genoeg geen Eco stand. Wel kan je kiezen tussen Normal en Sport. Die settings beïnvloeden de respons van de elektromotor en de mate van remenergierecuperatie. Ook de Honda E laat zich dus rijden met de zogeheten One Pedal methode waarbij je remt door het gaspedaal los te laten. Voor gevaarlijke situaties is er natuurlijk ook een apart rempedaal. Trap je het gaspedaal in, dan maakt de afgerond 1,45 ton zware Honda best een vlotte indruk. Vooral de acceleratie vanuit stilstand maakt indruk. En als je het rempedaal wel gebruikt, dan komt de E geruststellend fanatiek tot stilstand.

De Achilleshiel van de E blijft evenwel zijn rij bereik. Honda zegt weliswaar dat een stadsauto niet meer dan 200 kilometer aan actieradius nodig heeft (aangezien dit soort personenwagens vooral kortere afstanden zal afleggen met lagere snelheden), maar ook in dat geval wil de consument af en toe familie elders in het land kunnen opzoeken. En dan kan je veel beter uit de voeten met de onlangs vernieuwde Renault Zoé, die dankzij een batterijenset van 52 kWh liefst 380 kilometer ver komt op een volle acculading, oftewel bijna het dubbele van de Honda E.

Je kan weliswaar tot 80 procent bijladen in slechts 30 minuten, maar daarvoor moet je wel een gelijkstroom snelle laadpaal opzoeken met een vermogen tussen de 50 en 100 kW. Thuis via het stopcontact opladen duurt een stuk langer, want de interne lader aanvaardt slechts een wisselstroomsterkte van maximaal 6,6 kW. Wie een driefasen stekker heeft of een Wallbox kan de Honda E in 5 tot 6 uur opladen. De stekkeraansluiting bevindt zich overigens achter een zwarte klep op wat bij andere auto’s de motorkap is. Een ongebruikelijke locatie, maar volgens Honda ben je op deze manier minder afhankelijk van de exacte locatie van de laadpaal.

 

80%
80%
Awesome

Hoeveel sterren?

De retro uitstraling geeft de Honda E samen met zijn milieuvriendelijke aandrijflijn een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor. Maar ook technisch is deze elektrische stadsauto bij de les en het interieur biedt tal van hoogmoderne snufjes. Zijn uitgekiende concept met achterin geplaatste motor en lage zwaartepunt zorgt voor veel rij plezier. Ook de prestaties van de Honda E weten te overtuigen, maar het geringe rij bereik maakt deze Japanner eerder geschikt als tweede auto voor een huishouden. Maar goed, dat zou misschien ook wel bij een grotere actieradius het geval zijn geweest gezien de beperkte interieur en koffer ruimte.

De Honda E wordt zoals gezegd vermoedelijk wat duurder dan de Opel Corsa-e en Renault Zoé, maar dat hoeft succes niet in de weg te staan. De elektrische Japanner compenseert zijn stevige prijs met een uitgebreide uitrusting (dode hoek waarschuwing en LED koplampen zijn standaard) en een premium interieur ambiance. Bovendien zullen zakelijk rijders dankzij slechts 8 procent in 2020 (als de E in Nederland leverbaar wordt) daar weinig van voelen. Bovendien zijn de modellen van Honda nooit goedkoop aangezien bouwkwaliteit (en klanttevredenheid) bij dit merk prioriteit heeft. En dat is ook wat waard. Het hitpotentieel is dus groot. Wacht dus niet te lang met bestellen als in september de orderboeken open gaan.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (19)
    6.1

Reageren is niet mogelijk.