Sterrenregen voor Tesla Model 3 bij EuroNCAP

0

Euro NCAP heeft de resultaten vrijgegeven van 6 auto’s die recentelijk onderworpen zijn aan een crashtest. Daaronder bevond zich de Tesla Model 3, die erin slaagde om 5 sterren te behalen.

De Model 3 kreeg exact dezelfde score voor volwassen inzittenden als de Mercedes-Benz Aklasse, de veiligste auto die door Euro NCAP in 2018 werd getest. De elektrische sedan kreeg een score van 96 procent op dit onderdeel, daarnaast behaalde de Tesla een score van 86 procent voor de bescherming van kinderen achterin en 74 procent voor voetgangersveiligheid. De 94 procent behaald in de Safety Assist categorie scoorde de Model het hoogste resultaat qua assistentiesystemen. Niet eerder behaald een auto zo’n hoog percentage (sinds de nieuwste testnormen zijn ingevoerd). De geteste Model 3 was Long Range RWD uitvoering. Deze was niet voorzien van knie airbags en zijairbags voor de passagiers achterin. Dit is mogelijk een oorzaak voor de relatief lage score voor de bescherming van achterin zittende kinderen.

Ook de Skoda Scala straalde met 5 sterren in de Euro NCAP crashtest. Op het gebied van het beschermen van volwassen inzittenden scoorde de Tsjech zelfs een procentpunt beter (97 procent versus 96 procent) dan de Tesla. Mercedes’ nieuwste loten aan de 5-sterren stam zijn de B klasse en de GLE. Het zijn de 10de en de 11de auto achter elkaar van het merk die het maximale aantal sterren mogen toevoegen aan de ster op de motorkap.

Er waren ook modellen die ‘slechts’ 4 sterren behaalden: de Kia Ceed en de DS 3 Crossback. Beide zijn overigens ook leverbaar in een uitvoering met een uitgebreider pakket veiligheid systemen. Die behalen wel de volle 5 sterren. De 4 sterren versies remmen en sturen alleen niet vanzelf bij als jij even niet oplet. Dat de Kia enige lacunes in zijn veiligheidsuitrusting heeft, valt beter te begrijpen dan in het geval van de DS. De Ceed heeft immers een basisprijs van 22.595 euro, terwijl de 3 Crossback bijna 8 mille duurder is. Maar goed, bij Skoda krijg je dus in het geval van de 22.290 euro kostende Scala standaard een complete auto.

 

Reageren is niet mogelijk.