Volvo en Uber presenteren zelfrijdende auto

0

Volvo en Uber presenteren een voor autonoom rijden geschikt gemaakte en productierijpe personenwagen. Het is een nieuwe stap in de samenwerking tussen beide bedrijven.

Volvo en Uber sloten in 2016 een ontwikkelingsovereenkomst die inmiddels heeft geleid tot diverse prototypes van autonoom rijdende personenwagens. De XC90 die beide ondernemingen vandaag lanceren, is de eerste productieauto die met het besturingssysteem van Uber in staat is volledig zelfstandig te rijden. Doordat de Volvo is uitgerust met innovatieve veiligheidsvoorzieningen, was het voor Uber eenvoudig om zijn eigen techniek voor autonoom rijden te installeren. Het taxirit bedrijf beoogt in de toekomst autonoom rijdende voertuigen in te zetten voor personenvervoer.

De op autonoom rijden voorbereide XC90 is voorzien van diverse back-up systemen voor zowel besturing en remmen als voor de stroomvoorziening. Als een van de primaire systemen om een of andere reden niet zou functioneren, brengen de back-up systemen de auto veilig en direct tot stilstand. Aanvullend zorgt een uitgebreide reeks sensoren op en in de auto ervoor dat het autonome besturingssysteem van Uber veilig kan functioneren in stadsverkeer. Het autonome besturingssysteem van Uber in combinatie met het Volvo platform moet leiden tot veilig en betrouwbaar personenvervoer, zonder tussenkomst van een speciaal opgeleide medewerker van Uber. In eerste instantie gebeurt dat in gebieden die geschikt zijn voor autonoom rijden.

De voor autonoom rijden geschikte XC90 is de prelude van een leveringcontact van tienduizenden voor autonoom rijden geschikte Volvo’s aan Uber in de komende jaren. “Wij geloven dat de technologie op het gebied van autonoom rijden ons helpt om de verkeersveiligheid verder te verhogen”, zegt Håkan Samuelsson, president en CEO van Volvo. “Wij verwachten dat halverwege het volgende decennium een derde van de auto’s die wij verkopen volledig autonoom is. Onze overeenkomst met Uber illustreert onze ambities om de belangrijkste leverancier te zijn voor de grote bemiddelaars tussen reizigers en personenvervoerders”.

“Nauwe samenwerking met bedrijven als Volvo is essentieel voor het opbouwen van een veilige, schaalbare, autonome vloot”, aldus Eric Meyhofer, CEO van de Uber Advanced Technologies Group. “Volvo heeft een uitstekende reputatie als het gaat om verkeersveiligheid en dat komt ook tot uitdrukking in deze XC90, die is voorbereid op autonoom rijden. Voorzien van onze technologie krijgt deze auto een essentiële positie in het aanbod van Uber op het gebied van autonoom personenvervoer”.

Volvo Cars wil een soortgelijk autonoom voertuigconcept gebruiken als basis voor toekomstige autonome auto’s. De introductie is gepland in de eerste jaren van het volgende decennium. De benodigde technologieën debuteren in de volgende generatie van de modellen op het SPA2-platform. Het gaat dan onder meer systemen die volledig autonoom rijden, zonder toezicht van een bestuurder, mogelijk maken in gebieden waar dat kan en mag, zoals snelwegen en ringwegen (Level 3 en Level 4). Volvo meent dat autonoom rijden kan zorgen voor een duidelijke verhoging van de veiligheid in het verkeer én in de gehele samenleving als alle auto’s autonoom rijden. Tot dan kan de technologie klanten een betere rijervaring bieden door taken bij langzaam rijdend en stilstaand verkeer in files over te nemen.

Reageren is niet mogelijk.