Autodiefstal neemt af, maar niet van jonge exemplaren

0

In het eerste halfjaar zijn minder personenauto’s gestolen dan in dezelfde periode van 2018. De daling vlakt evenwel af ten opzichte van de daling waarvan eerder sprake was.

Er werden in de eerste 6 maanden van dit jaar 3.606 personenauto’s ontvreemd. Dat aantal ligt onder het niveau van vorig jaar, toen er in dezelfde periode 3.642 auto’s werden gepikt. In 2017 eindigde de teller nog op 4.254 stuks.

Goed nieuws is ook dat het aantal auto’s dat nog dezelfde dag wordt teruggevonden, toegenomen is. In de eerste 6 maanden van dit jaar werd 36,6 procent van de ontvreemde personenwagens binnen 24 uur weer opgesnord, hetgeen een beduidend hoger percentage is dan in dezelfde periode in 2018. Toen werd 34,4 procent direct de eerste dag teruggevonden.

In de cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit valt evenwel ook een verontrustende trend te bespeuren: de diefstal van auto’s in de leeftijdscategorie 0 tot 3 jaar is namelijk met 12 procent toegenomen. De stijging bij auto’s die 2 jaar oud zijn, is met 38,7 procent het hoogst. Vooral de Audi A1 en de Fiat 500 waren bij de bovengilde veel meer geliefd dan in 2018. Zij hebben ook een laag terugvindpercentage: respectievelijk 16 procent en 15 procent. Dit doet vermoeden dat deze modellen wellicht op bestelling worden gestolen, en direct de grens oversteken naar een land waar ze niet meer gevonden kunnen worden.

Bovenaan de lijst staan echter onverminderd de Golf en de Polo van Volkswagen. Wel is er een daling van het aantal ontvreemdingen bij deze 2 modellen waarneembaar. In de subcategorie ‘gestolen hybride voertuigen’ komen we Lexus en Toyota het vaakst tegen. Dat is logisch gezien het grote aantal rondrijdende stekkerloze auto’s van deze merken met assisterende elektromotor. Het veiligst ben jij met een Tesla: van de ruim 24.000 in Nederland geregistreerde personenwagens van dit merk, werden er dit jaar precies 0 gestolen.

Keren wij even terug naar de diefstal van auto’s in de leeftijdscategorie 0 tot 3 jaar, dan bestaat de merken top 10 uit achtereenvolgens Audi (118 ontvreemdingen), Volkswagen (99), Toyota (95), Fiat (88), Renault (64), Mercedes-Benz (54), BMW (43), Peugeot (42), Ford (28) en Opel (25).

Oudere auto’s laten criminelen staan. Personenwagens worden vaak niet gejat voor bijvoorbeeld een overval, maar om door te verkopen. In zijn geheel of in onderdelen. Hoe moderner de auto is en hoe meer opties hij heeft, hoe interessanter dat voor de boef is.

 

Reageren is niet mogelijk.