Ford helpt bij het zoeken naar een parkeerplek

0

Ford en Vodafone zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. De 2 bedrijven testen momenteel ‘Parking Space Guidance’: een nieuw systeem waarmee Ford haar klanten automatisch naar een beschikbare parkeerplaats laat rijden

Het Parking Space Guidance systeem informeert Ford rijders automatisch waar nog vrije parkeerplaatsen zijn. Uiteraard gaat deze informatie over de buurt van de bestemming. Daarbij krijgen de bestuurders van een Ford meteen de juiste navigatie instructies. Alle gegevens over de parkeerterreinen worden in ‘real time’ bijgewerkt. Naast het leiden naar een beschikbare parkeerplaats zal het systeem ook actuele weersinformatie verstrekken alsmede informatie over wanneer stoplichten op groen springen.

Parking Space Guidance wordt momenteel door Ford en Vodafone getest in het kader van het Duitse KoMoD programma (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf). Dat is een brancheoverkoepelend project van 15 miljoen euro waarin nieuwe, met internet verbonden en geautomatiseerde rij technologieën worden getest. De deelnemende voertuigen ontvangen informatie over het verkeer en de parkeerterreinen via een centraal computersysteem en via dynamische digitale verkeersborden.

Andere functies die onderdeel zijn van KoMoD zijn om te beginnen het Traffic Light Assistance System, waarin de resterende tijd van een rood of groen verkeerslicht wordt weergegeven in het dashboard. Een waarschuwing vooraf voor een verkeerslicht dat op rood staat, kan voorkomen dat bestuurders hard moeten remmen. Omdat bestuurders hun snelheid aanpassen, komt dit volgens Ford ten goede aan de verkeersveiligheid, het brandstofverbruik en de doorstroming van het verkeer.

Tunnel Information System biedt informatie vooraf over afgesloten rijstroken, snelheidslimieten en langzaam rijdend verkeer in tunnels verderop. Vario Display geeft up-to-date informatie op het instrumentencluster over grote evenementen die gevolgen kunnen hebben voor het verkeer in de buurt, bijvoorbeeld tentoonstellingen, concerten of voetbalwedstrijden.

Smart Traffic Sign Transmission stuurt informatie over snelheidslimieten en gevaar op de weg rechtstreeks naar het beeldscherm van het voertuig. Veel voertuigen zijn voorzien van verkeersbordherkenning met camera’s, maar dat werkt soms niet goed bij slecht weer of tussen hoge voertuigen. Het doorsturen van verkeersbordinformatie naar het voertuig via een mobiele verbinding rechtstreeks vanaf het verkeersbord of via een unit aan de kant van de weg in de buurt, zorgt ervoor dat bestuurders belangrijke veiligheidsinformatie te zien krijgen.

Bad Weather Warning geeft automatisch weersomstandigheden van het ene voertuig door naar andere voertuigen in de buurt. Als er bijvoorbeeld regen wordt gedetecteerd door de automatische ruitenwissers van een auto, wordt die informatie doorgestuurd naar bestuurders in de buurt via hun ingebouwde beeldscherm, zodat ze eventueel hun snelheid of route kunnen aanpassen.

In eerdere proefprojecten is aangetoond hoe technologie bestuurders automatisch kan waarschuwen voor ongelukken verderop, de exacte locatie van hulpdienstvoertuigen kan laten zien en hoe ze er het beste ruimte voor kunnen maken. Voorlopig is het uitwisselen van informatie tussen voertuigen bedoeld om bestuurders in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen over hun rit. Maar voor communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en infrastructuur (zoals in de KoMoD test), is mogelijk een belangrijke rol weggelegd in de toekomst waarin zelfrijdende voertuigen automatisch op de informatie zouden kunnen reageren.

Ford claimt dat het nieuwe Parking Space Guidance systeem zeer waardevol kan zijn voor de economie. Onderzoek zou namelijk hebben uitgewezen dat 30 procent van het stadsverkeer bestaat uit automobilisten die op zoek zijn naar een parkeerplaats. De gemiddelde bestuurder zou in drukke steden 67 uur per jaar besteden aan het zoeken van een parkeerplaats. Ford becijfert de gemiddelde kostenpost op zo’n 1.250 euro per jaar.

 

Reageren is niet mogelijk.