Volkswagen T-Cross komt er ook als Coupé

0

De Volkswagen T-Roc heeft zich verrassend snel ontwikkeld tot marktleider in zijn SUV klasse. De Tiguan verkoopt traditioneel ook goed, maar de T-Cross zorgt tot nu toe niet voor een revolutie op de automarkt. Wellicht omdat het design net wat te bedaagd is. Een coupé versie moet daar verandering in brengen.

Net als de gewone T-Cross zal de Coupé versie, die in 2020 in productie moet gaan, op de Polo gebaseerd worden. De productie zal plaatsvinden in het Spaanse Pamplona, waar het Volkswagen donormodel reeds van de band rolt. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe SUV gaat heten, maar het wordt in ieder geval niet ‘T-Cross Coupé’. Dat is alleen de werktitel.

De technische verwantschap met de Polo betekent dat de nieuwe kleine coupéachtige SUV van Volkswagen op het modulaire MQB A0 platform gebaseerd gaat worden. Dit onderstel wordt door Audi gebruikt voor de A1 en de Q2, door Seat voor de Arona en de Ibiza en door Skoda voor de Scala en de nog te introduceren Kamiq.

Optische verschillen met de gewone T-Cross zijn een lagere daklijn en een schuinere achterzijde. Dat moet het nieuwe Volkswagen model een sportievere uitstraling geven. Om de dynamische vormgeving goed tot zijn recht te laten komen, neemt de carrosserielengte iets toe. Daarmee vult de ‘T-Cross Coupé’ het gat met de 124 millimeter langere T-Roc.

De uitbreiding van de T-Cross familie roept herinneringen op aan de tweede generatie Polo. Die sloeg aanvankelijk niet aan vanwege de te rechte / steile achterzijde. Om beter in de smaak te vallen bij kopers van een compacte auto, voegde Volkswagen toen inderhaast een coupé versie aan het gamma toe. Daarmee kon het merk alsnog een brede kopersgroep bedienen.

Om de sportieve aspiraties van de nieuwe SUV van Volkswagen te onderstrepen, zal hij anders dan de gewone T-Cross ook leverbaar worden in 150 pk sterke 4 cilinder 1.5 TSI uitvoering. Voor de rest is het motorgamma identiek. Dit betekent een 3-pits 1.0 TSI als basisunit (met 95 of 115 pk) en een 95 pk sterke 1,6 liter TDI diesel.

Volkswagen is niet bang dat door de komst van de ‘T-Cross Coupé’ de grotere en duurdere T-Roc aan glans zal verliezen, Van dit model zal namelijk op korte termijn een Cabrio versie worden geïntroduceerd die zijn publieksdebuut volgende maand op de IAA van Frankfurt beleeft. Of die goed zal verkopen, staat in de sterren geschreven, maar de open carrosserie variant zal de T-Roc in ieder geval een meer sexy en mondain imago geven.

Volkswagen werkt voor de Europese markt overigens ook aan een tweede coupéachtig SUV model. Die zal op de Tiguan worden gebaseerd en moet het gat met de Touareg een beetje proberen te dichten.

Reageren is niet mogelijk.