Productieversie Alfa Romeo Tonale gelekt

0

Alfa Romeo zorgde afgelopen maart op de autosalon van Genève voor een aangename verrassing met de Tonale conceptstudie. Dit ontwerp staat model voor de compacte SUV die onder de Stelvio in het gamma moet komen. Hier zie je de Tonale in (vrijwel de) productievorm.

Dat is de voorgaande zin de woorden ‘vrijwel de’ zijn opgenomen, komt doordat de ramen van deze Tonale wel heel erg donker geblindeerd zijn. Dat doet vermoeden dat de SUV nog in een (vergevorderde) ontwikkelingsfase is. Op de achtergrond is een Audi Q3, een BMW X2 en een Volvo XC40 te zien: niet toevallig gekozen auto’s want dit zijn allemaal concurrenten. Het komt vaker voor dat fabrikanten een nieuw model tijdens een preview aan bijvoorbeeld dealers tonen, samen met belangrijke rivalen om zo commentaar en feedback te genereren.

In vergelijking met de in maart getoonde conceptstudie is er aan het design weinig gewijzigd. Dat is logisch, want op het showmodel werd enthousiast gereageerd dus dan is er geen enkele reden om nog wijzigingen door te voeren. De achterlichten zijn voorzien van de 3 ‘boogjes’ van de conceptstudie. Aan de voorkant zijn die in de koplampen echter weggelaten. De grille is voorzien van veel gaaswerk. Verder is er sprake van een andere voorbumper. Wel gebleven is de in de C stijl geïntegreerde achterste deurklink. Een dergelijke designoplossing is zeer merkkarakteristiek. Binnenin wijzigde, zoals gebruikelijk is, meer. Maar we zien toch een digitale tellerpartij en een vrijstaand scherm bovenaan de middenconsole.

De Tonale komt in de tweede helft van volgend jaar op de markt. Mogelijk zal de productieversie al in maart op de eerstvolgende editie van de autosalon van Genève te zien zijn. Zo niet, dan wordt het de in oktober 2020 te houden show in Parijs. Alfa Romeo verkeert momenteel verkooptechnisch in zwaar weer. Dat komt niet in de laatste plaats doordat de Giulia en de Stelvio te duur (en te groot) zijn voor met name de Italiaanse thuismarkt. Bovendien begint dit modelduo, inmiddels 4 respectievelijk 3 jaar oud, op leeftijd te raken. De uit 2010 stammende Giulietta is te verouderd om nog te kunnen verleiden en de MiTo is enkel nog uit voorraad leverbaar.

De Tonale moet het tij gaan keren. Qua formaat en carrosserievorm moet dat gaan lukken, want een compacte SUV geeft Alfa Romeo toegang tpt één van de populairste en meest trendy marktsegmenten van dit moment. Al zal de van de Fiat 500X en Jeep Renegade geleende techniek er voor gaan zorgen dat de rijeigenschappen niet zo fenomenaal zijn als wij van het beroemde merk gewend zijn. Het voordeel van het lenen van techniek van de zustermerken is dat de Tonale in tegenstelling tot de Giulia en de Stelvio direct vanaf de verkoopstart in stekker hybride vorm op de markt komt. De betreffende aandrijflijn heeft een 1,3 liter 4 cilinder benzinemotor als basisunit en het gecombineerde vermogen bedraagt 190 pk of 240 pk. De Alfa Romeo Tonale (de naam is afkomstig van een bergpas) gaat in Pomigliano d’Arco gebouwd worden. Daar worden sinds deze zomer voorbereidingen getroffen om de productielijn op tijd klaar te krijgen. De Tonale krijgt tevens Level 2 techniek voor semi-autonoom rijden. In Nederland zal het vermoedelijk tot begin 2021 duren voordat de eerste exemplaren op de weg verschijnen. Tot die tijd zal de verkoopellende bij Alfa Romeo aanhouden.

Reageren is niet mogelijk.