Spaans gepeperde prijs voor Cupra Ateca Limited Edition

0

Met de Ateca Limited Edition introduceert Cupra, het van Seat afgesplitste Spaanse premium automerk, naar eigen zeggen de overtreffende trap in prestaties, styling en exclusiviteit. Klopt dat?

Ja en nee. Nee, omdat ook deze gelimiteerde editie ‘gewoon’ de 300 pk / 400 Nm sterke 2.0 TSI motor onder de kap heeft. Daar wordt de power SUV geen kilometer of seconde sneller van. Dus de Cupra Ateca Limited Edition heeft net als de reguliere uitvoering een top van 247 km/u en 4,9 seconden nodig om naar 100 km/u te kunnen sprinten. De TSI krachtbron is standaard gekoppeld aan een 7-traps DSG transmissie met dubbele koppeling en 4Drive vierwielaandrijving. Daar veranderd het predicaat ‘Limited Edition’ niks aan.

Maar de Ateca Limited Edition zou wel de overtreffende trap in styling kunnen zijn. Zoiets is natuurlijk een kwestie van smaak. Koperaccenten moeten van deze bijzondere uitvoering een stijlvolle verschijning maken. Zij zijn terug te vinden op de Cupra emblemen, de modelnaam aanduiding en in de carbon exterieuraccenten, waaronder de dakspoiler en buitenspiegel kappen. Wat kleurstelling betreft is het (actie?)model leverbaar in de kleuren Graphene Grey (uitsluitend beschikbaar voor de Limited Edition), Energy Blue en Rodium Grey. Een andere bijzondere eyecatcher zouden de nieuw ontworpen, 20 inch koperkleurige lichtmetalen velgen moeten zijn. Die geven de Cupra Ateca een 10 mm grotere spoorbreedte en gunnen tegelijkertijd een doorkijkje op de, als indrukwekkend omschreven, standaard 370 mm grote geventileerde Brembo remschijven 4 vier zuigers per remklauw. Die zitten er niet alleen voor de show, maar moeten ook voor extra stopkracht zorgen. Een titanium Akrapovic uitlaatsysteem met dubbele pijpen links en rechts is voor deze exclusieve uitvoering standaard. Hiermee wordt een gewichtsbesparing van 7 kg bereikt. Er wordt daarnaast een sportieve en herkenbare sound beloofd, maar bij de recent geteste Volkswagen T-Roc R met dezelfde motor en soortgelijke uitlaat viel de akoestische meerwaarde nogal tegen. Een gewaarschuwd mens …

Ook het interieur van de Ateca Limited Edition moet van deze Cupra een bijzondere verschijning maken. Hoogtepunten zijn de unieke Petrol Blue Alcantara kleurige kuipstoelen; een teint die ook terugkomt in de achterstoelen en deurpanelen. Verder beschikt de power SUV over hoogglans zwarte frames rondom de ventilatieopeningen en tunnelconsole. Ook zijn er Copper Carbon accenten in het dashboard en de middenconsole. Zaken die niet specifiek voor een overtreffende trap in styling zorgen, maar wel prettig zijn, zijn een 360 graden camera (vogelperspectief), een automatische inparkeerhulp (Park Assist), LED koplampen, sleutelloze toegang in combinatie met een startknop, een elektrisch bedienbare achterklep met voetbediening, parkeersensoren voor & achter, het mediasysteem Navi Plus (met 8 inch touch screen en Apple CarPlay), een Beats geluidsinstallatie (inclusief 10 speakers), een digitaal instrumentarium en donker getinte ramen achter.

En de overtreffende trap in exclusiviteit is hij zeker, enerzijds vanwege de tot 1.999 exemplaren beperkte productieoplage (waarvan er slechts 5 stuks naar Nederland komen, waarvan er 2 zijn uitgevoerd in de exclusieve kleur Graphene Grey) en anderzijds vanwege zijn Spaans gepeperde prijsstelling van 72.850 euro. Daarmee is deze verbouwde Seat (want dat is het) duurder dan de BMW X2 M135i xDrive. Heb jij desondanks wel trek in deze overtreffende trap, dan kan jij de Cupra Ateca Limited Edition per direct te bestellen bij A-Point in Amsterdam, Rijnwoud in Rotterdam, Century in Groningen of Van den Udenhout in Den Bosch.

Reageren is niet mogelijk.