Audi e-Tron Sportback ziet het licht

0

De elektrische cross-over van Audi, de e-Tron heeft een coupévariant gekregen met de extra naam ‘Sportback’. Die beleefde eerder deze maand zijn wereldpremière op de Los Angeles Motor Show, samen met een nieuw type koplamp. De lichtunit is namelijk voorzien van digitale LED matrix technologie.

De e-Tron Sportback komt in de lente van 2020 op de markt. Hij zal dan besteld kunnen worden met een nieuwe versie van de matrix koplampen van Audi. Deze ultieme evolutie maakt gebruik van zogeheten DMD technologie (deze lettercombinatie staat voor: Digital Micromirror Device). De werkwijze wordt onder meer ook voor videoprojectoren gebruikt.

Er wordt voor de DMD technologie gebruik gemaakt van miljoenen microspiegels waarvan de randen slechts een paar honderdsten van een millimeter groot zijn. Elk spiegeltje kan met behulp van statische elektriciteit worden verplaatst en dat tot 5.000 keer per seconde. Daardoor kan de lichtbundel zeer gedetailleerd worden gestuurd om de weg te verlichten of bepaalde delen te maskeren. Op die manier kan verblinding van andere weggebruikers op een veel preciezere manier worden voorkomen dan met ‘gewone’ Matrixlampen, terwijl de grootlicht functie steeds geactiveerd kan blijven.


Maar deze digitale verlichting kan nog extra taken vervullen. Zo kan zij dynamische animaties projecteren op de grond of op wanden in het kader van bijvoorbeeld de coming en leaving homefunctie (maar dat is puur een gimmick). Daarnaast zijn er zijn ook meer innovatieve functies. Zo creëert het Lane Light van de DMD technologie op de snelweg een lichttapijt dat de rijstrook voor de auto uitlicht en op dynamische wijze verandert bij wisseling van de rijstrook, om zo alvast het stuk weg te verlichten waar de bestuurder naar toe wil.

Daarnaast is er de Marking Light functie. Die wordt gecombineerd met de nachtzicht assistent en vestigt de aandacht van de bestuurder op voetgangers of fietsers door deze zwakkere verkeersdeelnemers op een duidelijke manier uit te lichten met de lichtbundel.

 

Reageren is niet mogelijk.