Alpine A110 is de best verkochte sportwagen van Frankrijk

0

In 2019 werd het kleine sportwagensegment in Frankrijk gedomineerd door één model: de Alpine A110. Een zuiver geval van chauvinisme?

Nee, daar doe je de Alpine A110 mee tekort. Ook ver buiten de landsgrenzen is men enthousiast over deze Franse sportwagen. De Alpine A110 biedt niet alleen alle uitdagingen en sensaties van een bolide met een middenmotor (waardoor hij professionals weet te vermaken), maar is tegelijkertijd toegankelijk (in die zin dat ook de amateur er mee overweg kan), relatief betaalbaar en biedt voldoende comfort. En dat alles verpakt in een aantrekkelijk koetswerk. Logisch dat de Alpina in eigen land vele gevoelige snaren raakt.

Om precies te zijn: 3.171 gevoelige snaren in 2019. Zoveel kopers trok de Alpine vorig jaar in Frankrijk. Een score die het met afstand de meest verkochte sportwagen van dat land maakt. De A110 ging bijna 3 keer vaker over de toonbank dan de nummer 2 in de segment statistieken, de veel lager geprijsde Mazda MX-5. Deze kleine Japanse Roadster weet nipt te winnen van de majesteitelijke Porsche 911, wiens elitaire prijzen worden gecompenseerd door een (voor sportwagen begrippen) ultrabreed gamma. Wat betreft de Ford Mustang: deze eindigde aan de voet van het podium. Hij kwam 4 registraties tekort voor een plek naast de Duitser.

In het overzicht zijn de Audi A5 en de BMW 4-serie buiten beschouwing gelaten omdat die modellen vooral in ‘5-deurs coupé’ uitvoering (Sportback respectievelijk Gran Coupé) verkocht worden en die carrosserievarianten zitten dichter bij gezinswagens dan dat het (echte) sportautos zijn. Hete hatchbacks, zoals de Ford Fiesta ST of de Renault Mégane RS, ontbreken ook in deze lijst omdat daarvan geen aparte registratiecijfers bekend zijn, maar het is twijfelachtig of zij in Frankrijk beter verkochten dan de A110, integendeel.

In onderstaande tabel staat de complete 10 van best verkochte sportwagens in Frankrijk. Ondanks dat de Alpine aan kop gaat, is dit succes relatief. Of anders gezegd: in het land van blinden is deze éénoog koning. Het sportwagensegment neemt, net als bij ons, in Frankrijk een zeer bescheiden plaats in. De A110 bemachtigde de 117de plek in de verkooplijst van alle modellen. Maar dat neemt niet weg dat 3.171 klanten een indrukwekkende score is aangezien veel andere coupés (of cabriolet modellen) minder dan 25 orders wisten te noteren.

Buiten de top 10 eindigden in Frankrijk achtereenvolgens de Jaguar F-Type (144 registraties), de Lexus RC (130), de Ferrari 488 (128), de Mercedes SLC (126), en de Lotus Exige (109). In Nederland bestond de sportwagen top 15 vorig jaar uit: de Porsche 911 (367), de BMW Z4 (284), Mazda MX-5 (186), BMW 8-serie (141 exclusief Gran Coupé), Mercedes-AMG GT (93 inclusief 4-door), BMW i8 (71), Bentley Continental (62), Alpine A110 (57), Fiat 124 Spider (46), Porsche 718 (43), Jaguar F-Type (35), Mercedes SLC (22), Audi TT (19), Lexus RC (19) en Ferrari Portofino (18).

Reageren is niet mogelijk.