Auto’s van Alfa Romeo zijn het minst betrouwbaar

0

Volgens Test Aankoop, de Belgische tegenhanger van de Consumentengids, zijn de auto’s van Toyota het betrouwbaarst. Het repertoire van Alfa Romeo geeft de meeste problemen.

De jaarlijkse enquête van Test Aankoop naar de betrouwbaarheid van auto’s heeft de clichés dus bevestigd: Japanse auto’s, die van Toyota voorop, zijn het betrouwbaarst, terwijl Italiaanse modellen, en dan in het bijzonder die van Alfa Romeo, met de meeste problemen kampen. Test Aankoop voerde zijn jaarlijkse enquête uit onder meer dan 40.000 Belgische automobilisten. Doel was om te onderzoeken welk automerk het meest betrouwbaar is, en welke het minst. Daaruit blijkt dat de Japanse fabrikanten (Toyota, Lexus, Mazda, Suzuki) en de Zuid Koreaanse collega’s (Kia, Hyundai, SsangYong) goed scoren.

Toyota is zelfs met 1 of meerdere modellen in de top 10 van elk segment (stadsauto’s, gezinswagens, SUV modellen, MPVs) vertegenwoordigd: de RAV4 bij de SUV modellen, de Yaris en de iQ bij de kleinere auto’s, terwijl de Auris, de Prius(+) en de Verso bovenaan eindigden bij de middenklassers plus MPVs. Ook Mazda en Suzuki hebben betrouwbare modellen, bijvoorbeeld de Vitara, Celerio, Ignis en Swift (Suzuki) en de CX3 en de 3 (Mazda). Andere Japanse merken als Subaru, Honda, Daihatsu en Mitsubishi doen het vooral in het algemeen goed, zonder specifieke uitschieters.

Voor de Europese automerken is het onderzoek van Test Aankoop slecht nieuws: zij scoren duidelijk slechter qua betrouwbaarheid dan Aziatische fabrikanten. Merken als Renault, Opel, Volvo, Seat, Citroën, Peugeot en Fiat zijn de slechtste leerlingen van de klas. En daar stopt het slechte nieuws niet voor FCA: Alfa Romeo wordt het vaakst genoemd als er wordt gevraagd naar technische problemen. Ook de merken Fiat, Opel, Lancia, Citroën en Peugeot worden in dit verband vaak genoemd. Bij Citroën gaat het bijvoorbeeld over problemen met de elektronica (ruiten, lichten enz.), het remsysteem, de verwarming/airconditioning en de uitlaat. Opel rijders melden meer problemen met de motor, en de voeding en de koeling daarvan, en met de motorelektronica.

Een klein lichtpuntje voor de Europese auto-industrie is dat de Duitse premium merken Audi, BMW en Mercedes over het algemeen wel goed scoren qua betrouwbaarheid. Zij krijgen over het algemeen wel een prima beoordeling. Maar voor de rest is er dus werk aan de winkel.

Reageren is niet mogelijk.