De DS 3 gaat met pensioen

0

Na een verkoopcarrière van 10 jaar gaat de DS 3 nu officieel met pensioen. De compacte premium B segment hatchback is verdwenen uit de catalogus van het merk.

De in 2009 gelanceerde DS 3 begon zijn loopbaan als Citroën model. In 2014 werd besloten om het DS label te verzelfstandigen tot apart merk. Dat ging met vallen en opstaan. Met de op de vorige generatie Peugeot 208 gebaseerde DS 3 was weliswaar niks mis (het model wist een echte boost te geven aan de nieuwe premium divisie van de PSA groep), maar de nieuwere en inmiddels alweer af geserveerde modellen DS 4 en DS 5 zouden de geschiedenis in gaan als “volkomen geflopt” en “half mislukt”. Anders gezegd: de DS 3 was lange tijd de kurk waar het nog onvolwassen automerk op dreef.

De pensionering van de DS 3 markeert dus zonder meer een keerpunt in de geschiedenis van het Franse premium merk. Ondanks de belangrijke taak die het model heeft verricht, krijgt hij geen opvolger. Dat komt doordat de markt voor 3-deurs hatchbacks sinds 2009 volgens CEO Yves Bonnefont is ingestort. Wij zien inderdaad dat Audi ook geen vervolg heeft gegeven aan de achterportierloze uitvoering van de A1 en dat Alfa Romeo de MiTo roemloos ten onder heeft laten gaan. Wie nu perse een 3-deurs premium B segment auto wil, kan uitsluitend terecht bij Mini.

Geheel conform de trends in autoland wordt de plaats van de DS 3 ingenomen door de 3 Crossback: een SUV die de felbegeerde hoge zitpositie biedt en daarnaast leverbaar is in een volledig elektrische uitvoering. Om de overstap voor trouwe klanten niet al te lastig te maken, beschikt dit model over een aantal optische overeenkomsten met de DS 3, zoals de ‘haaienvinnen’ op de zijruiten.

PSA heeft al met al meer dan 500.000 exemplaren van haar instapper verkocht. Het betrof deels speciale, gelimiteerde edities die in samenwerking met de modewereld waren ontwikkeld, zoals het make-up merk Givenchy. De DS 3 kan bovendien worden beschouwd worden als één van de stamvaders van de personalisatie mogelijkheden voor betaalbare auto’s door middel van vele combinaties van carrosseriekleuren en verschillende accessoires.

Reageren is niet mogelijk.