Nissan zet juridische strijd tegen Ghosn voort

0

Nissan is niet van plan om de juridische strijd tegen oud-topman Carlos Ghosn te staken nu hij in Libanon zit. Dat zegt de autofabrikant in een verklaring. Het is de eerste keer dat Nissan reageert op de vlucht van Ghosn uit Japan.

Ghosn werd in november 2018 in Japan in opdracht van de justitie door de politie opgepakt en zat maandenlang vast op verdenking van fraude. Hij werd in april 2019 op borgtocht vrijgelaten en mocht de rechtszaak thuis afwachten op voorwaarde dat hij het land niet zou verlaten. Eind vorige maand bleek echter dat Ghosn Japan toch is ontvlucht. Hij dook op in Libanon, waar hij nog altijd verblijft. Ghosn is in het bezit van een Libanees (en Frans) paspoort.

De gevallen topmanager zou zich via een dochterbedrijf van Nissan tientallen miljoenen hebben toegeëigend . De Japanse autofabrikant zegt in de verklaring dat Ghosn zich als topman heeft misdragen. Het bedrijf houdt hem verantwoordelijk voor de schade die het heeft geleden. Ghosn heeft de beschuldigingen aan zijn adres altijd tegengesproken. Hij geeft morgen in Beiroet een persconferentie.

In een eerdere schriftelijke verklaring zei Ghosn dat hij Japan heeft verlaten vanwege het corrupte rechtssysteem. “Ik ben niet de rechtsgang ontvlucht, ik ben alleen ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging”. Internationaal is er inderdaad veel kritiek op het rechtssysteem van Japan dat met 2 maten meet waardoor advocaten amper hun werk kunnen doen. Ook de behandeling van verdachten wordt als onmenselijk beschouwd. Zo moest Ghosn aanvankelijk overnachten in een cel zonder matras.

Het is nog niet duidelijk hoe Ghosn Japan heeft kunnen ontvluchten. Het verhaal gaat dat hij zich had verstopt in een kist voor geluidsapparatuur en in privévliegtuigen van Japan via Turkije naar Libanon is gevlogen, maar dat scenario wordt door zijn vrouw ontkend. Bovendien zijn er beelden dat hij op een normale manier zijn huis verlaat, zij het met een deels door een sjaal gecamoufleerd gezicht. De Japanse minister van Justitie heeft de controles op luchthavens verscherpt.

Deskundigen verwachten dat het lastig wordt voor Japan om Ghosn terug te halen. Het Aziatische land heeft geen uitleveringsverdrag met Libanon. Ook Frankrijk levert haar onderdanen niet uit aan Japan. Later vandaag is er een ontmoeting tussen de Libanese premier en de Japanse ambassadeur om de zaak te bespreken. De aanklager in Japan heeft ondertussen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de vrouw van Ghosn (foto). Zij wordt verdacht van meineed oftewel het afleggen van valse verklaringen.

Reageren is niet mogelijk.