Toyota kondigt compacte cross-over aan

0

Toyota heeft vandaag eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij een volledig nieuwe compacte cross-over voor het B segment aan zijn Europese gamma zal toevoegen. Het model zal worden gebaseerd op het voertuigplatform van de nieuwe Yaris.

Het modulaire karakter van het voertuigplatform Toyota New Global Architecture (TNGA) geeft Toyota de mogelijkheid hierop auto’s te ontwikkelen met verschillende breedtes, lengtes, wielbases en hoogtes. De nieuwe compacte SUV komt op de GA-B variant van het platform te staan, net als de onlangs onthulde nieuwe Yaris. “De nieuwe SUV zal een bijdrage leveren aan het succes van deze Toyota. Beide modellen zullen per 2025 goed zijn voor ongeveer 30 procent van de verkopen in Europa”, zo verwacht Matt Harrison, executive vice-president van de Japanse autofabrikant. “Binnen niet al te lange tijd geven we het design vrij. Ik kan nu al beloven dat het geen opgehoogde Yaris wordt, maar een volledig nieuwe en onderscheidende SUV met een compact, sportief design en een eigen persoonlijkheid”.

Toyota maakt de naam en introductiedatum van zijn nieuwe compacte SUV in een later stadium bekend. Het definitieve design blijft nog even geheim, al geeft de autofabrikant wel afbeelding van een gestileerd silhouet vrij. De compacte SUV zal waarschijnlijk louter leverbaar worden in 116 pk sterke hybride uitvoering, maar er kan wel geopteerd worden voor vierwielaandrijving. Toyota noemt het betreffende systeem AWD-i. Er is geen sprake van een mechanische verbinding tussen de voor- en achterwielen. De aandrijving van de achterste exemplaren wordt verzorgd door een elektromotor. Voorin zit net als bij de voorwiel aangedreven versies een 1,5 liter grote 3 cilinder benzinemotor (zonder turbo).

Autointernationaal.nl verwacht dat de prijzen van de cross-over onder de 25 mille grens gaan beginnen. Daarmee wordt het model minimaal 6.000 euro goedkoper dan de hybride versie van de C-HR. Toyota gaat zijn nieuwe compacte cross-over produceren in de fabriek in het Franse Onnaing, nabij Valenciennes, waar ook de Yaris van de band rolt.

Reageren is niet mogelijk.