Aandeel Tesla maakt zeldzame koerssprong

0

Na jaren van tegenslag en onzekerheid lijkt Tesla de weg omhoog weer te hebben gevonden. Tenminste op Wall Street, waar het aandeel in de fabrikant van elektrische auto’s wordt verhandeld. Nog voor de beurs openging, stond het op een winst van ruim 14 procent. Gisteren won het aandeel al 20 procent. Het zijn koerssprongen die op Wall Street zelden worden gezien.

De meest recente duw omhoog komt van Panasonic, dat meldde dat het eindelijk goed gaat met de fabriek die batterijen voor Tesla maakt. De fabriek in de VS kampte jaren met vertragingen en productieproblemen. Panasonic is zich aan het omvormen van maker van consumenten-elektronica tot toeleverancier voor fabrikanten van elektrische auto’s.

De nieuwe Tesla fabriek in Sjanghai draait als een tierelier. Vorige week kwam Tesla oprichter en hoogste baas Elon Musk met goede financiële resultaten voor het tweede kwartaal op rij. Het aandeel Tesla is nu 3 keer zo veel waard als afgelopen zomer. De koopdrift van aandelenhandelaren wordt ook aangezwengeld door de voorspelling van investeringsmaatschappij Ark Invest, dat het aandeel Tesla in 2024 zo’n 7.000 dollar waard zal zijn. De slotkoers op Wall Street was gisteren 780 dollar. Ark Invest baseert zijn voorspelling op de door Tesla aangekondigde grote vloot zelf rijdende robot-taxi’s.

Tegenover de enorme winsten staan de verliezen voor handelaren die speculeren op een waardedaling van het aandeel door ‘short’ te gaan. Tesla is op Wall Street het aandeel waar het meest short op wordt gegaan. De papieren verliezen op het speculeren tegen Tesla zouden volgens analyse-bedrijf S3 Partners inmiddels circa 8 miljard dollar bedragen.

Reageren is niet mogelijk.