Corona virus doet autoverkopen in China omlaag duikelen

0

De autoverkoop is in de eerste 2 weken van februari in China met 92 procent gedaald. Oorzaak is het corona virus uit Wuhan.

In de eerste week van deze maand was de daling als gevolg van het corona virus COVID-19 nog scherper, zo meldt de Chinese vereniging voor personenwagen fabrikanten (CPCA). Toen kwam het daggemiddelde uit op 811 verkochte auto’s. China is wereldwijd de grootste afzetmarkt voor personenwagens. In januari was de autoverkoop al met 22 procent gedaald ten opzicht van dezelfde maand van 2019.

De CPCA hoopt dat de verkoop zich de komende tijd zal herstellen, nu meer autodealers hun deuren weer openen. Toch is een schade in de vorm van 70 procent minder registraties ten opzichte van februari 2019 onvermijdelijk, zo stelt de belangenvereniging. Veel autofabrieken, waaronder die van Tesla, zijn onlangs ook weer aan de slag gegaan, hoewel de COVID-19 uitbraak nog allesbehalve onder controle is. Het Chinese merk Geely laat daarom sinds kort via internet bestelde auto’s van het merk Geometry (zie foto onder) voor de deur van de klant afleveren.

Autointernationaal.nl schreef al eerder over het feit dat sommige auto’s die in China gebouwd worden in Europa tijdelijk niet leverbaar zijn als gevolg van productieproblemen. Het gaat bijvoorbeeld om de Volvo modellen XC60 en S90. De autoverkoopdaling in China heeft zowel te maken met klanten als met dealers. Klanten durven niet naar de dealer, maar sommige dealers openen ook gewoon de deuren niet. Daarbij komt nog dat de economie ook voor de uitbraak van het Corona virus al een beetje was ‘afgekoeld’.

Reageren is niet mogelijk.