Lexus ES 300h wordt leverbaar met digitale buitenspiegels

0

De Lexus ES 300h is vanaf deze zomer leverbaar met Digital Side View Monitors oftewel digitale buitenspiegels. Met deze geavanceerde technologie tilt het premium merk van Toyota naar eigen zeggen het comfort en veiligheidsniveau van de zakensedan naar een nóg hoger niveau.

In Japan werden de digitale buitenspiegels voor de Lexus bij de introductie eind 2018 gepresenteerd. Daarmee was de ES de eerste in grote aantallen geproduceerde personenwagen ter wereld met deze technologie. Het Europese debuut vindt plaats op de aankomende autosalon van Genève.

De camera’s van de digitale buitenspiegels zijn gevat in aerodynamisch gevormde, vlakke units, die perfect aansluiten bij het lijnenspel van de ES 300h. Door de compacte vormgeving wordt windgeruis volgens Lexus tot een minimum beperkt. Bovendien verbetert hierdoor het zicht voor de bestuurder. De units hebben ingebouwde verwarming die bevriezing en condensvorming voorkomt. Zelfs bij regen en sneeuw zorgen de camera’s dus voor perfecte beelden. Indien nodig kan de bestuurder met een druk op de knop zelf de spiegelverwarming activeren. Voor een nog beter zicht naar achteren zijn de camera’s uitgevoerd met een sensor die schitteringen van de koplampen van achteropkomend verkeer onderdrukt.

De camerabeelden zijn direct zichtbaar op 2 hoge resolutie 5 inch displays in de ES 300h. Door hun plaatsing aan de basis van de A stijl en in lijn met de camera-units valt het beeld volgens Lexus automatisch in de natuurlijke blikveld van de bestuurder. Dat betekent dat de bestuurder het gebruikelijke kijkgedrag (met conventionele spiegels) niet hoeft aan te passen. Sterker nog: er zijn minder hoofdbewegingen naar links of rechts nodig voor optimaal zicht naar achteren. Het systeem waarschuwt bij rijbaan wisselingen ook voor verkeer in de dode hoek.

Als de bestuurder van de ES 300h de richtingaanwijzers gebruikt of de achteruit rij versnelling selecteert, zorgen de digitale buitenspiegels automatisch voor een breder zicht op de ruimtes naast en achter de auto. Dit maakt manoeuvreren eenvoudiger, ook al omdat de dode hoek hiermee verleden tijd is. Een speciaal lichticoon op het display laat de bestuurder weten dat deze ‘extended view’ is ingeschakeld. Als de bocht of de parkeerbeweging is voltooid, gaat het systeem automatisch weer over op de normale stand. De ‘extended view’ is ook handmatig in of uit te schakelen.

De digitale buitenspiegels van de Lexus ES 300h maken parkeren ook makkelijker door tijdens het manoeuvreren referentielijnen aan het beeld toe te voegen. Deze lijnen geven afstanden van 20 en 50 cm vanaf de achterbumper weer en 50 cm vanaf de zijkant van de auto. Er zijn ook referentie lijnen om de bestuurder te helpen bij het inschatten van een veilige afstand tot voorliggers. Bij snelheden tot 70 km/h geven ze afstanden van 5, 10 en 15 meter weer (boven 70 km/h ook 30 meter).

Bij de Lexus ES 300h zijn de digitale buitenspiegels op dezelfde manier te verstellen als conventionele buitenspiegels. Via een speciaal menu is naast de helderheid van de weergave ook het automatisch inklappen van de camera-units in te stellen.

Reageren is niet mogelijk.