Volvo geeft geen vervolg aan joint venture met Veoneer

0

Zenuity, de joint venture van Volvo en toeleverancier Veoneer op het gebied van autonome rij technologie, wordt in 2 delen opgesplitst. De ene helft komt in handen van de Zweedse personenautofabrikant. Bij het andere gedeelte neemt Veoneer de leiding.

De oprichting van de joint venture Zenuity vond 3 jaar geleden plaats. Partner van Volvo was destijds de Zweedse veiligheidsontwikkelaar Autoliv. Die richtte in 2018 in eigen beheer Veoneer op: een divisie waar men zich uitsluitend bezig zou gaan houden met techniek voor zelfstandig autorijden, inclusief de bijbehorende veiligheidsystemen. Veoneer werd toen de joint venture partner van Volvo namens Autoliv, maar dat is geen vruchtbaar huwelijk gebleken. Daarom wordt de joint venture nu ontbonden en krijgt elke partij 50 procent van Zenuity. Los van elkaar denken Volvo en Veoneer voor een versnelling van de ontwikkeling van de techniek voor autonoom rijden te kunnen gaan zorgen.

Het deel dat eigendom wordt van Volvo richt zich op de ontwikkeling van software voor autonoom rijden. Veoneer gaat zich zelfstandig nu focussen op de doorontwikkeling van geavanceerde rij hulpsystemen, inclusief de daarbij behorende radars, camera’s en lasers. De software die onder Volvo’s vleugels door Zenuity wordt gebouwd, zal in de volgende generatie personenwagens van het Zweedse automerk op basis van het SPA2 platform gemonteerd worden. De eerste daarvan is de nieuwe XC90 die in 2021 debuteert en waarvan de verkoop een jaar later start.

Het doel van Volvo is om ervoor te zorgen dat die volgende generatie auto’s zelfstandig ritten op de snelweg kunnen afleggen. Topman Håkan Samuelsson zegt daar over: “Door onze nieuwe focus, kunnen wij die ambitie waarmaken”. De 2 bedrijven die ontstaan uit de opsplitsing van Zenuity zullen uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar operationeel zijn. Het onderdeel dat naar Volvo gaat, blijft zich richten op het ontwikkelen en vercommercialiseren van software voor autonoom rijden, alsmede de ontwikkeling van rij assistenten (kortweg ADAS).

Veoneer zal zijn bedrijfsdeel onderbrengen in de huidige onderneming. Ook hier blijft de focus liggen op het ontwikkelen en verkopen van systemen voor autonoom rijden en rij assistenten. Zenuity beschikt over vestigingen in Zweden, China, Duitsland en de Verenigde Staten. De Zweedse en Chinese taken komen in handen van Volvo. De andere 2 vestigingen gaan over naar Veoneer.

Reageren is niet mogelijk.