Als snel nog niet snel genoeg is: Tesla introduceert de Cheetah Stance Launch Mode

0

Elektrische auto’s staan er om bekend vlot te kunnen accelereren. Met name de modellen van Tesla zijn achterlijk snel. Menig dragrace tegen een supersportwagen werd gewonnen door een creatie van Elon Musk.

Maar Tesla denkt dat er een klantengroep is die behoefte heeft aan een nóg snellere acceleratie. Daarom komt de Amerikaanse autofabrikant met een nieuwe software update en introduceert zij de Launch Mode. Daarmee wordt het acceleratiepotentieel van een Model S of Model X naar een nóg hoger plan getild. Voluit heet het hulpje overigens de Cheetah Stance Launch Mode.

De Cheetah Stance Launch Mode is enigszins vergelijkbaar met de traditionele Launch Control functie van dure sportwagens: linkervoet op de rem, ‘gaspedaal’ met de rechtervoet intrappen, rem los en gaan. Sommige fabrikanten, zoals McLaren, hanteren daarbij een ingewikkeld stappenplan, maar bij een Porsche is het kinderspel, zoals jij gisteren in de test van de nieuwe 911 Turbo S hebt kunnen lezen. Tesla heeft voor de naam ‘Cheetah’ gekozen omdat haar elektrische auto’s met deze functie zich als een jachtluipaard schrap zetten voor een acceleratie.

Met de Cheetah Stance (‘luipaardhouding’) Launch Mode komt de vooras een stukje naar beneden. De luchtvering, die sinds de lente van 2019 over adaptieve dempers beschikt, kan daar eenvoudig voor zorgen. De achterzijde komt juist iets omhoog, waardoor een zogeheten ‘rake’ ontstaat. Vervolgens krijgt de bestuurder 15 seconden de tijd om de Tesla te lanceren. De Model S Performance had vóór de update een piekvermogen van 796 pk, maar dat is met de nieuwe software 843 pk. In slechts 2,62 seconden kan de 60 mijl (96 km/u) worden aangetikt.

De eerste klanten met Early Access krijgen de update binnenkort al. Overigens stelt Tesla dat de Model S en de Model X met de nieuwe software comfortabeler op de snelweg rijden en zich in bochten dynamischer gedragen. Het enige wat de bestuurder moet doen om de Cheetah Stance Launch Mode te activeren, is de luchtvering in de laagste stand zetten. Vervolgens is het, met beide pedalen ingetrapt, wachten tot de boodschap ‘Launch Mode Enabled’ op het scherm verschijnt. Om de Tesla te lanceren, dient simpelweg het rempedaal losgelaten te worden.

Omdat een auto onder de immense krachten van een acceleratie de neiging heeft om te ‘steigeren’ (de neus omhoog te gooien), moet de luipaardhouding helpen om de voorwielen beter tegen het asfalt gedrukt te houden. Op die manier wordt de tractie verbeterd, waardoor de sprint sneller kan verlopen. Bestemd voor diegenen die de ‘Ludicrous Mode’ (de misselijkmakende acceleratie) van hun Tesla niet voldoende vinden. De grotere en zwaardere Model X doet het kunstje overigens in 2,9 seconden.

Reageren is niet mogelijk.