Kia Sorento wint Driver Power 2020 onderzoek

0

De uitkomsten van de 2020 editie van het jaarlijkse Driver Power onderzoek naar de tevredenheid van Britten over hun auto zijn binnen. Aan de peiling doen duizenden mensen mee. Of basis van hun feedback kan een gedegen inzicht worden verkregen in de tevredenheid van Britse autoconsumenten.

Winnaar van de 2020 editie is de Kia Sorento met een klanttevredenheid score van 92,05 procent. Het betreft de modelgeneratie die vanaf 2014 te koop was en nu op het punt staat om afgelost te worden. Dus als dit nieuwsartikel over de 3 auto’s die op het podium eindigden jou motiveert om die Sorento aan te schaffen, wacht daar dan niet te lang mee.

De Kia wordt geprezen om zijn ruime en praktische interieur. Kritiek is er eigenlijk alleen op de soms wat ongemanierd schakelende automaat en op het stevige verbruik. Maar goed, van een grote SUV kan je weinig anders verwachten. En daar staan heel veel pluspunten tegenover. Geen enkele andere auto uit het onderzoek heeft comfortabeler meubilair, zo laten de respondenten weten. Ook biedt de Sorento veel beenruimte voor de achterpassagiers, zijn er in het interieur veel opbergvakjes en is bevestiging van een kinderstoel een fluitje van een cent. Verder zijn eigenaren ook vol lof over de rijeigenschappen van de grote Kia. De remmen reageren alert op pedaalcommando’s, de vering is indrukwekkend soepel en het infomedia systeem biedt alles wat je hart begeert: een krachtige geluidsinstallatie, goede navigatie instructies en prima verbindingsmogelijkheden met de telefoon. Al deze zaken zorgen er voor dat er geen andere auto is waar Britten zo tevreden over zijn dan de Kia Sorento. Eén van hen is Steve Hawkins. Die rijdt vanwege zijn hobby’s en omvangrijke gezin al zijn hele leven lang in grote auto’s. Hiervoor reed hij in een Hyundai Santa Fe en die vond hij ook niet verkeerd, maar toen hij kennis maakte met de Kia Sorento was hij direct onder de indruk. “Comfort, uitrusting, stilte aan boord, ruimte: in alle opzichten ging ik er een flinke stap op vooruit. Sinds ik heb leren rijden, heb ik 18 auto’s gehad en dit model is de beste van allemaal. Nog steeds krijg ik elke keer als ik instap een glimlach op mijn gezicht. Hij is echt super”.

De Peugeot 3008 redt met een klanttevredenheid score van 92,04 procent de Europese eer in dit onderzoek. De Franse SUV is een groot succes en dat komt niet alleen door zijn aantrekkelijke design. Eigenaren zeggen dat de 3008 zo’n beetje alles goed doet; zij spreken dan ook in superlatieven over deze Peugeot. Hij moet het niet alleen van zijn uiterlijk hebben, ook de degelijke bouwkwaliteit spreekt in zijn voordeel. Verder geldt de 3008 als betrouwbaar en een auto waarbij maar weinig storingen optreden. Voor zijn formaat is de Peugeot bovendien ruim, doordacht en voorzien van een royale kofferbak. Daarnaast beleven eigenaren veel plezier achter het stuur. De 3008 reageert alert op commando’s en het veercomfort is prima. Het gewaagde interieur doorstaat de tand des tijd prima. Eigenaren zijn nog steeds vol lof over de innovatieve cockpit met zijn pianotoetsen op de middenconsole. Enige kritiekpunten zijn de niet optimale overzichtelijkheid van de SUV en de matige bedieningsvriendelijkheid van de airconditioning. Clayton Beckwith is één van de 3008 eigenaren die meedeed aan het onderzoek. Hij ziet er misschien gepensioneerd uit, maar is nog steeds dagelijks op pad als interviewer voor een statistiekbureau. Hij was op zoek naar een praktische, zuinige auto met een gemakkelijke in/uitstap en die zegt hij in de vorm van deze Peugeot gevonden te hebben. “Het meest tevreden ben ik over het weggedrag. Ik heb veel plezier in de 3008 en op lange ritten rijdt hij relaxt. De stoelen zijn zeer comfortabel. Als ik na een lange rit uitstap, voel ik mij nog steeds fit”.

In een onderzoek naar tevredenheid van autobezitters kan een Lexus natuurlijk niet ontbreken en dat is ook in dit Driver Power onderzoek niet het geval: de RX pakt de derde podiumplek met een score van 91,98 procent. Afgezien van de stevige aanschafprijs en het teleurstellende infomedia systeem is deze Lexus vrijwel perfect. Zo zijn eigenaren lyrisch over de betrouwbaarheid van de RX . Eigenaren vinden de SUV bovendien zeer praktisch met een grote kofferbak en veel ruimte voor de achterpassagiers. Ook zijn er veel bergvakken. Applaus is er daarnaast voor het prachtig vormgegeven en afgewerkte interieur. De stoelen zitten comfortabel en over de manier waarop de RX rijdt zijn eigenaren ook zondermeer tevreden: de hybride aandrijflijn van de Lexus is soepel en stil. Verder vinden zij het een prettige gedachte dat de veiligheidsuitrusting zeer compleet is. Simon Lake is zijn arbeidsleven lang werkzaam geweest in de auto-industrie en kan dus doorgaan als een deskundige. Toch was het zijn vrouw die in de vorm van de NX het merk Lexus als eerste ontdekte. Daarvan raakte hij zó onder de indruk dat hij besloot om een RX 450h aan te schaffen. “Deze auto koppelt soepelheid aan pit. Daarnaast lijkt hij met de hand gemaakt te zijn. En dat bedoel ik positief want niks rammelt of kraakt. Verder is het comfortniveau indrukwekkend. Daardoor ben ik zelfs na 150 kilometer lange ritten in druk verkeer niet vermoeid. Hij heeft zelfs zoveel vertrouwen in zijn Lexus in dit opzicht, dat hij van plan is om met een vriend per auto naar Berlijn te reizen. Zodra de Lockdown restricties van tafel zijn natuurlijk.

Is het toeval dat de podiumplaatsen allemaal door SUV modellen worden bezet? Waarschijnlijk niet. In totaal staan er 6 van dergelijke modellen in de top 10. De positieve rode draad is steeds: heel veel waardering voor de praktische eigenschappen van dit soort auto’s en hun ruime interieur. Wensgedachten dat het vanwege emissie issues snel over en uit zal zijn met de populariteit van SUV modellen zijn dus volkomen misplaatst.

Reageren is niet mogelijk.