Redder is nood: Fisker Ocean Force-E

0

Eerder deze maand kondigde Fisker een speciale terreinversie van de Ocean aan. Nu wordt die avontuurlijk aangeklede elektrische SUV in vol ornaat gepresenteerd.

Fisker zegt momenteel bezig te zijn met de laatste ontwikkelingsfase van de Ocean, de begin vorig jaar gepresenteerde elektrische SUV die vanaf eind 2021 in ieder geval in de Verenigde Staten te koop moet zijn. Nieuw is nu de Force-E uitvoering: een variant die volgens zijn scheppers gericht is op avonturen buiten de gebaande paden. In een later stadium zal Fisker nog 4 andere speciale uitvoeringen presenteren.

De Force-E uitvoering is, zoals Fisker het zelf omschrijft, een Ocean met “een extreem offroadpakket”. Tot nu toe werden de motorische specificaties van de reguliere versie van de SUV altijd onder de pet gehouden, maar nu wordt gemeld dat de terreinversie een 300 pk sterke aandrijflijn krijgt én standaard vierwielaandrijving. De Ocean Force-E heeft een speciale ophanging, bestemd voor ritten naast het asfalt, en staat zodoende hoger op zijn poten.

De avontuurlijke Ocean heeft een reservewiel op zijn motorkap (op de plek van de zogeheten ‘frunk’), om de velgen zijn terrein dikke banden gevouwen en in de voorbumper monteert Fisker extra verlichting units. De ruige Force-E uitvoering beschikt verder over dak dragers met ingebouwde schijnwerpers en aan zowel de voorkant als de achterzijde zitten extra sleepogen. Ook van de partij zijn een bull bar en een bagagerek.

Achterop plaatst Fisker zelfs een extra laadpunt. Die aansluiting, Charging Box genaamd, kan gebruikt worden om gestrande elektrische auto’s met een lege accu weer op te laden. De Ocean Force-E is dus een soort Superman annex redder in nood. Omdat zulke mensen ook wel eens dorst hebben (of vieze laarzen), bevindt er zich onder de voorklep onder meer een forse watertank. Of die de inhoud van … een oceaan heeft, is niet bekend.


De reguliere Ocean heeft een 80 kWh accupakket waarmee de SUV van Fisker circa 440 kilometer moet kunnen afleggen. Voor een expeditie in de Sahara is dat vermoedelijk te weinig, tenzij men een collega met Charging Box tegenkomt. Hoewel zijn motorische specificaties nog niet bekend zijn, weten wij inmiddels wel dat er in een later stadium een versie komt die in 2,9 seconden naar 96 km/u (60 mijl) kan accelereren.

In de Verenigde Staten krijgt de Fisker Ocean een instapprijs van 37.499 dollar. Voor Nederland betekent dit een tarief van afgerond 50.000 euro. Daarmee wordt de Fisker Ocean fors goedkoper dan de Tesla Model Y, die 65.018 euro kost. Voor dit bedrag krijg je dan de Long Range AWD uitvoering. In een later stadium wordt de Tesla Model Y ook leverbaar als Standard Range Plus. Die gaat afgerond 55 mille kosten.

Reageren is niet mogelijk.