In detail: de opgefriste Mini Countryman

0

Bij ons mag het dan kurkdroog zijn, bij de BMW Groep regent het vandaag facelifts. Ook bij dochter merk Mini, waar de uit 2017 stammende Countryman in een nieuw jasje gehesen us. De Britten hebben de facelift keurig volgens het boekje uitgevoerd.

Hoofdstuk 1 uit dat boekje over facelifts gaat traditiegetrouw over de neuspartij. Daarin worden ingrepen aan de bumper (nu met minder grote ovale luchtroosters, waardoor het front breder lijkt), de grille (voortaan iets ronder; Bij de Cooper S versie verdween de binnenrand zodat het geheel er nu minder druk uitziet) en aan de koplampen voorgeschreven. Dat is bij de Countryman niet anders.

LED koplampen zijn voortaan standaard en adaptieve dan wel Matrix exemplaren (met berm en bocht verlichting optioneel). Ook altijd bij de prijs inbegrepen zijn LED mistlampen in de voorbumper. Rechtopstaande gleuven aan weerszijden van de bumper en een zwart doorlopend kunststof sierstuk voor de mistpitten maken het geheel af.

Aan de achterzijde is de bumper in het kader van de verjongingskuur eveneens gewijzigd (lees: afgeplat voor wat meer terreinwagen uitstraling). De rechtopstaande reflectoren komen nu duidelijker naar voren. Daarnaast zien we de Union Jack achterlichten van de reeds eerder bijgepunte Mini modellen opduiken. Verder zijn er 2 nieuwe carrosserie kleuren (White Silver en Sage Green), 2 andere designs voor de lichtmetalen velgen (17 en 19 inch) en een optionele hoogglans zwarte afwerking voor alle chroomdelen.

Het tweede hoofdstuk beschrijft hoe de binnenkant moet worden opgefrist, namelijk met nieuwe materialen en afwerkingsmogelijkheden. Bij de Countryman komt dat tot uiting in 2 nieuwe ledersoorten. Alle uitvoeringen beschikken voortaan standaard over een met leer bekleed sportstuur.

Optioneel kan de Countryman worden voorzien van een nieuw digitaal instrumentarium van 5 inch achter het stuurwiel dat wij reeds zagen in de Mini Electric en de Cooper S John Cooper Works GP (in plaats van de bekende ronde meters). Daarnaast werden de infomediasystemen (met 8,8 inch centraal geplaatst touch screen opgewaardeerd. Daardoor zijn er nu meer internetmogelijkheden. Tot slot zijn er wat knoppen aangepast.

In hoofdstuk 3 gaat het traditiegetrouw over wat er onder de motorkap moet gebeuren. Daar heeft Mini door allerlei kleine ingrepen, waaronder partikel filters en AdBlue, haar aanbod aan 3 en 4 cilinders klaargestoomd voor de Euro 6d-norm. Tot slot biedt het Britse merk zijn 8-traps automaat voortaan ook standaard aan in de Countryman Cooper ALL4 en Cooper D ALL4. Deze transmissie was voor de facelift reeds bij de prijs van de Cooper S ALL4 en Cooper SD ALL4 inbegrepen. De andere benzine en diesel versies van de Countryman hebben een handgeschakelde 6-bak standaard, die tegen bijbetaling kan worden vervangen door een 7-traps automaat met dubbele koppeling.

Alle benzine en diesel versies hebben een nieuwe startgenerator gekregen. De stekker hybride Cooper SE ALL4 uitvoering heeft de laatste eDrive technologie van BMW, waardoor het elektrische bereik met 4 kilometer toeneemt tot 61 kilometer. Als basisunit fungeert bij deze Countryman versie wederom een 1,5 liter 3 cilinder van 136 pk. Die krijgt assistentie van een 88 pk sterke elektromotor. Het accupakket is 9,6 kWh groot. De Cooper SE is standaard vierwiel aangedreven en heeft een systeemvermogen van 224 pk. Hij is voorzien van een 6-traps automaat. De Countryman Cooper SE ALL4 sprint in 6,8 seconden naar 100 km/u. Zijn topsnelheid bedraagt 196 km/u.

Bij de benzine versies kan worden gekozen uit de 102 pk sterke One, de 136 pk sterke Cooper (beide met een 1,5 liter 3 cilinder motor) en de 178 pk sterke Cooper S (die een 2,0 liter grote 4 cilinder onder de kap heeft). De laatste 2 varianten zijn optioneel leverbaar met ALL4 vierwielaandrijving. Dit stukje techniek is standaard bij de Cooper S JCW met 218 pk.

Dieselen kan in de 116 pk sterke One D, de 150 pk sterke Cooper D of de 190 pk sterke Cooper SD. Ook hier zijn de Cooper varianten optioneel leverbaar als ALL4. Alle motoren van de Countryman worden voorzien van milde hybride techniek ten behoeve van een verbeterd rendement. Verder belooft Mini een vlottere gaspedaalrespons voor de Countryman Cooper D.

De instapper voor Nederland wordt de Countryman Cooper. Deze uitvoering zit in 9,7 tellen op 100 km/u. Bij 205 km/h vind de Country Cooper het welletjes. De Cooper S uitvoering legt de sprint af in 7,5 seconden en knalt door tot 225 km/u. Als vierwiel aangedreven ALL4 accelereert de Countryman een fractie sneller (7,3 tellen), maar moet hij qua topsnelheid iets inbinden (222 km/u). De Nederlandse importeur haalt vooralsnog slechts één dieselvariant onze kant op: de Cooper D. Die sprint in 9,1 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 213 km/u.

Het is nog niet precies bekend wanneer de vernieuwde Countryman bij de Nederlandse Mini dealers arriveert. De prijzen volgen ook op een later moment. Reken er maar op dat de vernieuwde Countryman na de zomervakantie van de band gaat lopen. De vérgaande personalisatiemogelijkheden houdt Mini uiteraard overeind: men kan oneindig variëren met spiegelkappen, dakkleuren, portiergrepen en logo’s.

Reageren is niet mogelijk.